Πακέτο 7,4 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στήριξη ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο

Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που εντάθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κράτησαν τα σύνορά τους προς τον θύλακα σφραγισμένα.

Το πακέτο βοήθειας αποτελείται από 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το 2027, με άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια που εκκρεμεί να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Ο ρόλος της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι κρίσιμος και η βοήθεια που δρομολογεί η ΕΕ αποσκοπεί στην παροχή άμεσης υποστήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών και προσφυγικών κρίσεων στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ΕΕ θεωρεί ότι αυτές οι συμφωνίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η Αίγυπτος φιλοξενεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως από το Σουδάν. Επιπλέον θεωρεί την Αίγυπτο βασικό εταίρο και σχεδιάζει να ανανεώσει τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης για την παροχή βοήθειας.

Η προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω συμφωνιών με τρίτες χώρες έχει δεχθεί κριτική, αλλά οι αξιωματούχοι την υπερασπίζονται ως πρακτική λύση δεδομένης της αύξησης της μετανάστευσης προς την ΕΕ.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών ανάμεσα στην Ένωση και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής ώστε να αποφευχθεί η οικονομική αστάθεια γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό αντίστοιχες συμφωνίες είχαν υπογραφεί με την Τυνησία και τη Μαυριτανία στις οποίες η ΕΕ υποσχέθηκε χρήματα και άλλα κίνητρα με την προϋπόθεση, καλύτερης αστυνόμευσης στα σύνορά τους, παρά τις διεθνείς ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συμφωνία Αιγύπτου και με ΔΝΤ

Την Τετάρτη η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση του δανείου διάσωσης στα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι ανακοίνωσε την είδηση μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Αίγυπτος διαπραγματευόταν επί μήνες με το ΔΝΤ για την αύξηση του δανείου διάσωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) που κατέληξαν και τα δύο μέρη το 2022.

Ο κ. Μαμπντουλί είπε ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει δάνεια από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε το βασικό της επιτόκιο και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος από τις δυνάμεις της αγοράς.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε το βασικό της επιτόκιο.

Τα μέτρα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ. Σκοπός τους είναι να καταπολεμήσουν το πληθωριστικό κύμα και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη έλλειψη ξένου νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]