![Πετρέλαιο: Μεγάλο χάσμα στις προβλέψεις για τη ζήτηση ανάμεσα σε ΟΠΕΚ και ΔΟΕ [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_usa_oil.png)
Tην μεγαλύτερη απόσταση των τελευταίων 16 χρόνων στις προβλέψεις τους για τη παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου καταγράφουν ο ΟΠΕΚ και το Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) , σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Η απόκλιση στις προβλέψεις στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους traders και στους επενδυτές για την ισχύ της αγοράς πετρελαίου το 2024 και μακροπρόθεσμα σχετικά με την μετάβαση σε καθαρότερα καύσιμα.
Reuters: Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές παραγωγής πετρελαίου και στο δεύτερο τρίμηνο
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο ΔΟΕ προέβλεψε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,22 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα (bpd) το 2024, ενώ ο ΟΠΕΚ κατά 2,25 εκατ. bpd. Η διαφορά είναι μεγάλη και αντιστοιχεί περίπου στο 1% της παγκόσμιας ζήτησης.
«Ο ΔΟΕ έχει μια πολύ ισχυρή αντίληψη ότι η ενεργειακή μετάβαση θα προχωρήσει με πολύ ταχύτερο ρυθμό» εξηγεί ο Νιλ Άτκινσον, πρώην επικεφαλής του τμήματος πετρελαϊκών αγορών του του Οργανισμού. «Και οι δύο οργανισμοί έχουν εγκλωβιστεί σε μια θέση, γι’ αυτό και έχουν αυτό το τεράστιο χάσμα στις προβλέψεις για τη ζήτηση».
Οι προβλέψεις των δύο Οργανισμών από το 2008
Το Reuters ανέλυσε τις αλλαγές που έχει κάνει κάθε οργανισμός στις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου από το 2008 έως το 2023, καθώς και τους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.
Η περίοδος επιλέχθηκε για να δώσει μια αρκετά μεγάλη χρονοσειρά για την εξαγωγή συμπερασμάτων και επειδή περιλάμβανε ακραία μεταβλητότητα στη ζήτηση πετρελαίου, ξεκινώντας με την οικονομική κρίση του 2008 και τελειώνοντας με την πανδημία του 2020 και την επακόλουθη ανάκαμψη της ζήτησης.
Η ανάλυση του Reuters των μηνιαίων εκθέσεων του ΔΟΕ και του ΟΠΕΚ για 16 χρόνια διαπίστωσε ότι η διαφορά των 1,03 εκατ. βαρελιών τον Φεβρουάριο ήταν η μεγαλύτερη.
Ο ΔΟΕ από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόβλεψή του για το 2024, εξηγεί ότι η φετινή επιβράδυνση ισοδυναμεί με επιστροφή στις τάσεις ανάπτυξης που παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία, και η επιβράδυνση είναι ήδη ορατή στα στοιχεία των παραδόσεων πετρελαίου.
«Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί και φέτος, με τους δείκτες κινητικότητας να δείχνουν ότι η οδική και η αεροπορική κυκλοφορία σταθεροποιούνται» δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις προβλέψεις άλλων οργανισμών.
Οι προβλέψεις των αναλυτών
Το Reuters συγκέντρωσε επίσης εκτιμήσεις από 26 αναλυτές τραπεζών και εταιρειών ερευνών για την αύξηση της ζήτησης το 2024. Ο μέσος όρος αυτών των εκτιμήσεων είναι 1,3 εκατ. bpd, δηλαδή πιο κοντά στην άποψη του ΔΟΕ.
Από 20 απαντήσεις αναλυτών στο ερώτημα αν η ζήτηση θα κορυφωθεί έως το 2030, 12 αναλυτές απάντησαν αρνητικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο ΟΠΕΚ θεωρείται πιο πιθανό να έχει δίκιο σε αυτό το σημείο.
Η διαφωνία για την πράσινη μετάβαση
Ο ΟΠΕΚ και ΔΟΕ διαφωνούν επίσης όσον αφορά τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της ζήτησης. Ο ΔΟΕ αναμένει ότι θα κορυφωθεί έως το 2030, καθώς ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα, ενώ ο ΟΠΕΚ έως το 2045 δεν αναμένει κορύφωση.
Ο ΔΟΕ, που ιδρύθηκε πριν από 50 χρόνια ως ο ενεργειακός παρατηρητής του βιομηχανικού κόσμου, έχει μετατοπίσει την εστίασή του στην ασφάλεια του εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ώστε να υπερασπιστεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τη δράση για το κλίμα. Για ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ, αυτό υπονομεύει το ρόλο του ως ανεξάρτητη και αμερόληπτη αρχή.
«Έχει μετακινηθεί από την πρόγνωση και την αξιολόγηση της αγοράς και έχουν μετατραπεί σε οργανισμό που ασκεί πολιτική συνηγορία» είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman.
Τα μέλη του ΔΟΕ είναι ως επί το πλείστον μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας και οι κυβερνήσεις πολλών από αυτές τις χώρες έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να οδηγηθούν νωρίτερα σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένουν από τον ενεργειακό παρατηρητή τους να τους δείξει πώς να φτάσουν εκεί, λένε οι αναλυτές. Αντίθετα, τα μέλη του ΟΠΕΚ, τα οποία εξαρτώνται από τα έσοδα των ορυκτών καυσίμων, αντιμετωπίζουν δυνητικά καταστροφικές οικονομικές συνέπειες από μια ταχεία μετάβαση μακριά από το πετρέλαιο.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι προβλέψεις των δύο οργανισμών έχουν ισοβαθμήσει στατιστικά όσον αφορά την ακρίβεια των προβλέψεων, γεγονός που καθιστά δύσκολο να πει κανείς ποια θα είναι η σωστή με βάση το ιστορικό.
«Σε διάφορες χρονικές στιγμές στην ιστορία, τόσο ο ΔΟΕ όσο και ο ΟΠΕΚ έχουν προβλέψει αρκετά καλά» εξηγεί ο Sen της Energy Aspects. «Νομίζω ότι ο ΔΟΕ είναι πρόωρος όταν ζητάει την κορύφωση της ζήτησης μέχρι το 2030 λόγω της ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες».
Αναθεωρήσεις προς τα πάνω
Όπως όλες οι οικονομικές προβλέψεις, έτσι και οι προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου υπόκεινται σε αναθεώρηση και επηρεάζονται από πολλά γεγονότα που είναι αδύνατο να προβλεφθούν.
Τα δεδομένα για τη φυσική χρήση πετρελαίου αργούν να προκύψουν, γεγονός που επιτείνει την πρόκληση.
Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η αύξηση της ζήτησης θα μειωθεί κατά το ήμισυ το 2024, εν μέρει ως αποτέλεσμα της ενίσχυσης του στόλου των ηλεκτρικών οχημάτων, αν και από τον Ιανουάριο ο οργανισμός είχε αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης το 2024 για τρεις συνεχόμενους μήνες.


Latest News

Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδοτήσεις ρεύματος σε 1 εκατ. επιχειρήσεις - Αναλυτικά οι όροι και οι προϋποθέσεις
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως εκτός επιδοτήσεων θα μείνουν όσες επιχειρήσεις έχουν προβεί διαπιστωμένα σε ρευματοκλοπή

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό