Το «γύρισμα» στην οικονομία τα τελευταία 5 χρόνια, απόρροια και της πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της υιοθέτησης πολιτικών φιλικών προς τις επενδύσεις, αποτυπώνεται πλέον στις σημαντικές εισροές κεφαλαίων σε όλο το εύρος της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Πέρα από την άνοδο π.χ. των τιμών των ακινήτων που σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ έφτασαν το 60% τα τελευταία 5-6 χρόνια, αλλά και τη σημαντική αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, οι κάθε είδους επιχειρηματικές συναλλαγές ξεπέρασαν την τελευταία 5ετία τα 50 δισ. ευρώ.

Εξαγορές – Συγχωνεύσεις: Αυξημένες συναλλαγές το 2023 – Τα περισσότερα deals της 15ετίας [γραφήματα]

Οι εισηγμένες στο ΧΑ

Ειδικότερα, οι εισηγμένες επιχειρήσεις άντλησαν π.χ. από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ, καθαρά από το Χρηματιστήριο της Αθήνας 14,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,15 δισ. ευρώ αφορούσαν νέες εισαγωγές, 9,2 δισ. ευρώ αυξήσεις κεφαλαίων και 4,43 δισ. ευρώ εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια αυτά δεν αφορούν π.χ. τις συνδυασμένες προσφορές μετοχών των τραπεζών κυριότητας του ΤΧΣ ή τις πωλήσεις πακέτων βασικών μετοχών. Για παράδειγμα, δεν συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις στις 8 Δεκεμβρίου του 2023 μετοχών των HelleniQ Energy/ΕΛΠΕ ύψους 235,3 εκατ. ευρώ κυριότητας του ομίλου Λάτση και του ΤΑΙΠΕΔ ή η πώληση στις 18 Ιανουαρίου του 5,8% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ύψους 79,2 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς

Ούτε επίσης η πώληση αυτή την εβδομάδα του 27% των μετοχών της Πειραιώς κυριότητας του ΤΧΣ με την οποία άντλησε (το Ταμείο, όχι η επιχείρηση/τράπεζα) 1,35 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνει στα 2,8 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα 1,45 δισ. ευρώ από τα placements τους προηγούμενους μήνες των μετοχών που κατείχε στις Eurobank (αξίας 93,7 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (αξίας 293,5 εκατ. ευρώ) και Εθνικής (1,066 εκατ. ευρώ), ενώ αναμένεται μια επιπλέον πώληση που αφορά το 18% της Εθνικής το καλοκαίρι.

Δεν υπολογίζονται επίσης και τα κεφάλαια που «σήκωσαν» οι τράπεζες το 2023 μέσω ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (900 εκατ. ευρώ) και υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (2,57 δισ. ευρώ) από τις διεθνείς αγορές.

Τα «επενδυτικά σπίτια»

Το γεγονός πάντως ότι το συνολικό ποσό που συγκεντρώθηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών της Πειραιώς ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. ευρώ (8 φορές υπερκάλυψη, με το 20% – ή 67.519.830 μετοχές – να κατανέμεται σε Ελληνες και το 80% – ή 270.079.320 μετοχές – σε ξένους επενδυτές), ενώ καταγράφηκε και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοποίηση μέσω δευτερογενούς τοποθέτησης (€1,35 δισ.), παράλληλα με την σημαντική υπερκάλυψη (12 φορές) της έκδοσης για την εισαγωγή-ορόσημο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο συνηγορούν στην εκτίμηση πως κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» (Capital Group, Fidelity, BlackRock, Lazard, Wellington, Norges, Pictet, Schroeder’s, Lazard, GIC Singapore, Vanguard, Fine investment, Millenium κ.ά.) αλλά και όλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν πλέον επανέλθει δυναμικά στην ελληνική κεφαλαιαγορά.

Η τελευταία έχει πλέον μπροστά της και το μεγάλο στοίχημα της επανένταξής της (μετά την τοποθέτησή της από τα μέσα του 2024 σε λίστα «υπό παρακολούθηση» από τους παρόχους δεικτών) στις ανεπτυγμένες αγορές (πιθανώς το 2025), κάτι που θα μειώσει το ασφάλιστρο κινδύνου και των ελληνικών μετοχών στηρίζοντας τις αποτιμήσεις.

Τάση εξωστρέφειας

Παράλληλα, από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων έλαβαν χώρα 430 deals, συνολικής αξίας 29 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα μέσω των ιδιωτικοποιήσεων αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Από το 2019 και μετά παρατηρείται εμφανής τάση εξωστρέφειας με αυξημένη αξία και αριθμό εξερχόμενων Ε&Σ, τάση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, ενώ το 2024 παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα συναλλαγών Ε&Σ και αναμένεται η ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων που μπορεί να φτάσουν με βάση τις εκτιμήσεις της PwC τα 6 δισ. ευρώ.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Μόνο το 2023 πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες σε αριθμό (116) Εξαγορές και Συγχωνεύσεις της τελευταίας 15ετίας, κάτι που όπως εκτιμάται αποτελεί ένδειξη σταθερότητας και μετασχηματισμού σε μια σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας, ενώ σύμφωνα με την PwC Ελλάδας οι ελληνικές επιχειρήσεις προσέλκυσαν συνολικά κεφάλαια ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

Τα 5,9 δισ. ευρώ προέκυψαν από Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), τα 601 εκατ. ευρώ αφορούν εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, τα 345 εκατ. ευρώ αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου οι οποίες καλύφθηκαν από στρατηγικούς επενδυτές και τα 1,6 δισ. ευρώ έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον κατευθύνθηκε στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, ΜΜΕ και της τεχνολογίας με 30 συναλλαγές. Ζωηρό ενδιαφέρον παρουσίασε ο κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ, με 21 συνολικά Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, σαφώς υψηλότερες σε αξία, επιβεβαιώνοντας τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές ενδιαφέρον, ενώ συνεχίζεται η δραστηριότητα από Εταιρείες Ιδιωτικών Κεφαλαίων (Private Equity), καθώς το 25% της συνολικής αξίας των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε από αυτές.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, προορισμός μόνο μη εξυπηρετούμενων δανείων ή προβληματικών επενδύσεων, αλλά τα τελευταία χρόνια προσελκύει επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών), των υποδομών, ακινήτων, φιλοξενίας, φαρμακευτικής και υγείας, τεχνολογίας, fintech, υλικοτεχνικής υποστήριξης και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με τη χώρα να προσελκύει διεθνείς επενδυτές με διαφορετικά προφίλ – ιδιωτικά κεφάλαια, εταιρικές δυνάμεις (όπως Amazon, Google και Microsoft), κρατικά επενδυτικά ταμεία, οικογενειακά γραφεία και επιχειρηματίες από διάφορους τομείς, κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και στρατηγικές

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών