Ταμειακά αποθέματα ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει συσσωρεύσει η αγορά εμπορευμάτων, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης ρεκόρ, δημιουργώντας έτσι ένα απόθεμα για περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου, που οι μεγαλύτεροι έμποροι πρόκειται να επανεπενδύσουν για να ενισχύσουν την κυριαρχία τους.

Τα αποθέματα, τα οποία εκτιμώνται μεταξύ 70 και 120 δισ. δολαρίων σε μελέτη των συμβούλων Oliver Wyman, είναι αποτέλεσμα της τεράστιας αύξησης των κερδών σε όλα σχεδόν τα τμήματα του κλάδου, όπως τονίζουν οι Financial Times.

Εμπορεύματα: Σε τροχιά σούπερ συμπίεσης – Οι 2 καταλύτες

Τα ακαθάριστα κέρδη από τις δραστηριότητες εμπορίας – συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των hedge funds, των ανεξάρτητων εμπόρων και των επιχειρήσεων που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, όπως η BP και η Shell – αυξήθηκαν από περίπου 36 δισ. δολάρια το 2018 σε ρεκόρ 148 δισ. δολαρίων το 2022, κυρίως λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 2023 η Oliver Wyman εκτιμά ότι τα ακαθάριστα κέρδη ή το περιθώριο κέρδους – το ποσό που κερδίζεται από τις συναλλαγές πριν από την αφαίρεση των εξόδων, όπως οι φόροι, οι μισθοί και τα μπόνους – θα φθάσουν τα 105 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά περίπου 30% σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσια από τα ιστορικά επίπεδα.

Οι ανεξάρτητοι παίκτες

Οι ανεξάρτητοι έμποροι – μια ομάδα που περιλαμβάνει τις ιδιωτικές εταιρείες Vitol, Trafigura, Gunvor και Mercuria – ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένοι, με «πέντε χρόνια, διαδοχικά, με την καλύτερη χρονιά όλων των εποχών», όπως δήλωσε εξάλλου ο Adam Perkins, εταίρος στη συμβουλευτική και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Ως συνέπεια αυτού, οι άνθρωποι απλά κάθονται πάνω σε απολύτως τεράστιους σωρούς παρακρατηθέντων κερδών και το ερώτημα που θέτουν είναι: τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά;»

Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος ενέργειας στον κόσμο, σημείωσε καθαρά κέρδη ρεκόρ ύψους 15,1 δισ. δολαρίων το 2022, κατέβαλε κατά μέσο όρο 785.000 δολάρια σε μισθούς και μπόνους στους 3.311 υπαλλήλους της και σχεδόν διπλασίασε τα ίδια κεφάλαια των μετόχων της σε 25,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τους λογαριασμούς που κατατέθηκαν στις Κάτω Χώρες.

Η εταιρεία, της οποίας τα ανώτατα στελέχη εδρεύουν σε μεγάλο βαθμό στο Λονδίνο, αναμένεται να μοιραστεί τους λογαριασμούς της για το 2023 με τους τραπεζίτες της αυτόν τον μήνα.

Η ανταγωνίστρια Trafigura, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη-ρεκόρ ύψους 7,4 δισ. δολαρίων στην πιο πρόσφατη οικονομική χρήση της, που έληξε τον Σεπτέμβριο, και τριπλασίασε το μέρισμα προς τους 1.200 εργαζόμενους-μετόχους της εταιρείας σε 5,9 δισ. δολάρια.

Αλλαγή φρουράς

Μία από τις συνέπειες ήταν η σταδιακή «αλλαγή φρουράς» με ορισμένους από τους οίκους συναλλαγών να χρησιμοποιούν τα κέρδη ρεκόρ για να εξαγοράσουν πλούσια στελέχη και να φέρουν άλλους, δήλωσε ο Perkins.

Τον Σεπτέμβριο η Trafigura αναδιάρθρωσε την ανώτερη ομάδα της, στη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση στην κορυφή της επιχείρησης από τότε που πέθανε ο ιδρυτής της Claude Dauphin το 2015. Στην ανταγωνίστρια Mercuria με έδρα τη Γενεύη, ο παγκόσμιος επικεφαλής των συναλλαγών Magid Shenouda αποχωρεί από την εταιρεία, καθώς προετοιμάζεται για την άφιξη του πρώην επικεφαλής των εμπορευμάτων της Macquarie, Nick O’Kane, ο οποίος ήταν ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους τραπεζίτες στον κόσμο πέρυσι.

Τα κέρδη ρεκόρ αύξησαν επίσης τα διαθέσιμα μετρητά για την απόκτηση επιχειρήσεων επεξεργασίας και διανομής.

Η Vitol υπέβαλε τον περασμένο μήνα προσφορά ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την εξαγορά της ιταλικής Saras, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο διυλιστήριο στη Μεσόγειο, στο νησί της Σαρδηνίας. Τον Δεκέμβριο, η Gunvor με έδρα την Ελβετία, η οποία ανήκει κατά πλειοψηφία στον Σουηδό δισεκατομμυριούχο Torbjörn Törnqvist, συμφώνησε να αγοράσει από την BP μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Η εμπορία φυσικού αερίου και ενέργειας έχει ξεπεράσει το πετρέλαιο ως η μεγαλύτερη πηγή κερδών στον κλάδο, συνεισφέροντας σχεδόν το ήμισυ των ακαθάριστων κερδών του κλάδου το 2022, σύμφωνα με την Oliver Wyman.

Η ταχεία αύξηση των κερδών τα τελευταία πέντε χρόνια σήμαινε ότι η κλίμακα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Οι πιο επιτυχημένοι έμποροι είναι είτε οι μεγαλύτεροι, είτε κυρίαρχοι σε έναν συγκεκριμένο τομέα, δήλωσε ο Perkins, αναφέροντας την επιτυχία των δύο ειδικών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της νορβηγικής Statkraft και της σουηδικής Vattenfall.

«Είναι ένα παιχνίδι κλίμακας, όπου πρατωνιστούν είτε μεγαθήρια είτε εξειδικευμένοι παίκτες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities