Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προέβλεψε ότι το 2024 η αγορά θα είναι πιο σφιχτή και αναθεώρησε προς τα πάνω την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον Μάιο σημείωσαν άνοδο κατά 1,45 δολ. ή 1,7%, στα 85,48 δολ. το βαρέλι , ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε τα 85,67 δολάρια στο υψηλότερο επίπεδο  από τις αρχές Νοεμβρίου. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) τον Απρίλιο σημείωσε άνοδο 1,71 δολάρια ή 2,1%, στα 81,42.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικτή εικόνα, ξεχώρισε η Encavis

«Η αγορά μπορεί να ήταν έτοιμη για συναλλαγές που θα ακολουθήσουν μετά από επιθέσεις ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατέστρεψαν τρία ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου και τα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά η αγορά σημείωσε περαιτέρω άνοδο από τη μηνιαία Έκθεση για την Αγορά Πετρελαίου της Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας της Πέμπτης», δήλωσε ο Τιμ Έβανς. , ανεξάρτητος αναλυτής της αγοράς πετρελαίου.

Η έκθεση του ΔΟΕ

Ο ΔΟΕ εξέφρασε την άποψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2024 για τέταρτη φορά από τον Νοέμβριο, καθώς οι επιθέσεις των Χούτι διαταράσσουν τη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά προειδοποίησε ότι «η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση λειτουργεί ως πρόσθετος αντίθετος άνεμος στη χρήση πετρελαίου».

Η έκθεση προβλέπει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024, αυξημένη κατά 110.000 bpd από τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την ανάπτυξη των 2,3 εκατομμυρίων bpd πέρυσι.

Ο ΔΟΕ μείωσε επίσης τις προβλέψεις του για την προσφορά για το 2024 και τώρα αναμένει ότι η προσφορά πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 800.000 bpd στα 102,9 εκατομμύρια bpd φέτος.

Εν τω μεταξύ, η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και υγρών θα οδηγηθεί κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γουιάνα, τον Καναδά και τη Βραζιλία, αντισταθμίζοντας τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) την Πέμπτη. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εξαγωγών αργού λόγω των διακοπών στα διυλιστήρια. Οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα την Τετάρτη, με στόχο τέσσερα μεγάλα διυλιστήρια πετρελαίου.

Οι εξαγωγές θαλάσσιων καυσίμων της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 1,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα τον Φεβρουάριο, λόγω του χρόνου διακοπής λειτουργίας του διυλιστηρίου που προήλθε από επιθέσεις και πυρκαγιές από την Ουκρανία.

Η ζημιά στα διυλιστήρια θα μπορούσε να μειώσει τη ρωσική παραγωγή βενζίνης κατά περισσότερο από 10%, εκτιμά ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος διαπραγμάτευσης στη BOK Financial, προσθέτοντας ότι πολλοί έμποροι πιστεύουν ότι οι πιο περιορισμένες προμήθειες καυσίμων είναι εδώ για να μείνουν στο εγγύς μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities