Μυστικές συνομιλίες με το Ιράν διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2024,  σε μια προσπάθεια να πείσουν την Τεχεράνη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο κίνημα των Χούθι της Υεμένης για να τερματίσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους FT, κατά τις οποίες η Ουάσιγκτον εξέφρασε επίσης ανησυχίες για το διευρυνόμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, πραγματοποιήθηκαν στο Ομάν τον Ιανουάριο και ήταν οι πρώτες μεταξύ των εχθρών,  τους τελευταίους 10 μήνες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι στόχευσαν φορτηγό πλοίο και αμερικανικά αντιτορπιλικά σκάφη

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ και ο απεσταλμένος της στο Ιράν Άμπραμ Πέιλι. Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι, ο οποίος είναι επίσης ο κορυφαίος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά της Τεχεράνης, εκπροσώπησε την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι αξιωματούχοι του Ομάν ταξίδεψαν μεταξύ των αντιπροσώπων του Ιράν και των Αμερικανών, έτσι δεν μίλησαν απευθείας, είπαν οι αξιωματούχοι.

Οι συνομιλίες υπογραμμίζουν πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποιεί διπλωματικούς διαύλους με τον εχθρό της, παράλληλα με στρατιωτικά αποτρεπτικά μέσα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει ένα κύμα περιφερειακών εχθροπραξιών που εμπλέκονται υποστηριζόμενες από το Ιράν μαχητικές ομάδες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Έχουμε πολλά κανάλια για τη μετάδοση μηνυμάτων στο Ιράν», δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες «εκτός από το να πουν ότι, από τις 7 Οκτωβρίου, όλοι τους έχουν επικεντρωθεί στην προβολή του πλήρους φάσματος των απειλών που προέρχονται από το Ιράν και στην ανάγκη για το Ιράν να σταματήσει τη γενική του κλιμάκωση».

Οι τελευταίες γνωστές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ήταν επίσης οι λεγόμενες συνομιλίες εγγύτητας τον περασμένο Μάΐο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει την Τεχεράνη ότι προμήθευε τους Χούτι με drones, πυραύλους και πληροφορίες για να πραγματοποιήσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία.
Το Ιράν αναγνωρίζει την πολιτική υποστήριξή του στους Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη και έχουν δικαιολογήσει τις επιθέσεις τους ως υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους. Ωστόσο, η Τεχεράνη επιμένει ότι οι αντάρτες ενεργούν ανεξάρτητα.

«Το Ιράν έχει επανειλημμένα πει ότι έχει μόνο μια μορφή πνευματικής επιρροής [για τους αντάρτες]. Δεν μπορούν να υπαγορεύουν στους Χούτι, αλλά μπορούν να διαπραγματευτούν και να συζητήσουν», είπε ένας Ιρανός αξιωματούχος.

Ενα μυστικό moratorium

Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη επιδίωξε να μειώσει τις εντάσεις με την Ουάσιγκτον μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αμερικανική στρατιωτική βάση στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες.

Αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αποκαλύψει εκείνους που ηταν πίσω από την επίθεση, το Ιράν απέσυρε ανώτερους διοικητές των Ελίτ Φρουρών της Επανάστασης από τη Συρία. Μέρες αργότερα, στις 2 Φεβρουαρίου, οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ένα κύμα επιθέσεων εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ.

Καμία επίθεση δεν έχει εξαπολυθεί εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ και τη Συρία από τις 4 Φεβρουαρίου, με Αμερικανούς αξιωματούχους να λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη έχει εργαστεί για να χαλιναγωγήσει τις ιρακινές πολιτοφυλακές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή