Η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιτρέψει την εισαγωγή ορισμένων τίτλων που συνδέονται με το Bitcoin στο χρηματιστήριο, σε μια άμβλυνση της σκληρής της στάσης απέναντι στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο επενδύουν απευθείας σε κρυπτονομίσματα.

Η Financial Conduct Authority ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι «δεν θα είχε αντίρρηση» για τη δημιουργία διαπραγματεύσιμων τίτλων ανταλλαγής που υποστηρίζονται από Bitcoin και Ethereum για επαγγελματίες επενδυτές.

Συνεχίζει τη ξέφρενη άνοδο το Bitcoin – Πάνω 71.000 δολάρια

Οι εκδότες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την εισαγωγή χρεογράφων που συνδέονται με τα νομίσματα Bitcoin και Ethereum στο χρηματιστήριο του Λονδίνου από τον Απρίλιο. Τα ETN είναι χρεόγραφα που παρακολουθούν ένα υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, αλλά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και διακανονισμού μέσω μιας κεντρικής οντότητας της αγοράς, όπως ένα χρηματιστήριο και ένα αποθετήριο τίτλων.

Η είδηση βοήθησε στην άνοδο του bitcoin και του Ethereum. Το Bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, έφτασε για πρώτη φορά τα 72.000 δολάρια, ενώ το Ethereum άγγιξε τα 4.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η βρετανική μετάλλαξη

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε γίνει μία από τις τελευταίες μεγάλες αγορές που κρατούσε επιφυλακτική στάση απέναντι στη διαπραγμάτευση τίτλων που σχετίζονται με τα crypto, παρόλο που η κυβέρνηση υπεραμύνεται της χώρας ως δυνητικού κέντρου για τις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

Το 2021 η FCA απαγόρευσε τα παράγωγα που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση, τα οποία περιλάμβαναν προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο, λόγω ανησυχιών σχετικά με το ποσό της μόχλευσης, ή του δανεισμού, που είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές. Ορισμένοι φορείς προσέφεραν έως και 100 φορές μόχλευση στο Bitcoin.

Η απαγόρευση – η οποία κάλυπτε επίσης τίτλους χωρίς μόχλευση – προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τα μέλη της βιομηχανίας κρυπτογράφησης, τα οποία υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να γίνει μια κορυφαία αγορά για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία εάν δεν δοθούν στους μικροεπενδυτές ρυθμιζόμενες και εύκολες διαδρομές σε δημοφιλή tokens όπως το bitcoin.

Οι υπόλοιπες αγορές

Οι ρυθμιστικές αρχές σε άλλες μεγάλες αγορές έχουν γίνει όλο και πιο άνετες με τους επενδυτές να αγοράζουν τίτλους που συνδέονται με την κρυπτογράφηση, εφόσον οι τίτλοι ανήκουν σε ένα ρυθμιζόμενο προϊόν.

Στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ ενέκριναν spot Bitcoin ETFs, ακολουθώντας τις χώρες της ΕΕ, την Αυστραλία και τον Καναδά. Το Χονγκ Κονγκ έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα εγκρίνει ETNs. Η πρόσφατα εγκεκριμένη ομάδα spot bitcoin ETFs των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν εκδοθεί από την BlackRock και τη Fidelity, έχουν αντλήσει συνολικά 10 δισ. δολάρια από την έναρξή τους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την ομάδα επενδύσεων κρυπτογράφησης CoinShares.

«Με αυξημένη διορατικότητα και δεδομένα λόγω μεγαλύτερης περιόδου ιστορικού συναλλαγών, η FCA πιστεύει ότι τα χρηματιστήρια και οι επαγγελματίες επενδυτές θα πρέπει πλέον να είναι σε θέση να καθορίσουν καλύτερα κατά πόσον τα κρυπτο-ETNs ανταποκρίνονται στη διάθεσή τους για ανάληψη κινδύνου», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Συνεχίζει να πιστεύει ότι «τα παράγωγα κρυπτογράφησης δεν είναι κατάλληλα για τους ιδιώτες καταναλωτές λόγω της βλάβης που προκαλούν. Ως εκ τούτου, η απαγόρευση της πώλησης ETNs… στους λιανικούς καταναλωτές παραμένει σε ισχύ».

Το London School of Economics (LSE) δήλωσε ότι οι τίτλοι που βρίσκονται πίσω από τα ETN δεν μπορούν να είναι μοχλευμένοι. Πρέπει να φυλάσσονται σε εκτός σύνδεσης θησαυροφυλάκιο και να τηρούνται από θεματοφύλακες που υπόκεινται σε κανόνες κατά του ξεπλύματος χρήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ, τις Νήσους Τζέρσεϋ, τις ΗΠΑ και την Ελβετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News