Την ύφεση των εμπορικών ακινήτων φαίνεται πως αποφάσισε να εκμεταλλευτεί ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Zara, ως μια ευκαιρία να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία με χαμηλό κόστος, καθώς το υψηλό κόστος δανεισμού δίνει το πλεονέκτημα στους επενδυτές που δεν έχουν χρέος.

Έτσι, η Pontegadea, ο προσωπικός επενδυτικός όμιλος του Amancio Ortega, αξίας 90 δισ. ευρώ και πλέον, επεκτείνει τις συμμετοχές της σε ακίνητα μέσω της στρατηγικής «buy the dip». Το ισπανικό fund, το οποίο κατέχει το 59% της μητρικής εταιρείας της Zara, της Inditex, έχει ανακοινώσει τον τελευταίο χρόνο 10 εξαγορές αξίας 1,1 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύπτουν ακίνητα logistics, γραφεία και κατοικίες.

Zara: H αμύθητη ακίνητη περιουσία του Aμάνσιο Ορτέγα

Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του επικεντρώνεται στη δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, όπου τα περιουσιακά στοιχεία του περιλαμβάνουν το κτίριο Adelphi και το Devonshire House στο Λονδίνο, καθώς και τα κεντρικά γραφεία της Amazon στο Σιάτλ.

Επειδή η Pontegadea κατακλύζεται από μερίσματα από τη συμμετοχή της στην Inditex και δεν χρειάζεται να δανειστεί, δεν επηρεάστηκε από τα υψηλά επιτόκια που πίεσαν τον όγκο των συναλλαγών κατά περισσότερο από 50% στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το τελευταίο έτος.

Γιατί τώρα;

Ο Roberto Cibeira, διευθύνων σύμβουλος της Pontegadea, δήλωσε στους Financial Times ότι ο όμιλος παρατήρησε «μια προσαρμογή των τιμών στην Ευρώπη σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων» τους τελευταίους μήνες. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για τους επενδυτές με χαμηλό χρέος, δεδομένης της σύσφιξης των πιστωτικών συνθηκών, η οποία μειώνει τον ανταγωνισμό για πιθανές εξαγορές λογικού μεγέθους.

«Στην περίπτωση της Pontegadea, μας προσφέρονται περιουσιακά στοιχεία σε διμερείς διαδικασίες και σε πολλές περιπτώσεις εκτός αγοράς δηλαδή πριν διαφημιστούν δημοσίως – ειδικά στους τομείς των logistics, του λιανικού εμπορίου, των γραφείων και των υποδομών».

Οι προοπτικές της εμφανίζονται εξαιρετικές, παρά το γεγονός ότι επισκιάζεται σε μέγεθος από λίγα μόνο family offices, όπως εκείνων των Bill Gates, Jeff Bezos και Sergey Brin, καθώς και των ιδιοκτητών της Chanel και της οικογένειας του ιδρυτή της Walmart, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute.

Μάλιστα η Pontegadea ανταγωνίζεται με τη Fedesa, η οποία ανήκει στην οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση σοκολάτας Ferrero, για τον τίτλο του μεγαλύτερου οικογενειακού γραφείου της Ευρώπης.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, η Pontegadea δαπάνησε 113 εκατ. δολάρια για μια ψυκτική αποθήκη στην περιοχή του Μαϊάμι και 100 εκατ. ευρώ για ένα κέντρο διανομής στην Ολλανδία που χρησιμοποιείται από την Primark. Οι συμφωνίες αυτές έχουν αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της σε περίπου 20 δισ. ευρώ σε 11 χώρες.

Επενδύσεις παρά τα προβλήματα

Παρόλο που οι πωλήσεις στα εμπορικά ακίνητα αρχίζουν νε εμφανίζουν προβλήματα, πολλοί δανειστές έχουν προσφέρει στους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων κάποια ευελιξία για να αποφύγουν τις πυρκαγιές.

Η Savills, ο παγκόσμιος όμιλος ακινήτων, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δανειστές αρχίζουν να φτάνουν στα όρια της ανοχής και ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «καταλύτη»για περισσότερες συμφωνίες το 2024.

Η Pontegadea δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον των γραφείων, τα οποία αποτελούν το 40-50% του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, και δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η άνοδος της εργασίας από το σπίτι τα έχει καταστήσει κακή επένδυση. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι ενοικιαστές τροποποίησαν τους χώρους γραφείων τους, αλλά κανένας δεν επεδίωξε να προβεί σε περικοπές.

Τα μόνα ακίνητα του fundεκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής είναι δύο κτίρια λιανικής πώλησης στη Νότια Κορέα. Δεν επενδύει σε έργα ανάπτυξης ακινήτων επειδή δεν αποδίδουν ταμειακές ροές από την πρώτη ημέρα.

Ο διορατικός Mr Zara

Ο Amancio Ortega, ο οποίος ξεκίνησε το 1963 στη Γαλικία με ένα οικιακό εργαστήριο που κατασκεύαζε φορέματα και ρόμπες, είναι ο 13ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Φέτος η Pontegadea πρόκειται να λάβει περίπου 2,2 δισ. ευρώ σε μερίσματα από τις μετοχές της στην Inditex, στην οποία ανήκουν η Zara καθώς και οι Massimo Dutti και Berskha. Ετησίως, κερδίζει επιπλέον 800-900 εκατ. ευρώ σε έσοδα, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων, από τις επενδύσεις της, μεταξύ των οποίων και μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το family office επανεπενδύει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μετρητών. Μόνο ένα μέρος διοχετεύεται στον Ortega και την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένης της Μάρτα Ορτέγκα, μη εκτελεστικής προέδρου της Inditex από το 2022 και μοναδικής κόρης του Ορτέγκα από τον δεύτερο γάμο του. Η περιουσία της εκτιμήθηκε σε 80 εκατ. ευρώ από το Forbes πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή