Την πλάτη τους στρέφουν πλέουν οι νέοι απέναντι στις συμβουλές διαχείρισης οικονομικών των μεγαλύτερων γκουρού που για δεκαετίες έκαναν λόγο για αποπληρωμή χρεών με προτεραιότητα, αποταμίευση και προετοιμασία για μελλοντικά στάδια της ζωής, όπως η συνταξιοδότηση ή οι σπουδές.

Βασικός εκφραστής τους ο 63χρονος οικοδεσπότης του οικονομικού talk show, «The Dave Ramsey Show», που με το moto του «ζήστε χωρίς χρέη», καθοδηγεί από το 1992 δεκάδες Αμερικανούς μέσα από την εταιρεία του και τις εκπομπές του. Απέναντί του βρίσκονται πλέον οι Gen Z-ers που προτιμούν να ζήσουν τώρα παρά να αποπληρώσουν οποιοδήποτε χρέος ή να προτετοιμάσουν το έδαφος για τη μελλοντική τους ζωή.

Gen Z – Millennials: Θέλουν να επενδύσουν, αλλά δεν μπορούν 

Eν μέσω αυξανόμενου κόστους διαβίωσης, τιμών κατοικιών που βαίνουντην ανιούσα και ανελαστικού φοιτητικού χρέους, οι νέοι εργαζόμενοι αντιστέκονται στις συμβουλές του αγαπημένου οικονομικού γκουρού της Αμερικής και φροντίζουν να το δηλώσουν -πού αλλού;- στα social, και δη στο TikTok.

Σε βίντεο και reels χαρακτηρίζουν τις συμβουλές του ξεπερασμένες και μάλιστα λίγο καταθλιπτικές. Η τάση, την οποία ανέφερε για πρώτη φορά η Wall Street Journal, έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο TikTok με το hashtag #daveramseywouldntapprove

Τι λέει ο Dave Ramsey

Ο Dave Ramsey είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ramsey Solutions, όπου από το 1992 βοηθά τους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο των χρημάτων και της ζωής τους. Είναι επίσης συγγραφέας οκτώ μπεστ σέλερ, ειδικός στα προσωπικά οικονομικά και οικοδεσπότης του The Ramsey Show.

Η οικονομική φιλοσοφία του επικεντρώνεται στην αποφυγή χρεών και στη δημιουργία αποταμιεύσεων. Όταν πρόκειται για την αποπληρωμή του χρέους, ο Ramsey υποστηρίζει τη μέθοδο «της χιονοστιβάδας χρέους», που περιλαμβάνει πρώτα την αποπληρωμή των μικρότερων χρεών και στη συνέχεια των πιο μεγάλων.

@thejarrodbenson Looks like Dave is about to Deck My Halls! Hit the + for more Dave! 🎄 #millennial #trending #daveramsey #daveramseywouldntapprove ♬ Daddy Dave is always watching – thejarrodbenson

Ο καφές

Ένα από τα γνωμικά του Ramsey είναι να μπει ένα φρένο στη «συνήθεια του καφέ». Λέει ότι αν θέλετε να ζήσετε χωρίς χρέη, πρέπει να σταματήστε να ξοδεύετε 4 δολάρια για έναν καφέ latte κάθε πρωί. «Θα ξοδέψετε 63 δολάρια σε ένα μήνα. Θα ξοδέψετε 766,50 δολάρια σε ένα χρόνο. Θα ξοδέψετε 22.995 δολάρια σε διάστημα 30 ετών», σύμφωνα και με την εταιρεία του.

Ωστόσο οι νεότερες γενιές λένε ότι οι latte (που κατά μέσο όρο κοστίζουν πλέον περίπου 6 δολάρια) είναι το κλειδί για την ψυχική και σωματική τους ευεξία.

«Η αυτοφροντίδα είναι εξαιρετικά σημαντική και αν αυτό σημαίνει να αγοράζετε έναν καφέ των 6 δολαρίων κάθε μέρα, κάντε το», δήλωσε ο Jarrod Benson, ένας 32χρονος κωμικός από το Ορλάντο στο Business Insider μέσω του TikTok. «Θα το προτιμούσα από το να είμαι καταθλιπτικός με 6 δολάρια παραπάνω στην τσέπη μου».

Τα σχόλια του Benson δεν είναι τυχαία, καθώς εκφράζουν την απογοήτευση των νέων εργαζομένων. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Δύση, όπου μπορεί κανείς να δει την κληρονομιά όλων αυτών των αθετημένων υποσχέσεων, τη διάψευση των προσδοκιών. Παλαιότερα, υπόσχονταν ότι αν δούλευες 30 χρόνια, θα είχες αυτή τη σύνταξη καθορισμένων παροχών, θα είχες ιατρική περίθαλψη για τους συνταξιούχους κ.λπ. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα», συμπλήρωσε στο BI ο Ravin Jesuthasan, ειδικός στο μέλλον της εργασίας και επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Mercer.

Το σπίτι

Οι εργαζόμενοι της Gen Z δήλωσαν ότι οι συμβουλές του Ramsey δεν βρίσκουν πλέον καμία εφαρμογή ούτε για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως η αγορά σπιτιού.

Μία από τις κορυφαίες συμβουλές του για την αγορά ενός σπιτιού είναι να το πληρώσουν προκαταβολικά με μετρητά και να αποφύγουν την υποθήκη. Ενώ ο Ramsey έχει αναγνωρίσει ότι αυτό είναι δύσκολο -πλέον ακατόρθωτο-, περιγράφει ένα σχέδιο για το πώς κάποιος μπορεί να εξοικονομήσει έως και 100.000 δολάρια σε μετρητά για να αγοράσει ένα σπίτι στην ιστοσελίδα Ramsey Solutions.

«Διαιρέστε τα 100.000 δολάρια με το ποσό που μπορείτε να αποταμιεύετε κάθε μήνα για να προσδιορίσετε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να φτάσετε εκεί», γράφει, μαζί με μια λίστα εξισώσεων για να βοηθήσει τους ανθρώπους να υπολογίσουν πώς θα μπορούσαν να φτάσουν εκεί μεταξύ δύο και οκτώ ετών.

Και αυτό είναι κάτι που απρρίπτουν συλλήβδην οι νεότεροι εργαζόμενοι, αφού οι τιμές των κατοικιών εκτοξεύονται στα ύψη σε εθνικό επίπεδο. Η μέση τιμή κατοικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα περίπου 363.000 δολάρια και ξεπερνά το ένα εκατομμύριο σε ορισμένες από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας.

«Είναι απίστευτο ότι η παλαιότερη γενιά που αγόρασε σπίτια 4 υπνοδωματίων για 50 δολάρια και ένα πακέτο φράουλες συνεχίζει να δίνει διαλέξεις στους νεότερους για τη διαχείριση των χρημάτων», επισήμανε στο BI μέσω του TikTok ο Josh Benson, ένας 28χρονος από το Ντάλας που εργάζεται στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

@joshbensontherapper Debt. Is. Bad. 💰 #daveramsey #daveramseywouldntapprove #moneytips #millenial #impression #costoflivingcrisis ♬ original sound – Josh Benson

Όχι μόνο οι νέοι

Οι νεότερες γενιές άρχισαν να αμφισβητούν τις συμβουλές του Ramsey σχετικά με την αγορά κατοικίας ακόμη και πριν η ρητορική κατά του Ramsay αρχίσει να γίνεται trend στο TikTok.

Όπως αναφέρει το Business Insider όμως, η αμφισβήτηση αυτή αφορά και άλλες γενιές, που μεγάλωσαν με τις συμβουλές του Ramseyκαι κατάλαβαν ότι κάποια στιγμή ήρθαν σε δύσκολη θέση και δεν θα μπορούσαν να βιοποριστούν.

Αφενός επειδή η αγορά ενός σπιτιού με μετρητά φαινόταν εφικτή μόνο για τους πλούσιους και αφετέρου επειδή δεν μπορούσαν να ακολουθούν εσαεί τη σκληρή γραμμή κατά των πιστωτικών καρτών, που αποτέλεσαν για πολλούς τη νόμιμη οδό να προχωρήσουν μπροστά στη ζωή τους με σύνεση και οργάνωση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή