Περισσότερη διαφάνεια σχετικά με την αλυσίδα προμηθευτών της κορυφαίας αλυσίδας ένδυσης Zara, ζητούν οι επενδυτές. Μάλιστα, οι μέτοχοι ή διαχειριστές επενδύσεων θέλουν ο ιδιοκτήτης της Zara, η Inditex, να ακολουθεί την πρακτική των ανταγωνιστών της όπως οι H&M και Primark, στη δημοσιοποίηση της πλήρους λίστας των προμηθευτών της, ώστε να μπορούν να αξιολογούν καλύτερα τυχόν κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Inditex ξεχωρίζει μεταξύ των μεγάλων λιανοπωλητών ρούχων, καθώς δεν δημοσιεύει από ποια εργοστάσια προμηθεύεται. Οι ρυθμιστικές αρχές και οι επενδυτές θέλουν μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ενημέρωση από τις εταιρείες, αναφέρει στο αποκλειστικό του δημοσίευμα το Reuters.

Zara: To μυστικό όπλο της εναντίον της Shein

Για πολλούς εχει σημασία να αποκλειστεί το ενδεχομένο της υπαρξης παιδικής ή καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού. Ακόμα, εξίσσου σημαντικό, να εχει διαπιστωθεί πως οι εργαζόμενοι στα ρούχα αμείβονται με αξιοπρεπείς μισθούς.

Ο κινεζικός όμιλος μόδας Shein έχει τεθεί υπό έλεγχο από αμερικανούς νομοθέτες σχετικά με τους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας πριν από τα σχέδια για εισαγωγή στις ΗΠΑ.

Τα εργοστάσια παραγωγής

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι διαφωνίες έχουν σταματήσει τους προτεινόμενους κανόνες που θα απαιτούσαν από όλες τις μεγάλες εταιρείες να αποκαλύπτουν εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού βλάπτουν το περιβάλλον ή χρησιμοποιούν παιδική εργασία. Οι προτεινόμενες κυρώσεις για μη συμμόρφωση θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόστιμα ύψους 5% των εσόδων.

Επωνυμίες μόδας και καταστήματα λιανικής, συμπεριλαμβανομένης των Adidas, H&M, Hugo Boss, M&S, Nike , Primark και Puma δημοσιεύουν ήδη λεπτομερείς λίστες προμηθευτών, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων και διευθύνσεων εργοστασίων.

Τι κάνει η Zara

Η Industria de Diseño Textil, S.A. , δηλαδή η Inditex δημοσιεύει ετησίως τον αριθμό των προμηθευτών, οι οποίοι προέρχονται από 12 βασικές χώρες, αλλά δεν δίνει πληροφορίες για μεμονωμένα εργοστάσια.

Στη σχετική έρευνα του πρακτορείου Reuters,  οι μετόχοι της Inditex ρωτήθηκαν τι θα ήθελαν να δουν από την εταιρεία σχετικά με μια πιο βελτιωμένη ενημέρωση.

Σε απάντηση, ο Ολλανδός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων MN είπε: «Στη συνεργασία μας με την Inditex ένα από τα πράγματα που ρωτάμε είναι εάν θα μπορούσαν να αποκαλύψουν μια λίστα με τους προμηθευτές τους και τη γεωγραφική τοποθεσία».

«Αν και η Inditex μας διαβεβαιώνει ότι έχει διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα, μέχρι τώρα η Inditex δεν είναι διατεθειμένη να αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες σε αντίθεση με ορισμένους ομολόγους του κλάδου που δημοσιεύουν εκτενείς λίστες προμηθευτών».

«Συμβούλιο Ηθικής »

Η MN, η οποία διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία των ολλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να έχουμε αυτή τη γνώση για να δείξουμε εάν η Inditex διαθέτει αυτές τις πληροφορίες, καθώς και για τη δική της δέουσα επιμέλεια.

Δεν είναι τυχαίο που η διαχειρίστρια των Ολλανδικών συνταξιοδοτικών ταμείων (με συνολική αξία διαχείρισης στοιχείων κοντά στα 180 δισεκατομμύρια ευρώ) αναζητά και διεκδικεί περισσότερη ενημέρωση.

Σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, με κορυφαία αυτη του κρατικού Νορβηγικού ταμείου (Government Pension Fund Global, με συνολική αξία 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια), οι φορείς που κάνουν διαχείριση χρησιμοποιούν συγκεκριμένα και αυστηρά standards για τις τοποθετήσεις τους. Ειδικότερα, το κρατικό Νορβηγικο ταμείο συμβουλεύεται ανεξάρτητο Συμβούλιο Δεοντολογίας (Council on Ethics) για τις επενδύσεις του σε ολο τον κόσμο οι οποίες ξεπερνούν τις 8.859 εταιρείες.

Η Inditex, που πρόκειται να δημοσιεύσει τα ετήσια αποτελέσματα στις 13 Μαρτίου, αρνήθηκε να σχολιάσει τις απαιτήσεις των επενδυτών να δημοσιεύσει την πλήρη λίστα προμηθευτών της, σημειώνει το Reuters.

Η Inditex, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο δημιουργός της, ο Ισπανός Amancio Ortega «έχει μια βαθιά δέσμευση για τη διατήρηση υψηλών προτύπων στην αλυσίδα εφοδιασμού της και πιστεύει ότι το κορυφαίο στον κλάδο σύστημα ιχνηλασιμότητας, το οποίο μας δίνει τη μέγιστη ορατότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι το κλειδί για αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της Inditex.

Ο ιδρυτής του γίγαντα της ένδυσης Inditex  κατέχει το 59% της εταιρείας, ενώ το 5% κατέχει η κόρη του Sandra Ortega. Οι συμμετοχές τους , μαζί αξίζουν περίπου 69 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με δεδομένη την αναζήτηση και την πίεση των επενδυτών, κανένας από αυτους  -με τους οποίους μίλησε το Reuters- δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αποεπένδυσης από την Inditex.

Οι «αποκλεισμοί»

Η Ολλανδική MN είπε ότι συμβούλεψε τους πελάτες της τον Δεκέμβριο να αποεπενδύσουν από την εκτός τιμής αλυσίδα λιανικής TJX, στην οποία ανήκουν οι Homesense και TK Maxx, και εκποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου.
«Κατά τη διάρκεια των τριών και πλέον ετών δέσμευσης, έχουμε δει πολύ μικρή βελτίωση στη δέουσα επιμέλεια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τους», είπε ο MN στο Reuters.

Η TJX είπε ότι έχει ενισχύσει τον κώδικα δεοντολογίας του προμηθευτή της και έχει επεκτείνει το πρόγραμμα ελέγχου εργοστασίων της τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερη διαφάνεια

Η Inditex έχει συνάψει συμφωνία με την παγκόσμια συνδικαλιστική ομοσπονδία IndustriALL βάσει της οποίας της παρέχει τον πλήρη κατάλογο των προμηθευτών της. Ωστόσο, η IndustriALL θέλει ευρύτερες αποκαλύψεις από όλες τις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Inditex.

Το Know The Chain, μια πρωτοβουλία συγκριτικής αξιολόγησης για εταιρείες και επενδυτές για την αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού, έδωσε στην Inditex χαμηλότερη συνολική βαθμολογία στην αξιολόγησή της το 2023 από την αξιολόγησή της το 2021.

«Η εταιρεία ενθαρρύνεται να ενισχύσει τη διαφάνεια της εφοδιαστικής αλυσίδας αποκαλύπτοντας μια πλήρη, και όχι μερική, λίστα των άμεσων προμηθευτών της», δήλωσε η Know The Chain.
Η δημοσίευση των εργοστασίων της θα μπορούσε να φέρει περισσότερο ανταγωνισμό από τους ανταγωνιστές της Inditex για τους ίδιους προμηθευτές, λένε οι επενδυτές.

Η Swetha Ramachandran, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Artemis Investment Management στο Λονδίνο, θέλει να μάθει ποιο μερίδιο των εσόδων της Inditex κατασκευάζεται σε κάθε διαφορετική χώρα προμηθευτή. «Θα μας βοηθούσε να προσδιορίσουμε την ανθεκτικότητά τους στην εφοδιαστική αλυσίδα», είπε.

Η Zara φεύγει απο την Κίνα;

Τα δημοσιευμένα στοιχεία της Inditex για την αλυσίδα εφοδιασμού από το 2019 δείχνουν ότι η εταιρεία έχει περικόψει τους προμηθευτές στην Κίνα και τους αύξησε στο Μπαγκλαντές και το Μαρόκο. Ωστόσο, δεν δίνει λεπτομέρειες για την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζει από αυτούς τους προμηθευτές.

Η Grace Su, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Clearbridge Investments, η οποία κατέχει μετοχές της Inditex, είπε ότι ζήτησε περισσότερη σαφήνεια και αποκάλυψη της εφοδιαστικής αλυσίδας.
«Είναι πολύ σημαντικό λόγω όλων των ελέγχων γύρω από το ESG, την εργασία και τις εισροές. Ισχυρίζονται ότι είναι πρωτοπόροι σε αυτό, επομένως είναι πολύ σημαντικό για αυτούς να έχουν πραγματικά αυτό το επίπεδο αποκάλυψης»

Η βελτιωμένη γνωστοποίηση, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων, παραγόντων βιωσιμότητας και διακυβέρνησης, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις, δήλωσε η Marie Payne, υπεύθυνη επενδυτική στέλεχος του μετόχου της Inditex, Cardano.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το οποίο έχει μερίδιο 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Inditex, δήλωσε ότι συνεργάζεται τακτικά με την εταιρεία για τη διαχείριση κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφάνεια.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για αυτές τις συζητήσεις. Το ταμείο είπε σχετικά με τις πρακτικές της εφοδιαστικής αλυσίδας των εταιρειών γενικά ότι «υπάρχουν συνεχείς προκλήσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ιχνηλασιμότητα και την υποβολή εκθέσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή