Για τους παρατηρητικούς αναλυτές της αγοράς, τα σημάδια υπερβολής δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν, με τα κρυπτονομίσματα να ανεβαίνουν και την μετοχή της Nvidia να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% από την αρχή του έτους.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η Twilio, εταιρεία κατασκευής λογισμικού επικοινωνίας, και η εταιρεία κυβερνοασφάλειας SentinelOne είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υποχωρήσει φέτος, ακόμη και όταν ένα ράλι στις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας ώθησε τον Nasdaq 100 και τον S&P 500 σε νέα υψηλά όλων των εποχών.

Επανήλθαν οι τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street, πτωτικά και στην εβδομάδα

Και οι δύο έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 70% από τις κορυφαίες τους τιμές το 2021, όταν η πολιτική εύκολου χρήματος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας τροφοδοτούσε μεγάλα κέρδη σχεδόν σε όλα.

Ο δείκτης εταιρειών τεχνολογίας που χάνουν χρήματα που παρακολουθείται από την Goldman Sachs Group έχει υποχωρήσει 18% φέτος και βρίσκεται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο από τα μέσα του 2022.

Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ένα όριο στην αισιοδοξία που κυριάρχησε στις αγορές για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους. Αυτό, με τη σειρά του, παρέχει υποστήριξη σε εκείνους στη Wall Street που βλέπουν ορθολογικές δυνάμεις να λειτουργούν – όπως σταθερά κέρδη και τεχνητές τεχνολογικές ανακαλύψεις – όχι μια φούσκα που είναι έτοιμη να σκάσει.

Αντί να αποσυρθούν μαζί με τους… «Γολιάθ» του κλάδου, οι εταιρείες τεχνολογίας που χάνουν χρήματα τιμωρήθηκαν από επενδυτές που επικεντρώνονται στο κέρδος και αυξημένα επιτόκια που εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις αποτιμήσεις των μετοχών.

«Η πτώση των μη κερδοφόρων μετοχών τεχνολογίας υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για φούσκα που τροφοδοτείται από τεχνητή νοημοσύνη», είπε στο Bloomberg η Κάθριν Ρούνεϊ Βέρα, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της StoneX Group.

Η άνοδος της αγοράς φέτος τροφοδοτεί μια αυξανόμενη συζήτηση σχετικά με το εάν οι τιμές έχουν προχωρήσει πολύ μπροστά από τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και η άνοδος έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς οι επενδυτές εξετάζουν εάν η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Πολλά από τα κέρδη προήλθαν από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που είναι έτοιμες να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Στρατηγικοί αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Χάρτνετ της Bank of America και του Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan Chase, δήλωσαν ότι βλέπουν στοιχεία σχηματισμού φούσκας. Αλλά άλλοι βλέπουν υποστήριξη για πρόσφατες αποτιμήσεις μετοχών και οι αναλυτές στρατηγικής της Societe Generale υπολόγισαν πρόσφατα ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να αυξηθεί περίπου 20% περισσότερο πριν φτάσει στα επίπεδα αποτίμησης που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της φούσκας dot-com.

«Πιστεύουμε ότι το τρέχον ράλι οφείλεται περισσότερο στην ορθολογική αισιοδοξία παρά στην παράλογη πληθωρικότητα», δήλωσε ο Μανίς Καμπρά, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της SocGen στις ΗΠΑ, σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, αναφέροντας σταθερά εταιρικά κέρδη και ανάκαμψη των παγκόσμιων οικονομικών δεικτών. «Περιμένουμε από αυτούς τους οδηγούς να διατηρήσουν τη δυναμική τους».

Η πρόσφατη δυναμική έρχεται σε αντίθεση με τον παροξυσμό της πανδημίας στο χρηματιστήριο, όταν τα χαμηλά επιτόκια και η άνοδος των ημερήσιων συναλλαγών ανέβασαν την τιμή των πιο κερδοσκοπικών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι μετοχές meme και οι εταιρείες ειδικών εξαγορών. Ο δείκτης Goldman για τις εταιρείες τεχνολογίας που χάνουν χρήματα αυξήθηκε πάνω από 200% το 2020.

Το γεγονός ότι δεν έχουν σαρωθεί στην τελευταία ανάκαμψη δείχνει ότι εάν σχηματιστεί μια φούσκα, απέχει πολύ από το να επηρεάσει εξίσου όλους τους τομείς. Επιπλέον, τα πρόσφατα κέρδη τροφοδοτήθηκαν από την ισχυρή αύξηση των κερδών, καθώς η οικονομία συνεχίζει να αψηφά τις κάποτε ευρέως διαδεδομένες προσδοκίες για ύφεση.

Ορισμένες από τις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος, όπως η Meta Platforms και η Amazon, αύξησαν τα κέρδη περιορίζοντας τις δαπάνες και περικόπτοντας θέσεις εργασίας. Αντί για κερδοσκοπικά στοιχήματα, η τιμή της μετοχής της Nvidia αντανακλά τα αυξανόμενα κέρδη της καθώς άπαντες αγοράζουν τα μικροτσίπ της για υπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης. Αντίθετα, η Tesla, μια αγαπημένη της εποχής της πανδημίας που εξέδωσε πρόσφατα μια απογοητευτική προοπτική, είδε τις μετοχές της να πέφτουν κατά 34%.

«Οι εταιρείες που επικεντρώθηκαν περισσότερο στην ανάπτυξη έναντι της κερδοφορίας πήραν το μήνυμα κατά τη διάρκεια του 2022 ότι οι επενδυτές ήθελαν πραγματικά να δουν κερδοφορία», δήλωσε ο Γουόλτερ Τοντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Greenwood Capital Associates. «Οι εταιρείες που δεν κατάφεραν να το κάνουν αυτό, βρίσκονται σε πολύ μεγάλο πρόβλημα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης