Η Ινδία θέλει να είναι μεταξύ των πέντε κορυφαίων παραγωγών ημιαγωγών στον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια, δήλωσε ο Ασγούνι Βάισναου, υπουργός ηλεκτρονικών και πληροφορικής, σιδηροδρόμων και επικοινωνιών.

Η βιομηχανία ημιαγωγών «είναι μια πολύ περίπλοκη αγορά και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας και εφοδιασμού είναι εξαιρετικά περίπλοκες στο τρέχον πλαίσιο», δήλωσε ο Βάισναου στο CNBC την Παρασκευή. «Πιστεύουμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια θα είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών (παραγωγής) ημιαγωγών στον κόσμο».

Η Ινδία είναι ήδη εδώ – Γιατί η οικονομία του Μόντι είναι η εναλλακτική στην Κίνα

Από τον Δεκέμβριο, η Ταϊβάν κατέχει περίπου το 46% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε χυτήρια ημιαγωγών, ακολουθούμενη από την Κίνα (26%), τη Νότια Κορέα (12%), τις ΗΠΑ (6%) και την Ιαπωνία (2%), σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών αγοράς TrendForce.

Η Ινδία θα επωφεληθεί καθώς περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα καθώς οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας δεν δείχνουν σημάδια να τελειώσουν σύντομα.

Ο Ινδός υπουργός είπε ότι η πατρίδα τους βλέπει τον εαυτό της ως «έμπιστο συνεργάτη της αλυσίδας αξίας» για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών, βιομηχανικών και αμυντικών ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών ειδών — «πρακτικά κάθε κατασκευαστής ηλεκτρονικών ειδών, που απαιτεί ημιαγωγούς να σχεδιάζονται και να κατασκευάζονται».

«Μερικοί άνθρωποι το αποκαλούν «friendshoring». Το ονομάζω «υποστηρίξη εμπιστοσύνης» επειδή υπάρχει μια παγκόσμια εμπιστοσύνη στην Ινδία», είπε ο Βάισναου.

Η επένδυση της Qualcomm

Την Πέμπτη, η αμερικανική Qualcomm άνοιξε ένα νέο κέντρο σχεδιασμού στο Τσενάι. Η εγκατάσταση θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ασύρματης τεχνολογίας και θα δημιουργήσει 1.600 θέσεις εργασίας στη χώρα.

«Ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην Ινδία πριν γίνει δημοφιλής. Χτίζουμε μια παρουσία στην Ινδία για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qualcomm στο CNBC TV-18. «Πολλά από τα τσιπ μας έχουν σχεδιαστεί στην Ινδία και αυτή η παρουσία στην Ινδία δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για ορισμένες ινδικές εταιρείες».

«Κύμα» επενδύσεων

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εγκαινίασε τρεις μονάδες ημιαγωγών. Ένα από αυτά τα εργοστάσια είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Tata Electronics και της Taiwan’s Powerchip Semiconductor Manufacturing (PSMC). Ο πρόεδρος της PSMC Φρανκ Χουάνγκ είπε στους Economic Times ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί το πρώτο τσιπ ημιαγωγών της Ινδίας έως το 2026

«Τα τσιπ Made in India που κατασκευάζονται στην Ινδία θα συμβάλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής και σημαντικής παρουσίας για την Ινδία στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας – θα καταστήσουν την Ινδία έναν κόμβο ημιαγωγών για τον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Ρατζίβ Χαντρασεκάρ, αρμόδιος για θέματα κατάρτισης, επιχειρηματικότητας, ηλεκτρονικών και πληροφορικής.

Ο υπουργός προέβλεψε ότι ο παγκόσμιος τομέας ημιαγωγών θα αξίζει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα στα επόμενα επτά χρόνια. λόγω της μεγάλης δεξαμενής ταλέντων και της εστίασης της χώρας στην ενίσχυση των παραγωγικών της δυνατοτήτων.

«Αυτό το είδος ανάπτυξης θα απαιτήσει σχεδόν ένα εκατομμύριο περισσότερους μηχανικούς ημιαγωγών. Πού είναι η δεξαμενή ταλέντων; Πού είναι αυτό το οικοσύστημα για τη διαχείριση της πολυπλοκότητας αυτού του μεγέθους; Είναι εκεί στην Ινδία», είπε.

«Είναι η απολύτως κατάλληλη στιγμή για να είμαστε στη βιομηχανία ημιαγωγών και έχουμε κερδίσει πολύ γρήγορα την εμπιστοσύνη ολόκληρης της παγκόσμιας βιομηχανίας», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Foxconn, προμηθευτής της Apple, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ινδία για να εκπληρώσει τις «λειτουργικές ανάγκες» της.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλες οι εταιρείες βλέπουν την Ινδία ως φυσικό προορισμό για την επόμενη επενδυτική απόφαση», ισχυρίστηκε ο Βάισναου, επιβεβαιώνοντας πρόσφατες αναφορές ότι η κυβέρνηση εξετάζει προτάσεις επενδύσεων σε ημιαγωγούς συνολικού ύψους 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή