Η Ρωσία σχεδόν διπλασίασε τα ενεργειακά της έσοδα ενόψει των προεδρικών εκλογών αργότερα αυτόν τον μήνα.

Τον Φεβρουάριο, η Ρωσία εισέπραξε 945,6 δισεκατομμύρια ρούβλια ή 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Αυτό συγκρίνεται με 521,2 δισεκατομμύρια ρούβλια τον Φεβρουάριο του 2023, σημειώνει το Business Insider.

Πετρέλαιο: Ρωσία και Σαουδική Αραβία μειώνουν την παραγωγή προς στήριξη των τιμών

Αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν πάνω από 80% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα αρχεία του Bloomberg. Ειδικότερα, οι εισφορές από το αργό και τα πετρελαϊκά προϊόντα υπερδιπλασιάστηκαν την ίδια περίοδο.

Αυτές οι επιδόσεις της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές επειδή η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εκτεταμένες δυτικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διανύει τώρα τον τρίτο χρόνο.

Πώς η Ρωσία εξακολουθεί να βγάζει τόσα χρήματα από το πετρέλαιο;

Τα επιπλέον έσοδα που συγκέντρωσε η Ρωσία τον Φεβρουάριο προήλθαν από υψηλότερους φόρους στους εγχώριους παραγωγούς πετρελαίου.

Η Ρωσία είχε ήδη έναν μηχανισμό που θα της επέτρεπε να φορολογεί τους παραγωγούς πετρελαίου με υψηλότερο συντελεστή, απλώς δεν τον χρησιμοποιούσε. Η Ρωσία εφάρμοσε το κατώτατο όριο τιμών για τις πωλήσεις πετρελαίου τον Ιανουάριο και άρχισε να λαμβάνει αυτούς τους φόρους τον Φεβρουάριο, ανέφερε το Bloomberg την 1η Μαρτίου, επικαλούμενο επιστολή της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Η απόφαση της Μόσχας να ενεργοποιήσει το κατώτατο όριο τιμών ήρθε μετά την πτώση της τιμής του ναυαρχίδας του ρωσικού αργού Urals λόγω της επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση.

Η Ρωσία είναι μεγάλη ενεργειακή δύναμη, με το ένα τρίτο των εσόδων της να προέρχεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας πριν από τον πόλεμο, πέρασε τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθώντας να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αδειάσει τα πολεμικά ταμεία του Κρεμλίνου.

Ένα ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, υπό την ηγεσία της G7, βοήθησε επίσης να συγκρατηθούν οι τιμές και τα έσοδα από το πετρέλαιο του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, οι περιορισμοί της G7 δεν περιορίζουν κανέναν από την αγορά των προϊόντων, εφόσον δεν χρησιμοποιεί δυτικές υπηρεσίες ασφάλισης και αποστολής, και η Μόσχα έχει καταφέρει να στρέψει τη βάση πελατών της προς τα ανατολικά προς Ινδία και Κίνα.

Η Ρωσία κατάφερε επίσης να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμών και τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας έναν τεράστιο «σκιώδη» στόλο γερασμένων πλοίων και χρησιμοποιώντας μεσάζοντες για να «ξεπλύνουν» το πετρέλαιο της.

Εκλογές αυτόν τον μήνα

Η Δύση εντείνει τους εμπορικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας για να αναγκάσει το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιβάλλουν αμφιλεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις σε εταιρείες εκτός της νομικής δικαιοδοσίας τους για να επιβάλουν συμμόρφωση.

Οι κινήσεις περιορισμών και κυρώσεων κρατούν τη Ρωσία σε επιφυλακή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ παραδέχτηκε τα προβλήματα με τις κινεζικές τραπεζικές συναλλαγές τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει σταθερότητα, καθώς η υπομονή των πολιτών εξαντλείται και ο πόλεμος δεν τελειώνει.

Τα έσοδα από το πετρέλαιο της Ρωσίας δεν χρηματοδοτούν μόνο τον πόλεμο. Τα χρήματα πηγαίνουν επίσης σε κοινωνικές δαπάνες που έχει υποσχεθεί ο Πούτιν στους Ρώσους πριν πάνεστις κάλπες αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στο τριήμερο από τις 15 Μαρτίου έως τις 17 Μαρτίου. Ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει τις εκλογές έναντι τριών αντιπάλων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities