Νέες πηγές άντλησης κεφαλαίων αναζητά το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας (PIF) για να χρηματοδοτήσει το σχέδιο μετασχηματισμού της εξαρτώμενης από το πετρέλαιο οικονομία της χώρας.

Στα σχέδια είναι η έκδοση ομολόγων, η λήψη τραπεζικών δανείων και η πώληση μετοχών, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Tα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου έχουν μειωθεί στα 15 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020.

Economist: Τελικά η Aramco «παγώνει» τις επενδύσεις πετρελαίου;

Το Ταμείο, με περιουσία 940 δισ. δολάρια, είναι  επιφορτισμένο με την στήριξη του προγράμματος Vision 2030 της Σαουδικής Αραβίας, που αποσκοπεί να αλλάξει την οικονομία. Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι να γίνει η χώρα παγκόσμια επενδυτική δύναμη.

Με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να προβλέπει έλλειμμα κάθε χρόνο μέχρι το 2026, υπάρχει η  αίσθηση  του επείγοντος στο ταμείο ώστε να βρει κεφάλαια για τις δαπάνες που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα

Αυτό σημαίνει ότι στενεύουν τα περιθώρια να ολοκληρωθεί η φιλόδοξη προσπάθεια του βασιλείου σε μια περίοδο μάλιστα υψηλών επιτοκίων και έλλειψης σημαντικών άμεσων ξένων επενδύσεων. Εξάλλου και η ίδια η κυβέρνηση της χώρας αναγνώρισε για πρώτη φορά ότι ορισμένα έργα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν και να ολοκληρωθούν μετά το 2030.

Ένα άλλο ζήτημα που προβληματίζει το Ταμείο είναι η ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, την οποία δεν θα ήθελε να την αποστραγγίσει υπερβολικά. Γι’ αυτό συνιστά στις θυγατρικές του να δανείζονται σε δολάρια όσο είναι δυνατόν. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες, που καλούνται να διαχειριστούν το υψηλό κόστος δανεισμού, θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε έργα real estate στη χώρα.

Στόχος να γίνει υπολογίσιμος παίκτης στην αγορά ομολόγων

Στόχος του είναι να εκδίδει τακτικά ομόλογα, δημιουργώντας μια αγορά και καμπύλη αποδόσεων, δείκτη αναφοράς  που θα τιμολογεί τις πωλήσεις ομολόγων ενώ σχεδιάζει να βγαίνει τακτικά στις αγορές χρέους με εκδόσεις δισ. δολαρίων και διαφορετικής διάρκειας. Ήδη έχει εκδώσει δύο ομόλογα αντλώντας 7 δισ. δολάρια.

Το Ταμείο θα αξιοποιήσει και τις αγορές μετοχών, καθώς έχει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αξίας 170 δισ. δολαρίων που περιλαμβάνει τις συμμετοχές του Saudi Telecom, τη Saudi Arabian Mining, και τον όμιλο Tadawul, στον οποίο ανήκει το χρηματιστήριο. Σχεδιάζει να προχωρήσει στις προσφορές μετοχών, ενώ θα συνεχίζει να διαδραματίζει ρόλο στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων. Στα άμεσα σχέδια του είναι οι εταιρείες Nupco, η μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών προμηθειών της χώρας, και η Saudi Global Ports Co.

Τα σχέδια που στηρίζει

Το Ταμείο θα χρειαστεί κεφάλαια για να καλύψει τις δαπάνες, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 70 δισ. δολάρια ετησίως μετά το 2025, από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 40 έως 50 δισ. δολαρίων ετησίως, όπως εξήγησε ο διοικητής του, Yasir Al Rumayyan. Μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί  στην πληρωμή έργων που το βασίλειο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του Neom, ένα αναπτυξιακό project  ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων κατά μήκος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας.

Yποστηρίζει το σχέδιο ύψους 63 δισ. δολαρίων για τη μετατροπή ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο Ριάντ σε τουριστικό προορισμό, ένα ξεχωριστό σχέδιο για τη δημιουργία θέρετρων κατά μήκος των ακτών της χώρας και δαπανά δεκάδες δισ, δολάρια για να βοηθήσει στη μετατροπή του βασιλείου σε παγκόσμιο κέντρο εφοδιαστικής και μεταποιητικό κόμβο.

Υπό την προεδρία του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ, ο Ταμείο χρηματοδοτείται από δανεισμό, αποδόσεις επενδύσεων και κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πιο πρόσφατα, το βασίλειο έδωσε στο Ταμείο ένα πρόσθετο μερίδιο ύψους 164 δισ. δολαρίων στη Saudi Aramco, το οποίο θα αποφέρει ετήσιες πληρωμές μερισμάτων ύψους τουλάχιστον 20 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή