Η Γερμανία και η Γαλλία μαζί με 12 ακόμη χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενισχύσει τη χρηματοδότησή της για την άμυνα ως μέσο ενίσχυσης της ασφάλειας της ΕΕ υπό το φως της ρωσικής επιθετικότητας.

Οι χώρες έστειλαν επιστολή με ημερομηνία 17 Μαρτίου στην Πρόεδρο της ΕΤΕπ Νάντια Καλβίνο, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και στον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρου ζητώντας μια νέα στρατηγική χρηματοδότησης, σύμφωνα με αντίγραφο της επιστολής έφτασε στην κατοχή του Bloomberg.

Υπέρ της δημιουργίας κοινού ταμείου 100 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα ο Τιερί Μπρετόν

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 21-22 Μαρτίου για να συζητήσουν την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της ΕΤΕπ στην αμυντική ετοιμότητα.

Η επιστολή έρχεται καθώς η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκτήσει περισσότερα πυρομαχικά και να πείσει τους συμμάχους να δώσουν περισσότερη βοήθεια. Το Bloomberg σημείωνε σε προηγούμενο δημοσίευμά του ότι η ΕΤΕπ εξετάζει τρόπους να επεκτείνει την υποστήριξή της στην αμυντική βιομηχανία.

«Πρέπει να διερευνήσουμε διαφορετικές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στην ΕΤΕπ να επενδύσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα πέρα ​​από τα υπάρχοντα έργα διπλής χρήσης», ανέφερε η επιστολή. «Αυτό θα σήμαινε συζήτηση και επαναξιολόγηση των υφιστάμενων ορισμών των έργων διπλής χρήσης και του καταλόγου των εξαιρούμενων δραστηριοτήτων, καθώς και επανεξέταση της δανειοδοτικής πολιτικής της αμυντικής βιομηχανίας και άλλων περιοριστικών στοιχείων».

Την εν λόγω επιστολή υπογράφουν οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας.

Ο δανειστικός βραχίονας της ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με την αντίστοιχη εκτελεστική εξουσία και άλλους ενδιαφερόμενους για να αρχίσει να επενδύει σε αμυντικές βιομηχανίες, αναφέρει το Bloomberg.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν στην επιστολή ότι μια νέα πολιτική της ΕΤΕπ θα μπορούσε να αποτελέσει το «σινιάλο» που θα προωθήσει περαιτέρω ιδιωτικές επενδύσεις και θα καταστήσει αυτό το είδος δανεισμού πιο αποδεκτό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες.

«Όπως έχει, η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για την ασφάλεια και την άμυνα περιορίζεται, ωστόσο, σε έργα διπλής χρήσης», σύμφωνα με την επιστολή. «Η Στρατηγική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια της ΕΤΕπ και το πρόσφατο Ταμείο Άμυνας του ΕΤΕπ είναι ευπρόσδεκτες πρωτοβουλίες, αλλά αποτελούν μόνο ένα πολύ μικρό μερίδιο των τρεχουσών δραστηριοτήτων της ΕΤΕπ», καταλήγει η επιστολή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Σουδάν: Τα αναψυκτικά, οι σοκολάτες και οι τσίχλες χρηματοδοτούν τον εμφύλιο πόλεμο (WSJ)
Διεθνή |

Η παγκόσμια βιομηχανία αναψυκτικών και σοκολάτας χρηματοδοτεί τον πόλεμο στο Σουδάν (WSJ)

Περίπου το 80% του αραβικού κόμμι στον κόσμο συλλέγεται από τις ακακίες του Σουδάν - Είναι απαραίτητο στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων, ποτών, καλλυντικών και φαρμάκων