Ελλειμμα προσφοράς πετρελαίου προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ότι θα αντιμετωπίσει η παγκόσμια αγορά καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2024, έναντι πλεονάσματος που προέβλεπε προηγουμένως.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του οργανισμού, η οποία αποδίδει την αντιστροφή των προβλέψεών του στη διαφαινόμενη πρόθεση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ να συνεχίσουν τις περικοπές παραγωγής και το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών συμφώνησε τις προηγούμενες μέρες να παρατείνουν την περικοπή της ημερήσιας παραγωγής κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τα μέσα του έτους. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατυπώνει την εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η περικοπή της παραγωγής μέχρι το τέλος του 2024, αντανακλώντας τις «προσπάθειες του καρτέλ να εξισορροπήσει τις αγορές πετρελαίου».

Morgan Stanley: Δεν αποκλείει ένα ράλι πετρελαίου το καλοκαίρι

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια bpd το 2024, ανέφερε ο IEA στην τελευταία έκθεσή του, πάνω κατά 110.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Συνολικά, δηλαδή, η ζήτηση θα φτάσει κατά μέσο όρο στο ρεκόρ των 103,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2024, προβλέπει ο ΙΕΑ. Αυτό οδηγεί σε έλλειμμα εφοδιασμού από την πλευρά της προσφοράς φέτος.

Η αυξανόμενη κατανάλωση πετρελαίου στη διάρκεια του έτους θα υποστηριχθεί από την ενίσχυση της διαθεσιμότητας από την Αμερική —κυρίως  ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδά και Γουιάνα— που, εάν δεν υπήρχαν οι περικοπές από τον ΟΠΕΚ+ θα δημιουργούνταν πλεόνασμα προσφοράς.

Μόλις έγινε γνωστή η έκθεση του οργανισμού, το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο έως και 80 σεντς το βαρέλι στα 85 δολάρια, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, ενώ πάνω από τα 80 δολάρια εκτινάχθηκε αμέσως και το αμερικανικό αργό.

Η διαφορά με τον ΟΠΕΚ

«Η επιβράδυνση της ανάπτυξης, που είναι ήδη εμφανής στα πρόσφατα στοιχεία, σημαίνει ότι η κατανάλωση πετρελαίου επανέρχεται στην ιστορική της τάση μετά από αρκετά χρόνια αστάθειας, από την ανάκαμψη μετά την πανδημία», ανέφερε ο IEA.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε την προηγούμενη Τρίτη αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι απόψεις του ΟΠΕΚ και του IEA έχουν διαφορά κατά  1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχεί σχεδόν το 1% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης.

Ο παράγοντας Ερυθρά Θάλασσα

Από τους παράγοντες που λαμβάνει υπόψη για τις εκτιμήσεις του ο οργανισμός είναι και τα προβλήματα που προκαλούν στην εφοδιαστική αλυσίδα οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτρέποντας τα πλοία  γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Όπως επισημαίνει, αυτό ανεβάζει τον αριθμό των βαρελιών που βρίσκονται στις θαλάσσιες διαδρομές σε σχεδόν 1,9 δισεκατομμύρια στα τέλη Φεβρουαρίου, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από την κορύφωση της πανδημίας.

Τα μεγαλύτερα δρομολόγια αύξησαν τη ζήτηση καυσίμων και η φόρτωση των πλοίων με καύσιμα ή ο ανεφοδιασμός καυσίμων στη Σιγκαπούρη έφτασε σε ιστορικά υψηλά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities