Στους καλύτερους διευθύνοντες συμβούλους εξελίσσονται οι οικονομικοί διευθυντές, όπως συνηθίζουν να λένε συχνά στο City του Λονδίνου. Θεωρείται ότι έχουν μικρότερο εγωισμό (τουλάχιστον σε σύγκριση με ορισμένους αψείς CEO), δίνουν προσοχή στη λεπτομέρεια, και κατανοούν την διαχείριση κινδύνων ενώ εστιάζουν έντονα στο τελικό αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, θα έλεγε κανείς, ωστόσο όπως διαπιστώνουν οι Financial Times, δεν είναι τυχαίο που ολοένα και πιο συχνά οι οικονομικοί διευθυντές προσλαμβάνονται πλέον για τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου. Όπως πάντα, όταν χτυπάει μια κρίση, όλοι απευθύνονται στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τα νούμερα, ανεξάρτητα από το αν είναι γυναίκες ή άντρες.

Στελέχη: Οι CFO προάγονται όλο και περισσότερο σε CEO

Περίπου το ένα τρίτο των CEO του FTSE 100 έχουν διατελέσει στο παρελθόν Οικονομικοί Διευθυντές, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Heidrick & Struggles, από 21% το 2019. Αυτό συγκρίνεται με το 19% στις αγορές που παρακολουθεί η εταιρεία παγκοσμίως. Περίπου το 15% των σημερινών CEO του FTSE 100 ήταν CFO αμέσως πριν γίνουν Διευθύνοντες Σύμβουλοι, έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 8%.

Η Αμερική διοικείται από δικηγόρους και η Βρετανία από λογιστές

«Εάν η Αμερική διοικείται από δικηγόρους, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο διοικείται από λογιστές», είπε στους Financial Times υπεύθυνος αναζήτησης στελεχών. Ο αντίκτυπος του Brexit, η πολιτική δυσλειτουργία και το πιο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον έχουν ενισχύσει την ιεράρχηση της διαχείρισης κινδύνου.

Αλλά δεν είναι πλέον μόνο βρετανικό φαινόμενο. Από τις 674 εταιρείες που περιλαμβάνονται στο Fortune 500 και στον S&P 500, το 8,4% των κενών θέσεων CEO καλύφθηκαν από CFO το 2023 — το υψηλότερο ποσοστό από το 2013, το πρώτο έτος των διαθέσιμων δεδομένων για την ετήσια έκθεση της Crist Kolder Associates. Το 2013, το επίπεδο ήταν 5,8%.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στον διαρκώς διευρυνόμενο ρόλο των CFO πέρα από τη χρηματοοικονομική λειτουργία. Ειδικότερα την τελευταία δεκαετία, ο ρόλος του παραδοσιακού αρχιλογιστή έχει επεκταθεί σε περισσότερες ευθύνες, από την εταιρική στρατηγική και τη δραστηριότητα συναλλαγών έως τη βιωσιμότητα και την ανάλυση δεδομένων.

«Είναι οι αρχιτέκτονες της ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων», εκτιμούν οι σύμβουλοι της εταιρείας αναζήτησης στελεχών Egon Zehnder. Στην νέα έρευνά της με σχεδόν 600 Οικονομικούς Διευθυντές, το 82% είπε ότι ο ρόλος τους είχε αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθώς η προβολή και η εξέχουσα θέση τους έχει αυξηθεί, το 60% δήλωσε ότι είχε φιλοδοξίες να αναλάβει το ρόλο του CEO.

Εάν αναπληρώνουν ήδη τον Διευθύνοντα Σύμβουλο τόσο εντός της εταιρείας όσο και εκτός, γιατί να μην πάρουν την κορυφαία θέση; Αρκετοί CEOs εξάλλου ανέφεραν πως αν ο Διευθύνων Σύμβουλός πάθει κάτι, οι Οικονομικοί Διευθυντές θα είναι αυτοί που παρέμβουν.

Η κορυφαία θέση

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις εταιρείες στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και εκείνες τις εταιρείες που έχουν κάτι σαν αναδιάρθρωση χρέους ή σημαντική δραστηριότητα στην ημερήσια διάταξη που απαιτούν λογιστική ισχύ στο προσκήνιο. Το σημαντικότερο είναι ότι οι CFO είναι γνωστές οντότητες στο διοικητικό συμβούλιο, τους επενδυτές και την ευρύτερη εταιρεία. Οι διευθυντές του διοικητικού συμβουλίου λένε ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν να προσλάβουν νέους επικεφαλής οικονομικών το κάνουν με την άποψη ότι αυτοί οι υποψήφιοι μπορεί μια μέρα να καλύψουν την κορυφαία θέση.

Σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, κάποιος που θεωρείται σίγουρος είναι ώφελος. «Όλοι προστατεύουν τη φήμη τους όσο ποτέ άλλοτε», είπε στους FT ο Μαρκ Φρίμπερν της Odgers Berndtson. «Οι Οικονομικοί Διευθυντές αναλαμβάνουν την κορυφαία θέση όλο και περισσότερο και θα κυριαρχούν και στους διορισμούς προέδρων. Αυτό λέει πολλά για τη μελλοντική ανάπτυξη στην ηγεσία των επιχειρήσεων». Εκτός από τον τρέχοντα οικονομικό διευθυντή της, η British Land έχει πρώην οικονομικούς διευθυντές ως πρόεδρο, διευθύνοντα σύμβουλο και επικεφαλής ελέγχου στο διοικητικό συμβούλιο.

Οι επιπτώσεις σε πρακτικό επίπεδο

Αλλά το ερώτημα είναι αν αυτό λειτουργεί πρακτικά; Η έρευνα δείχνει ότι οι CEO που προάγονται από τη θέση του CFO δεν οδηγούν στην αύξηση των εσόδων τόσο γρήγορα όσο εκείνοι από άλλα υπόβαθρα, ιδιαίτερα αρχικά.

Ο Σπένσερ Στούαρτ, ένας άλλος κυνηγός ταλέντων, ανέφερε στους FT ότι μόνο το 8% των CFO που έγιναν CEOs οδήγησαν τους οργανισμούς τους στην κορυφή της απόδοσής τους, εξετάζοντας παράγοντες όπως η αύξηση των εσόδων. Ενώ ορισμένοι έχουν ευρύτερη εμπειρία από τους CFO του παρελθόντος, πολλοί διατηρούν μια νοοτροπία κατακράτησης μετρητών σε μια προσπάθεια να επιδιώξουν νέες ευκαιρίες. Αυτοί μερικές φορές πρέπει επίσης να εργαστούν σκληρότερα για την οικοδόμηση σχέσεων με τους επικεφαλής τμημάτων, αφού συγκρουστούν όταν βρίσκονται στον οικονομικό τους ρόλο για την κατανομή της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή