Η Apple συμφώνησε να πληρώσει 490 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια ομαδική αγωγή που κατηγορεί τον διευθύνοντας σύμβουλο Τιμ Κουκ ότι εξαπάτησε τους μετόχους κρύβοντας την πτώση της ζήτησης για συσκευές iPhone στην Κίνα.

Ο προκαταρκτικός συμβιβασμός κατατέθηκε την Παρασκευή σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και απαιτεί έγκριση οριστική έγκριση.

Ένα βήμα πίσω κάνει η Apple στη διαμάχη της με την Epic Games

Η υπόθεση προέκυψε από την απροσδόκητη ανακοίνωση της Apple στις 2 Ιανουαρίου 2019 ότι θα μείωνε τις τριμηνιαίες προβλέψεις εσόδων της έως και 9 δισεκατομμύρια δολάρια, κατηγορώντας τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Κουκ είχε πει στους επενδυτές σε μια κλήση αναλυτών την 1η Νοεμβρίου 2018 ότι παρόλο που η Apple αντιμετώπιζε πίεση πωλήσεων σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία, όπου τα νομίσματα είχαν αποδυναμωθεί, «δεν θα έβαζα την Κίνα σε αυτή την κατηγορία».

Ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα η οδηγία της Apple προς τους προμηθευτές να περιορίσουν την παραγωγή. Η πρόβλεψη για τα μειωμένα έσοδα ήταν η πρώτη της Apple μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 10% την επόμενη μέρα, εξαλείφοντας 74 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγοραία αξία.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε την ευθύνη, αλλά συμφώνησε για να αποφύγει το κόστος και την προσοχή που θα προσέλκυε η δίκη, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται το Reuters.

Από την άλλη πλευρά δικηγόρος της εταιρείας που εκπροσωπεί τους μετόχους, χαρακτήρισε τον διακανονισμό «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Ο διακανονισμός καλύπτει τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Apple στο διάστημα δύο μηνών μεταξύ των σχολίων του Κουκ και της πρόβλεψης εσόδων.

Πληρώνει τα κέρδη δύο ημερών

Η Apple σημείωσε καθαρά 97 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο της οικονομικό έτος και ο συμβιβασμός πρακτικά ισούται με λίγο λιγότερο από τα κέρδη της εταιρείας δύο ημερών.

Η πλευρά των μετόχων θεώρησε εύλογο ότι ο Κουκ είχε είχε συζητήσει τις προοπτικές πωλήσεων της Apple και όχι τις μεταπτώσεις των τοπικών νομισμάτων, ενώ ανέφεραν ότι η Apple γνώριζε ότι η οικονομία της Κίνας επιβραδύνεται και η ζήτηση μπορεί να μειωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύριος ενάγων είναι το συμβούλιο της κομητείας Νόρφολκ ως Διοικούσα Αρχή του Ταμείου Συντάξεων Νορφολκ, που βρίσκεται στο Νόργουϊτς της Αγγλίας. Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης είναι ότι οι δικηγόροι των μετόχων μπορούν να ζητήσουν αμοιβές έως και 25% του ποσού διακανονισμού.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει υπερτετραπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2019, δίνοντας στην εταιρεία αγοραία αξία άνω των 2,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή