Ο πολωνικός αερομεταφορέας LOT θα επιλέξει μεταξύ της βραζιλιάνικης Embraer, που είναι ήδη ο βασικός προμηθευτής της, ή της ανταγωνιστικής Airbus για την παράδοση 84 νέων αεροσκαφών που σκοπεύει να αγοράσει για την εξυπηρέτηση των περιφερειακών δρομολογίων της, ανακοίνωσε το Σάββατο το Υπουργείο Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων.

Η LOT θα στείλει αίτημα για προτάσεις στις δύο εταιρείες στο εγγύς μέλλον, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας ότι πρόθεση είναι να αγοραστούν έως και 110 αεροσκάφη μέχρι το 2028.

Ελληνικής ιδιοκτησίας αεροπορική εταιρεία ξεκινάει καινοτόμο συνεργασία με την Airbus

«Η (LOT) βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λήψη μιας στρατηγικής απόφασης εάν θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον τρέχοντα προμηθευτή (Embraer) στο περιφερειακό τμήμα ή θα μεταβεί σε μια πλατφόρμα ανταγωνιστή (Airbus)», ανέφερε.

«Στο εγγύς μέλλον, η εταιρεία σκοπεύει να στείλει αίτημα για προτάσεις για την απόκτηση 84 περιφερειακών αεροσκαφών σε δύο κατασκευαστές που προσφέρουν αεροσκάφη που πληρούν τις απαιτήσεις. Πρόκειται για την Embraer και την Airbus».

Η LOT διαθέτει επί του παρόντος στόλο 75 αεροπλάνων, εκ των οποίων πάνω από τα μισά αποτελούνται από αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν από την βραζιλιάνικη Embraer με τα υπόλοιπα είναι Boeing B737 και B787.

Και στο βάθος η κόντρα Airbus-Boeing

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Airbus επιθυμεί να  ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα με την Boeing, μετά τα προβλήματα στη γραμμή παραγωγής και τους ελέγχους που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές στην αμερικανική εταιρεία όταν αποκολλήθηκε τμήμα της ατράκτου από αεροσκάφος τύπου 737 Max 9 στις 5 Ιανουαρίου.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η Airbus ανακοίνωσε ρεκόρ ετήσιων παραγγελιών επιβατικών αεροσκαφών και επιβεβαίωσε αύξηση 11% στις παραδόσεις για το 2023, διατηρώντας την πρώτη θέση στην παραγωγή έναντι της μεγάλης –και μοναδικής ουσιαστικά, προς το παρόν τουλάχιστον- αντιπάλου της. Τα πιο καλοπουλημένα αεροσκάφη στον κόσμο είναι η σειρά Α320 της Airbus και η σειρά 737 της Boeing.

Με τις αεροπορικές εταιρείες να θέλουν ξανά να ανανεώσουν μετά το άνοιγμα της οικονομίας από την πανδημία το 2023, η Airbus ανακοίνωσε ότι έλαβε για τη χρονιά αυτή 2.094 καθαρές παραγγελίες.

Η Boeing από την πλευρά της, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρνητικής δημοσιότητας μετά την καθήλωση για κάποιο διάστημα στο έδαφος αεροσκαφών της τύπου 737 MAX λόγω φερόμενων προβλημάτων στην παραγωγή, ανακοίνωσε ότι πέρσι παρέδωσε 528 αεροσκάφη το 2023 με αύξηση 10% από το 2022 και πως έκλεισε 1.314 καθαρές νέες παραγγελίες, μετά τις ακυρώσεις που είναι συνηθισμένες κάθε χρόνο από πελάτες. Η εταιρεία έχει ανεκτέλεστες παραγγελίες 6.216 τζετ επιβατικών αεροσκαφών.

Ενδιαφέρον σημείο ότι στην αγορά αεροσκαφών της LOT δεν φαίνεται η Boeing να είναι στα πλάνα της πολωνικής αεροπορικής εταιρείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή