Για «φούσκα» στις αγορές, ειδικά στις ΗΠΑ, μιλά η Capital Economics, η οποία όμως βλέπει ότι θα συνεχίσει να διογκώνεται, ακόμη και αν η Federal Reserve, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δεν προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις επιτοκίου.

Όπως αναφέρει, δεν πιστεύει ότι οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διογκωθεί περαιτέρω η φούσκα των αγορών. Σε τελική ανάλυση, οι περισσότερες μετρήσεις του ασφάλιστρου κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου έχουν περιθώριο πτώσης καθώς αυξάνεται η προβολή γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αγορές: Πόσο κοντά βρίσκονται σε ένα κραχ; – Τα 3 σημάδια μιας «φούσκας»

Στο επίκεντρο τα επιτόκια

Ένα κεντρικό θέμα του 2024 μέχρι στιγμής ήταν οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed, επιβεβαιώνει η Capital Economics. Πράγματι, το επιτόκιο πολιτικής των ΗΠΑ που εκτιμάται από την αγορά για το τέλος του 2024 είναι στα υψηλά που έφθασαν στα τέλη του περασμένου έτους. Ορισμένες εκτιμήσεις για περικοπές απλώς έχουν υποχωρήσει, αλλά η αύξηση του τεκμαρτού επιτοκίου για το τέλος του 2025 δείχνει ότι ορισμένες περικοπές έχουν αφαιρεθεί εντελώς από το τραπέζι.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε μια «φούσκα» στις χρηματιστηριακές αγορές από το να διογκωθεί περαιτέρω – για παράδειγμα, ο S&P 500 έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 8% από την αρχή του έτους. Και η Capital Economics πιστεύει ότι αυτή η φούσκα θα συνεχίσει να διογκώνεται φέτος, ακόμη και αν οι προσδοκίες για τα επιτόκια δεν υποχωρήσουν ή δεν αυξηθούν.

Εξάλλου, η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ κατά τα τελευταία στάδια της φούσκας «dot com» δεν εμπόδισε το ράλι των μετοχών. Ομοίως, η τρέχουσα φούσκα έχει διογκωθεί σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων πραγματικών αποδόσεων.

Και στις δύο υπό εξέταση περιόδου, ήταν το μειωμένο «ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου» (ERP) που οδήγησε την αποτίμηση των μετοχικών αγορών, αντί για μια πτώση των επιτοκίων «χωρίς κινδύνους».

Σαφώς, λοιπόν, οι μειώσεις των επιτοκίων της Fed δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια «φούσκα». Προς επίρρωση αυτού, δηλαδή ότι οι μειώσεις επιτοκίων δεν αποτελούν επίσης επαρκή προϋπόθεση για ένα ράλι μετοχών, η Capital Economics φέρνει ως παράδειγμα την απόδοση του S&P 500 κατά τους 12 μήνες μετά την έναρξη των κύκλων χαλάρωσης της Fed από το 1969. Και αυτές ήταν μικτές.

Αντί απλώς μειώσεις επιτοκίων, πολλά φαίνεται να εξαρτώνται από το οικονομικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια του κύκλου χαλάρωσης (σε αυτή την περίπτωση, ύφεση ή καμία ύφεση).

Έτσι, ένα σενάριο όπου η Fed μειώνει τα επιτόκια κατά λιγότερο από ό,τι αναμένουμε επειδή η οικονομική δραστηριότητα παραμένει ανθεκτική (ένα κοινό επιχείρημα που προβάλλεται για τη μη μείωση των επιτοκίων) δεν θα ήταν ασυμβίβαστο με την περαιτέρω πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου μετοχών. Σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ενθουσιασμό γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, η Capital Economics εκτιμά ότι οι περισσότερες μετρήσεις του ασφάλιστρου κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου θα εξακολουθούσαν να περιορίζονται στα επίπεδα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας «φούσκας».

Τι θα κάνει τελικά η Fed

Ως συμπέρασμα, η Capital Economics εκτιμά ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι προεξοφλούν τώρα οι επενδυτές, και ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα υποχωρήσουν φέτος. Για παράδειγμα, προβλέπει ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ θα υποχωρήσει στο 4,00%, από ~4,30% τώρα, μέχρι το τέλος του 2024.

Αλλά οι τύχες των αγορών κρατικών ομολόγων και μετοχών δεν είναι απαραίτητα αλληλένδετες. Ακόμα κι αν δεν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση σχετικά με την πτώση των αποδόσεων των ομολόγων φέτος, η Capital Economics δεν πιστεύει ότι αυτό θα εμπόδιζε απαραίτητα τη «φούσκα» των μετοχικών αγορών να συνεχίσει να διογκώνεται φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Οικονομία |

Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφτηκε και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου και είπε ότι η αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το λιμάνι από τις κακοκαιρίες θα γίνει σε χρονικό διάστημα ενός έτους