Το κλίμα μεταξύ των κατασκευαστών κατοικιών στις ΗΠΑ σκαρφάλωσε σε υψηλό οκτώ μηνών τον Μάρτιο, καθώς ο περιορισμένος αριθμός υφιστάμενων κατοικιών προς πώληση και τα επιτόκια στεγαστικών δανείων που έχουν μειωθεί από την κορύφωσή τους ώθησαν τη ζήτηση.

Ο δείκτης National Association of Home Builders/Wells Fargo για τις συνθήκες της αγοράς κατοικιών αυξήθηκε κατά 3 μονάδες στις 51, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Γιατί η αγορά ακινήτων της Κίνας δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης

Το κλίμα στον κλάδο έχει βελτιωθεί μέχρι στιγμής φέτος, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τα προπανδημικά επίπεδα, σημειώνει το Bloomberg. Οι μετρητές της κίνησης των μελλοντικών αγοραστών και των τρεχουσών πωλήσεων αυξήθηκαν στα υψηλά επτά μηνών, έδειξαν τα στοιχεία της NAHB.

Ακόμη και με την πρόσφατη ανάκαμψη, το κλίμα των κατασκευαστών μπορεί να παραμείνει κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο έως ότου το κόστος δανεισμού μειωθεί σημαντικά και η Federal Reserve έχει καθυστερήσει τη μείωση των επιτοκίων λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Πριν από την πανδημία, το κλίμα στον κλάδο των κατασκευαστών ήταν ανοδικό στη δεκαετία του ’70 και κορυφώθηκε στα ’90 για να φτάσει στην φρενήρη αγορά στα τέλη του 2020.

«Καθώς η Federal Reserve αναμένεται να ανακοινώσει μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο του 2024, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα προσελκύσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ντιτζ, επικεφαλής οικονομολόγος της NAHB.

Τους τελευταίους μήνες, οι κατασκευαστές έχουν γενικά περιορίσει τις μειώσεις τιμών που πρόσφεραν στους καταναλωτές για να ενισχύσουν τις πωλήσεις. Τον Μάρτιο, το 24% των κατασκευαστών ανέφερε μείωση των τιμών, από 36% τον Δεκέμβριο και το χαμηλότερο μερίδιο από τον Ιούλιο.

Το μερίδιο των κατασκευαστών που προσφέρουν στους πελάτες κάποιας μορφής κίνητρα ήταν 60% τον Μάρτιο και κυμάνθηκε μεταξύ 58% και 62% από τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η NAHB.

Το κλίμα αυξήθηκε στα Μεσοδυτικά κατά 11 μονάδες, φτάνοντας τις 49 μονάδες τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, ενώ επίσης ανέβηκε ελαφρά στον αμερικανικό Νότο. Το κλίμα υποχώρησε ελαφρά στα βορειοανατολικά και δυτικά της χώρας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ανακοινώσει μια εικόνα της κατάστασης στον κλάδο της κατασκευής κατοικιών την Τρίτη, όταν θα δημοσιοποιήσει τις νέες οικοδομικές άδειες και τις εκκινήσεις οικοδομικών εργασιών του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή