Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε πρώιμες συνομιλίες για την απόκτηση της ναυαρχίδας του του μεσανατολικού βασιλείου, καθώς προσπαθεί να διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια για να μετατρέψει τη χώρα σε τουριστικό προορισμό.

Πιο συγκεκριμένα το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων εξετάζει μια συμφωνία που θα έφερνε την Saudia, εταιρεία με ιστορία 80 χρόνων, στο αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο αεροπορικών περιουσιακών στοιχείων του το επόμενο έτος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η Σαουδική Αραβία δεν χρειάζεται πλέον το πετρέλαιο – Η νέα πηγή πλούτου

Το Ταμείο θα αναλάμβανε την ιδιοκτησία της αεροπορικής εταιρείας από την κυβέρνηση με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της κερδοφορίας, ανέφεραν οι πηγές του δημοσιεύματος. Ο αερομεταφορέας θα μπορούσε στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί ή να συγχωνευθεί με τη Riyadh Air, την οποία ουσιαστικά σχηματίζει αυτή την περίοδο το επενδυτικό ταμείο.

Δεν είναι σαφές πώς θα εκτιμηθεί η Saudia από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο στο παρελθόν έλαβε περιουσιακά στοιχεία από την κυβέρνηση χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει για να τα προετοιμάσει για ιδιωτικοποίηση. Ο αερομεταφορέας διαθέτει στόλο με περισσότερα από 142 αεροσκάφη και πετά σε περισσότερους από 90 προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και το σχέδιο μπορεί να καθυστερήσει ή να εγκαταλειφθεί καθώς δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Το Ριάντ επιχειρηματικός κόμβος

Η Σαουδική Αραβία φιλοδοξεί να μετατρέψει το Ριάντ σε ισχυρό επιχειρηματικό κόμβο και να ανταγωνιστεί τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του Κόλπου.

Η Riyadh Air, η οποία ιδρύθηκε από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων ως μέρος αυτών των προσπαθειών, επιδιώκει να δημιουργήσει το δίκτυό της και να αμφισβητήσει τις περιφερειακές κατεστημένες εταιρείες Emirates και Qatar Airways. Εν τω μεταξύ, η Saudia με έδρα την Τζέντα, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη χώρα, επανατοποθετείται για να επικεντρωθεί στα θρησκευτικά προσκυνήματα.

Πέρυσι, οι δύο αερομεταφορείς της Σαουδικής Αραβίας συνεργάστηκαν με παραγγελία 78 αεροσκαφών Boeing 787 Dreamliners, μια συμφωνία που ο Λευκός Οίκος αποτίμησε σε σχεδόν 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να προσελκύσει 150 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως έως το 2030 ως μέρος των σχεδίων για διαφοροποίηση της οικονομίας και προσέλκυση περισσότερου συναλλάγματος στην οικονομία που εξαρτάται από το πετρέλαιο.

Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να είναι το βασικό κρατικά ελεγχόμενο όχημα ως μέρος αυτού του σχεδίου, και αναδιαμορφώνει το αεροδρόμιο του Ριάντ σε ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή