Μετά από τέσσερις οικονομικές χρήσεις η Aegean επιστρέφει στην πολιτική της διανομής μερίσματος για την χρήση 2023.

Όπως ανακοινώθηκε χθες μαζί με τα οικονομικά της αποτελέσματα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει προς έγκριση από την επόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ποσού 0,75 ευρώ ανά μετοχή.

Aegean: Πτήση πάνω από τα 400 εκατ τα EBITDA για το 2023

H Aegean από την χρήση 2019 σταμάτησε τη διανομή μερίσματος είτε λόγω ζημιογόνων χρήσεων είτε προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική επάρκεια της.

Τα κέρδη και τα warrants

Τα αποτελέσματα όμως του 2023 ήταν απολύτως ικανοποιητικά και με κέρδη μετά φόρων ύψους 168,7 εκατ. ευρώ, 58% υψηλότερα σε σχέση με το 2022, η Aegean θα διανείμει στους μετόχους συνολικά 67.625.325 ευρώ. Με βάση την τιμή κλεισίματος στο τέλος του 2023, το μέρισμα αυτό διαμορφώνει μια μερισματική απόδοση 6,62%.

Η διανομή μερίσματος αποφασίσθηκε παρά το γεγονός ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2024 η εταιρεία προχώρησε στην επαναγορά των δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) από το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλοντας 85,4 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών λειτουργικών ταμειακών ροών ύψους 334,8 εκατ. ευρώ (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών), διασφαλίζοντας έτσι και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των 9 νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκαν το 2023 αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών.

Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε 709,3 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ενώ τα Ίδια Κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 418,8 εκατ. ευρώ

Ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας, εξαιρουμένων των μισθώσεων, διαμορφώθηκε στα 220,3 εκατ. ευρώ με σημαντική μείωση από το 2022, μετά και την αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συχνότητα των πτήσεων

Όσον αφορά το 2024 ο Όμιλος της Aegean προγραμματίζει να διευρύνει τη δραστηριότητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντας τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντας 7% περισσότερες θέσεις.

Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότητας αναμένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Συνολικά, για το 2024 η AEGEAN προγραμματίζει να διαθέσει 19,5 εκατ. θέσεις, από τις 7 βάσεις της, καλύπτοντας 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα μηνύματα από την αγορά της Γερμανίας είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά καθώς παρά το γεγονός ότι οι διαθέσιμες θέσεις προς τη γερμανική αγορά είναι αυξημένες (ενδεικτικά +20% τον Μάρτιο, +8 % τον Απρίλιο, +13% τον Μάιο από και προς Αθήνα), οι πληρότητες στις αεροπορικές θέσεις βρίσκονται σε αντίστοιχα ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις