Για δύο δεκαετίες, καμία εταιρεία δεν ενσωμάτωσε καλύτερα την προοπτική του χρηματιστηρίου από την Apple Inc. Η μεταμόρφωσή της από εξειδικευμένη κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πολυτιμότερη εταιρεία του πλανήτη κατέστησε τις μετοχές της ακρογωνιαίο λίθο των επενδυτικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως.

Ωστόσο, η λάμψη της Apple αρχίζει να ξεθωριάζει. Κι αυτό καθότι η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει το είδος της ανάπτυξης στο οποίο η εταιρεία βασιζόταν από την πώληση των gadgets και των υπηρεσιών της σε καταναλωτές από όλο τον κόσμο.

Apple: Αλλαγές στο App Store με βάση τους νέους κανόνες της ΕΕ

Τι λένε οι επενδυτές

Αυτό έχει φέρει τους επενδυτές της Apple σε δίλημμα. Η διεύρυνση των εσόδων της παραμένει στάσιμη και η μετοχή υποαποδίδει έναντι του Nasdaq 100 κατά περίπου 16 ποσοστιαίες μονάδες, την υψηλότερη τιμή για την έναρξη ενός έτους από το 2013. Η εταιρεία εξακολουθεί να παράγει τεράστια έσοδα, αλλά το αν αυτά μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται με τον ρυθμό που οι επενδυτές έχουν συνηθίσει να περιμένουν αποτελεί ένα ανοιχτό ερώτημα. Τα στελέχη της Apple λένε ότι έχουν μεγάλα σχέδια για την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, όπως ελπίζουν οι «ταύροι» της αγοράς, θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης. Αλλά μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι προοπτικές της.

Όλα αυτά κάνουν τους επενδυτές να αναρωτιούνται,  τι θα γίνει με τις μετοχές, εάν τα σχέδια της Apple για την τεχνητή νοημοσύνη δεν καρποφορήσουν.

«Έχει γίνει περισσότερο μια μετοχή αξίας, λίγο σαν την Coca-Cola», δήλωσε ο Phil Blancato, διευθύνων σύμβουλος της Ladenburg Thalmann Asset Management και επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Osaic.

Αξιοπιστία

Η Apple παραμένει μια αξιόπιστη μηχανή χρήματος που ήταν πάντα. Σίγουρα είναι ένας κολοσσός ταμειακών ροών φιλικός προς τους μετόχους και ένα ασφαλές καταφύγιο με έναν ακλόνητο ισολογισμό.

«Αν είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής που του αρέσει πραγματικά η σταθερή ανάπτυξη, η οποία μοιράζει προσόδους, με αυξανόμενα περιθώρια κέρδους, βελτιούμενη κερδοφορία και μια επιχείρηση που παράγει σημαντικά ποσά μετρητών και έχει ακόμα πολύ δρόμο για την καινοτομία, πιστεύουμε ότι η Apple είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρίσκεστε», δήλωσε ο Kevin Walkush, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Jensen Investment Management.

Η «μάχη» με Microsoft και Nvidia

Η τιμή της Apple έχει υποχωρήσει περισσότερο από 10% φέτος, χάνοντας περίπου 330 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και παραχωρώντας τη θέση της ως την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο στη Microsoft Corp., της οποίας η ενσωμάτωση του ChatGPT σε προϊόντα όπως το λογισμικό Office έχει αρχίσει να ενισχύει την αύξηση των εσόδων της. Η Microsoft έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έναντι 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple. Η Nvidia, της οποίας τα έσοδα και τα κέρδη έχουν εκτοξευθεί εν μέσω μιας κούρσας εξοπλισμών για την υπολογιστική ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης, δεν βρίσκεται πολύ πίσω με 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι η Apple σταμάτησε ξαφνικά να αναπτύσσεται. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό, καθώς τα έσοδά της συρρικνώθηκαν σε κάθε τρίμηνο του τελευταίου οικονομικού έτους, ακόμη και όταν η μετοχή της σημείωνε ρεκόρ. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία δεν έχει δείξει τίποτα σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, σε μια εποχή που οι πωλήσεις των iPhones είναι υποτονικές και η εταιρεία αντιμετωπίζει αυξανόμενες απειλές.

Πιέσεις των Ρυθμιστικών Αρχών

Επιπλέον, η Apple αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής στις πλατφόρμες της. Στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στην κατάθεση αντιμονοπωλιακής αγωγής μετά από πέντε χρόνια εργασίας για την εδραίωση μιας υπόθεσης που επικαλείται ότι η Apple επέβαλε περιορισμούς λογισμικού και υλικού στα iPhones και iPads για να εμποδίσει τον ανταγωνισμό από τους αντιπάλους.

Οι πωλήσεις το οικονομικό έτος 2023 μειώθηκαν κατά 3% και προβλέπεται να αυξηθούν μόλις 2% το τρέχον έτος, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Συγκριτικά, τα έσοδα επεκτάθηκαν κατά 33% το 2021. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις της Nvidia προβλέπεται να κάνουν άλμα 79% και της Microsoft 15% στα τρέχοντα οικονομικά έτη των εταιρειών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή