Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Παρασκευή, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε θετικό μήνυμα για την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,6%, ή 49 σεντς, στα 83,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν 0,7%, ή 60 σεντς, στα 79,53 δολάρια.

Πετρέλαιο: Τα αισιόδοξα εμπορικά στοιχεία της Κίνας διατηρούν τα κέρδη στις τιμές

Και τα δύο συμβόλαια καταγράφουν οριακή μείωση αυτή την εβδομάδα με το Brent και το WTI να υποχωρούν αντίστοιχα κατά 0,1% και 0,5%.

Μειωμένα τα αμερικανικά αποθέματα

Στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα και τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν κατά 4,1 εκατομμύρια βαρέλια. Και τα δύο υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σε ένδειξη ισχυρής ζήτησης.

«Με την περίοδο αυξημένης οδήγησης στις ΗΠΑ να βρίσκεται κοντά, η αγορά θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο σφιχτή τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε σε σημείωμα η ANZ Research.

Στην Κίνα, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν 5,1% το πρώτο δίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η κατανάλωση καυσίμων στην Ινδία αυξήθηκε κατά 5,7% τον Φεβρουάριο, εν μέσω ισχυρής εργοστασιακής δραστηριότητας στον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα και καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Προσθέτοντας τη φετινή επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 3,3% σε ετήσιους όρους, ανέφερε η Capital Economics σε υπόμνημα, σύμφωνα με τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης για το έτος.

«Αλλά αυτή η ανάπτυξη θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι το 2023, όταν το τέλος των μηδενικών περιορισμών για τον COVID-19 οδήγησε σε αύξηση της δραστηριότητας στις μεταφορές και τα ταξίδια», πρόσθεσε.

Το μήνυμα Πάουελ

Παρέχοντας περαιτέρω στήριξη στις τιμές του πετρελαίου, ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ «δεν απέχει πολύ» από το να αποκτήσει αρκετή εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός μειώνεται αρκετά ώστε η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

«Η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ μπορεί να έχει προσφέρει κάποια υποστήριξη μέχρι στιγμής, καθώς τα σχόλια του Πάουελ φαίνεται να υπολείπονται της επιθετικότητας που αναμενόταν αρχικά», δήλωσε στο Reuters ο Γεάπ Γιουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στην IG.

Στον Καναδά, ο πετρελαιαγωγός Keystone της TC Energy επανήλθε σε λειτουργία την Πέμπτη, αφού τέθηκε εκτός σύνδεσης και περιόρισε προσωρινά έναν σημαντικό αγωγό καναδικού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες – ένας από τους παράγοντες που υποστήριξαν τις τιμές στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities