Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησε το Bitcoin στις ασταθείς συναλλαγές την Παρασκευή μετά από μια ξέφρενη ανοδική πορεία τις προηγούμενες ημέρες. Σημαντικό ρόλο έπαιξε μια νέα απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, μείωσε τις προοπτικές πρόωρης μείωσης των επιτοκίων και περιόρισε τη ζήτηση για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Το Bitcoin υποχώρησε περισσότερο από 5% στην ασιατική συνεδρίαση προς τα κάτω στα 66.629,96 δολάρια προτού εξισορροπήσει ορισμένες από τις απώλειές του κατά 3,5% χαμηλότερα.

Κρυπτονόμισμα: Παραμένει πολέμιος του bitcoin ο Ντίμον, ζητά σκληρά μέτρα

Οι ασταθείς κινήσεις στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο ήρθαν μια ημέρα μετά το ιστορικό υψηλό των 73.803,25 δολαρίων, που αποτέλεσε νέο ρεκόρ για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα.

«Το Bitcoin έχει μια καθιερωμένη ιστορία να γίνεται ασταθές και αδίστακτο αφότου σημειώνει υψηλό ρεκόρ», δήλωσε ο Matt Simpson, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο City Index.

«Και όχι μόνο έφτασε πρόσφατα σε νέο υψηλό, αλλά φαίνεται ότι η (Federal Reserve) δεν θα είναι τόσο τρελή όσο ήλπιζαν οι traders».

Προβληματίζουν τα στοιχεία από ΗΠΑ

Μια σειρά από στοιχεία την Πέμπτη έδειξαν ότι ενώ οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ανέκαμψαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Φεβρουάριο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά από τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την εβδομάδα, τα οποία έδειχναν ακόμη σταθερές πληθωριστικές πιέσεις.

Οι αγορές αντέδρασαν εξομαλύνοντας τις πιθανότητες ενός κύκλου χαλάρωσης της Fed που ξεκινά τον Ιούνιο, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποδεικνύουν τώρα μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά περίπου 60% αυτόν τον μήνα, από περίπου 74% πριν από μια εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

Ένα σενάριο υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι συνήθως κακό για περιουσιακά στοιχεία ευαίσθητα στον κίνδυνο, όπως τα κρυπτονομίσματα.

Ωστόσο, το bitcoin παραμένει σχεδόν 60% υψηλότερα σε ετήσια βάση, βοηθούμενο από μια φρενίτιδα στον χώρο των crypto που οφείλεται στις ροές σε προϊόντα κρυπτογράφησης που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο spot των ΗΠΑ και καθώς οι traders παραμένουν γενικά εστιασμένοι στην προοπτική τα παγκόσμια επιτόκια να έχουν υποχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σε μια επίδειξη αισιοδοξίας για την ανοδική πορεία του bitcoin, η εταιρεία λογισμικού MicroStrategy δήλωσε ότι σχεδιάζει να αντλήσει κεφάλαια μέσω ενός μετατρέψιμου ομολόγου που προσφέρει να αγοράσει bitcoin για δεύτερη φορά σε λιγότερο από 10 ημέρες.

Η εταιρεία είχε ανακοινώσει στις 5 Μαρτίου μια ιδιωτική προσφορά 600 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετατρέψιμα χαρτονομίσματα, καθώς προσπαθεί να αυξήσει την έκθεσή της στο αναπτυσσόμενο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η είδηση συνέβαλε επίσης στις ασταθείς κινήσεις του bitcoin την Παρασκευή.

«Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά χρηματιστήρια, η αγορά κρυπτονομισμάτων στερείται κανονισμών που περιορίζουν τον αντίκτυπο ατόμων ή οντοτήτων με επιρροή με συγκεντρωμένες συμμετοχές», δήλωσε ο Joshua Chu, Chief risk Officer στην Invess, μια εταιρεία χρηματοοικονομικής μηχανικής διαχείρισης κινδύνου algo με δυνατότητα AI.

«Αυτή η απουσία [κανόνων] επιτρέπει στους ισχυρούς επενδυτές να πραγματοποιούν σημαντικές συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν κλιμακωτά αποτελέσματα και γρήγορες διακυμάνσεις των τιμών, οδηγώντας σε αυξημένη αστάθεια».
Κατά τα άλλα, το ether , το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, άγγιξε ομοίως χαμηλό εβδομάδας και τελευταία υποχώρησε περισσότερο από 4% στα 3.670 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News