Πακέτο 7,4 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα
Σύμφωνα με τους Financial Times, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία.
Παγκόσμια Τράπεζα: Στήριξη ύψους 3 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο
Η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων που εντάθηκαν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς και τον πόλεμο που ακολούθησε, εν μέσω φόβων για πιθανές μετακινήσεις προσφύγων από τη Γάζα. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές κράτησαν τα σύνορά τους προς τον θύλακα σφραγισμένα.
Το πακέτο βοήθειας αποτελείται από 7,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια έως το 2027, με άμεση έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 1 δισ. ευρώ και πρόσθετη μακροοικονομική βοήθεια που εκκρεμεί να εγκριθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού Σουδανών προσφύγων στη χώρα. Δεσμεύεται επίσης να βοηθήσει στην οχύρωση των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λιβύη, από όπου μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο καθ’ οδόν προς την Ευρώπη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.
Ο ρόλος της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη είναι κρίσιμος και η βοήθεια που δρομολογεί η ΕΕ αποσκοπεί στην παροχή άμεσης υποστήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών και προσφυγικών κρίσεων στη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ΕΕ θεωρεί ότι αυτές οι συμφωνίες είναι απαραίτητες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η Αίγυπτος φιλοξενεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο, κυρίως από το Σουδάν. Επιπλέον θεωρεί την Αίγυπτο βασικό εταίρο και σχεδιάζει να ανανεώσει τα υφιστάμενα προγράμματα στήριξης για την παροχή βοήθειας.
Η προσέγγιση της ΕΕ για τη διαχείριση της μετανάστευσης μέσω συμφωνιών με τρίτες χώρες έχει δεχθεί κριτική, αλλά οι αξιωματούχοι την υπερασπίζονται ως πρακτική λύση δεδομένης της αύξησης της μετανάστευσης προς την ΕΕ.
Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών ανάμεσα στην Ένωση και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής ώστε να αποφευχθεί η οικονομική αστάθεια γύρω από τη γειτονιά της Ευρώπης και να ανασχεθεί η παράτυπη μετανάστευση από την Αφρική.
Στο πλαίσιο αυτό αντίστοιχες συμφωνίες είχαν υπογραφεί με την Τυνησία και τη Μαυριτανία στις οποίες η ΕΕ υποσχέθηκε χρήματα και άλλα κίνητρα με την προϋπόθεση, καλύτερης αστυνόμευσης στα σύνορά τους, παρά τις διεθνείς ανησυχίες πολιτικών και ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συμφωνία Αιγύπτου και με ΔΝΤ
Την Τετάρτη η Αίγυπτος ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση του δανείου διάσωσης στα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρωθυπουργός Μουσταφά Μαντμπούλι ανακοίνωσε την είδηση μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Αίγυπτος διαπραγματευόταν επί μήνες με το ΔΝΤ για την αύξηση του δανείου διάσωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ) που κατέληξαν και τα δύο μέρη το 2022.
Ο κ. Μαμπντουλί είπε ότι η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να λάβει δάνεια από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε το βασικό της επιτόκιο και ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει τον καθορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος από τις δυνάμεις της αγοράς.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε το βασικό της επιτόκιο.
Τα μέτρα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα του ΔΝΤ. Σκοπός τους είναι να καταπολεμήσουν το πληθωριστικό κύμα και να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ μεγάλη έλλειψη ξένου νομίσματος.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία