
Η αστάθεια, η ανασφάλεια και η αδυσώπητη αναταραχή των τελευταίων ετών και της πανδημίας, έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τη νεότερη γενιά. Με κυρίαρχη τη Gen Z, οι νεότερες ηλικίες βίωσαν το πέρασμά τους από την παιδικότητα, μέσα σε ένα προβληματικό πλαίσιο, αν σκεφτεί κανείς ότι εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που τους έχει φέρει αντιμέτωπους με ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με την έρευνα της Cigna International Health για το 2023 με σχεδόν 12.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, το 91% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρουν ότι έχουν στρες – έναντι 84% κατά μέσο όρο, όπως αναφέρει το BBC.
Gen Z & Millennials: Θέλουν να κάνουν παιδιά αλλά… δεν τους το επιτρέπει η τσέπη τους
Γεννημένοι από το 2000 και μετά, βιώνουν την περίφημη «permacrisis» – αίσθηση τού να ζεις σε περίοδο πολέμου, πληθωρισμού και πολιτικής αστάθειας- που επηρέασε μεν όλο τον κόσμο, ωστόσο πολλοί ερευνητές και ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Gen Z επλήγη περισσότερο, ως το πιο αγχωμένο κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που διακρίνεται κάτι τέτοιο.
Διαχρονικότητα
Τη διαχρονικότητα της απόδοσης σχετικών χαρακτηρισμών στις νεότερες γενιές ενοπίζει ο Economist ήδη από το 1935 όταν το περιοδικό Harper’s δημοσίευσε άρθρο για τους νεαρούς Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι μια γενιά «σάπιζε μπροστά στα μάτια μας». Η απάθεια, η απογοήτευση και η εγκληματικότητα επικρατούσαν. Το άρθρο κατηγορούσε τη μαζική ανεργία για αυτήν την τραγωδία, αν και άλλοι τότε κατηγορούσαν τη… μαριχουάνα.
Πέντε δεκαετίες αργότερα, δεν φαίνεται πως είχε αλλάξει κάτι, ούτε αφού -περίπου 40 χρόνια μετά- η υποτιθέμενη «σάπια γενιά» είχε σώσει τον κόσμο από τον φασισμό. Οι μεγαλύτεροι εκδήλωσαν πάλι τα παράπονά τους ότι οι νέοι είχαν πάρει το… στραβό δρόμο. Ήταν στο βιβλίο, «The Disappearance of Childhood» του 1982, που ο θεωρητικός της εκπαίδευσης Νιλ Πόστμαν υποστήριξε ότι οι έφηβοι υιοθετούσαν κακές συνήθειες ενηλίκων, όπως το αλκοόλ και το έγκλημα, και έκαναν υπερβολικά πολύ σεξ, αποδίδοντας την αιτία στην επέκταση της χρήσης της τηλεόρασης.
Τώρα ήρθε η σειρά δύο νέων βιβλίων που μιλούν για τα δεινά και τα ελαττώματα των νέων, παρά το γεγονός ότι οι αιτίες και οι μετρήσεις αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η απόλυτη βεβαιότητα με την οποία οι ηλικιωμένοι υποστηρίζουν ότι η νεολαία έχει πρόβλημα, αναφέρει ο Economist.

Η αγχωμένη γενιά
Το «The Anxious Generation» περιγράφει νέους που πάσχουν από πρωτοφανή επίπεδα αγχώδους διαταραχής. Το 1/5 των Αμερικανών μαθητών εξάλλου διαγνώστηκαν ή υποβλήθηκαν σε θεραπεία για κατάθλιψη το 2019, από το ένα δέκατο μια δεκαετία νωρίτερα. Ο Τζόναθαν Χάιντ, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτό δεν σηματοδοτεί απλά αυξημένη ειλικρίνεια. Οι αυτοκτονίες επίσης αυξάνονται, με υπερδιπλάσια ποσοστά μεταξύ κοριτσιών ηλικίας 10 έως 14 ετών από το 2010.
Οι γενιές που ακροβατούν στα χρονικά αυτά όρια, Gen Z και Gen Alpha, έχουν μαζί τους smartphone και social media, εικονικές κοινότητες -αντί για μικρές, σταθερές φυσικές κοινότητες οπως παλαιότερες γενιές- και συνήθειες που δεν είναι κατανοητές στις παλαιότερες γενιές. Τα smartphone είναι τόσο δελεαστικά που μειώνουν το ενδιαφέρον για όλες τις άλλες δραστηριότητες, όπως οι σχέσεις ή το σεξ.
Στο «The Anxious Generation» ο Χάιντ υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ξεκινούν πολύ νωρίτερα, με υπερβολικά προστατευτική ανατροφή. Υποστηρίζει την απαγόρευση τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του σχολείου.
Οι γονείς και μια θεραπεία
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το «Bad Therapy» της Αμπιγκέιλ Σριρ, για το οποίο ο ένοχος δεν είναι η τεχνολογία αλλά η «βιομηχανία ψυχικής υγείας». Σχεδόν τα δύο πέμπτα των νεαρών Αμερικανών επιβεβαιώνουν πως έχουν πάει σε επαγγελματία ψυχικής υγείας και αυτό έχει κάνει μεγάλο κακό, υποστηρίζει. Οι θεραπευτές και οι σύμβουλοι τους απομύζησαν την ενέργεια. Ένα παιδί που έχει χαρακτηριστεί νευροαποκλίνον και με μαθησιακή υστέρηση «δεν έχει πλέον την επιλογή να σταματήσει να τεμπελιάζει».
Την ίδια στιγμή η Σριρ αφήνει αιχμές για τους σύγχρονους γονείς. Η επιθυμία τους να αγαπιούνται από τα παιδιά τους και να τα βλέπουν πάντα χαρούμενα, τους οδηγεί στο να τα «πνίγουν» και να τα παραχαϊδεύουν. Το αποτέλεσμα είναι «πολύ πιο εγωκεντρικά, απείθαρχα και αντιπαθητικά παιδιά», που μεγαλώνουν χωρίς σαφείς κανόνες και όρια, είναι μπερδεμένα και επιθετικά. Όταν η συμπεριφορά τους γίνεται ανησυχητική -στις περισσότερες των περιπτώσεων-, τότε το λόγο έχουν οι θεραπευτές.
Περιορισμένη οπτική
Πολλοί νέοι είναι σίγουρα ανήσυχοι, δυστυχισμένοι ή μοναχικοί. Αλλά η πεποίθηση ότι η ψυχική τους κατάσταση έχει σημασία πάνω από όλα είναι σύγχρονη. Οι προηγούμενες γενιές ενηλίκων νοιάζονταν περισότερο για την αποκλίνουσα και απείθαρχη συμπεριφορά τους. Με τέτοια κριτήρια, η ανερχόμενη γενιά είναι… αγγελική.
Η Gen Z βελτιώνεται σε σχέση με προηγούμενες με άλλους τρόπους. Δεν ανέχεται τις προκαταλήψεις, όπως τα μέλη της Generation X. Το να περιγράψεις τον Gen Z ως απελπιστικά εγωπαθή, όπως κάνει η Σριρ, αγνοεί την πρόσφατη ιστορία, όπως τους επώδυνους περιορισμούς το 2020, προκειμένου να σωθούν οι ηλικιωμένοι από την Covid-19.
Η σημερινή γενιά τελικά θα μεγαλώσει, θα βρει δουλειές, θα δημιουργήσει σχέσεις και θα κάνει παιδιά. Αν κρίνουμε από το παρελθόν, τα μέλη της με τη σειρά τους θα γράψουν άρθρα και βιβλία που επικρίνουν τους νέους.


Latest News

Μπρουνό Λε Μερ: Να αναλάβει η ΕΕ μέρους του δημοσίου χρέους των κρατών-μελών
Τι προτείνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ

Το Επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας έχασε 40 δισ. δολ. από τις επενδύσεις σε μετοχές τεχνολογίας
Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων επενδυτικό ταμείο έχει μεγάλες επενδύσεις στις λεγόμενες Big tech

Η Nokia εξετάζει επέκταση της παραγωγής στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τους δασμούς
Εάν υπάρχουν ευκαιρίες για ενίσχυση [της αμερικανικής παραγωγής], είναι ένα από τα πράγματα που θα εξετάσω, είπε ο CEO της Nokia

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να είναι ευέλικτη - Να μην αποκλείει μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Ολι Ρεν, μίλησε στο περιθώριο της εαρινής συνεδρίασης του ΔΝΤ

Αύξηση πωλήσεων κατά 3% για τη Unilever στο ά τρίμηνο - Επιβεβαιώνεται το guidance
Η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, οι όγκοι κατά 1,3% και οι τιμές κατά 1,7%

Nestlé: Αύξηση 2,8% των πωλήσεων το α' τρίμηνο - Ο ρόλος των Kit-Kat και Nescafe
Παρόλο που η Nestlé αύξησε τις τιμές της Kit-Kat και του Nescafe, τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα

Πώς η Adidas διπλασίασε τα κέρδη της παρά τις εμπορικές εντάσεις
Τα λειτουργικά κέρδη της Adidas διαμορφώθηκαν το πρώτο τρίμηνο στα 610 εκατ. ευρώ, από 336 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι

Έσοδα ρεκόρ 1,19 δισ. στο α' τρίμηνο από τις συναλλαγές μετοχών για την BNP Paribas
Ο διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Ζαν Λορέν Μποναφέ έχει μπροστά του ετήσια γενική συνέλευση τον Μάιο, οπότε οι επενδυτές θα αποφασίσουν για την παραμονή του

Revolut: Κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2024 - Ανάπτυξη ρεκόρ και ευρεία προσφορά προϊόντων
Το οικονομικό ορόσημο φτάνει καθώς η Revolut προετοιμάζει μια μετάβαση για να γίνει μια πλήρως λειτουργική τράπεζα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Τραμπ ετοιμάζει εξαιρέσεις από τους δασμούς για την αυτοκινητοβιομηχανία
Οι αμερικανικές εταιρείες αυτοκινήτων πίεσαν τις τελευταίες εβδομάδες για περαιτέρω εξαιρέσεις, προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ θα επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στον κλάδο