Με βουτιά στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα άρχισε την εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, «ξεσπώντας» καθοδικά μετά από μία πολυήμερη συσσώρευση που αποτύπωνε τη δυστοκία πολλών αγοραστών να αναλάβουν ρίσκο στα υψηλά 13 ετών, ενώ το rebalancing στην Πειραιώς εκτίναξε τον τζίρο στα 290 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,51% στις 1.391,26 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.391,26 μονάδων (-2,51%) και 1.427,71 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 291,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 72,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 14,3 εκατ. τεμάχια αξίας 3,6 εκατ. ευρώ.

Wall Street: Τεχνολογικές πιέσεις και σήμερα, ξεχωρίζει η Nvidia

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,68% στις 3.365,62 μονάδες, ενώ στο -2,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.373,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,28% στις 1.202,70 μονάδες.

Χάθηκαν οι στηρίξεις

Μετά από αρκετές ημέρες παλινδρόμησης στη ζώνη των 1.420 μονάδων, το ΧΑ δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τις εντολές πώλησης που δέχτηκε η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων και αφέθηκε στις πιέσεις μέχρι τη ζώνη των 1.400 μονάδων. Μάλιστα, το πτωτικό ξέσπασμα ήρθε μόλις και οι τράπεζες έχασαν τον βηματισμό τους, με την Πειραιώς να είναι στο επίκεντρο τόσο των απωλειών όσο και των συναλλαγών.

Βέβαια, αυτήν την εβδομάδα η αγορά περιμένει ένα σετ εταιρικών αποτελεσμάτων που θα μπορούσε να τις δώσει αφορμές διαφοροποίησης. Είναι, μάλιστα, ευκταίο να μπορούν τα χαρτοφυλάκια να κινούνται προς άγραν καλύτερων αποδόσεων αλλά και κατοχύρωσης των μέχρι τώρα κερδών, τροφοδοτώντας είτε μια κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα είτε μια επιβεβαίωση των τρεχόντων.

Την ίδια ώρα, η τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται να «σηκώσει συναλλακτική σκόνη», αφού την Παρασκευή το μεσημέρι θα κλείσουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών και μετοχών με τον ΓΔ να τρέχει με κέρδη πάνω από 10% για το 2024, το απόγευμα θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του FTSE-Russel ενώ αργά το βράδυ η Moody’s θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο. Η Moody’s είναι ο μοναδικός οίκος αξιολόγησης που τοποθετεί την Ελλάδα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Fast Finance, η αγορά χάλασε το long σήμερα, αφού έχασε το επίπεδο των 1.396 μονάδων. Η ζώνη στήριξης σε κάθε περίπτωση είναι στη ζώνη των 1.386 – 1.396 μονάδων, ενώ μεσομακροπρόθεσμα δεν έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της αγοράς. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, η ζώνη των 1.380 – 1.460 μονάδων είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών. Από την άλλη ο ταλαντωτής μας έχει κατέβει αισθητά και αν συνεχίσει να κινείται με συσσώρευση θα μπορέσει να δώσει και πάλι ανοδική κίνηση χωρίς σοβαρή διόρθωση τιμών.

Στον FTSE 100, οι 3.392 μονάδες χάθηκε το κύριο επίπεδο στήριξης, ενώ χρειάζεται κατοχύρωση των 3.495 μονάδων αν θέλει να δοκιμάσει συνέχιση της κίνησης προς τις 3.558 μονάδες. Ο τραπεζικός έχασε σήμερα την στήριξη των 1.220 μονάδες. Η Πειραιώς είναι σίγουρο ότι θα δείξει με την είσοδο των νέων τίτλων το τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έχασε 5,04%, με τις Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίο να κλείνουν με βουτιά άνω του 4%. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Eurobank, ΔΕΗ, Autohellas, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Cenergy, Aegean, Jumbo, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντη και Coca Cola ξεπέρασαν το 2%, ενώ εκείνες σε Quest, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Λάμδα και Πειραιώς το 1%. Λόγω του rebalancing στους δείκτες του FTSE, ο τζίρος της Πειραιώς έφτασε τα 164 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών