Μειώνει το ποσοστό της στην Haleon, η Pfizer, πουλώντας μετοχές αξίας περισσότερο από 2,8 δισ. στερλίνες, στο πλαίσιο της στρατηγικής που είχε ανακοινώσει προ καιρού να επικεντρωθεί στη φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία πούλησε περίπου 696 εκατομμύρια μετοχές προς 3,08 λίρες η καθεμία και περίπου 98 εκατομμύρια μετοχές που διαθέτει στο αμερικανικό αποθετήριο αξιών η καθεμιά εκ των οποίων αντιστοιχεί σε δύο κοινές μετοχές, προς 7,85 δολάρια εκάστη.

Η Pfizer έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι σκόπευε να μειώσει τη συμμετοχή της στην παρασκευάστρια των βιταμινών Centrum, του παυσίπονου Panadol και της οδοντόκρεμας Sensodyne, για να επικεντρωθεί στις φαρμακευτικές της καινοτομίες.

Φάρμακα: Τα νέα deals των εταιρειών – Η στρατηγική των ογκόλιθων του κλάδου

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου Haleon θα επαναγοράσει περίπου 315 εκατομμύρια λίρες των μετοχών της από την Pfizer, της οποίας το ποσοστό θα συρρικνωθεί σε περίπου 23% από 32% προηγουμένως.

Οι μετοχές της Haleon παρέμειναν σχετικά σταθερές στις αρχές της συνεδρίασης της Τρίτης, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 2% τη Δευτέρα. Πλέον είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τότε που η εταιρεία διαχωρίστηκε από την GSK το 2022, όταν η τελευταία ανακοίνωσε ότι επικεντρώνεται στις δραστηριότητές της στον τομέα των φαρμάκων και των εμβολίων εν μέσω πίεσης από τον ακτιβιστή επενδυτή Elliott Investment Management.

Η Haleon δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό των μονάδων καταναλωτικ;vn προϊόντων υγείας της GSK και της Pfizer.

Η GSK έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες από τρεις πωλήσεις μετοχών της στη Haleon.

Τα τελευταία χρόνια, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει στον διαχωρισμό των οντοτήτων τους για την υγεία των καταναλωτών και των γενόσημων φαρμάκων, καθώς περιορίζουν την εστίασή τους στον πυρήνα των δραστηριοτήτων τους για την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών. Η Sanofi είπε επίσης ότι σχεδιάζει να διαχωρίσει το τμήμα καταναλωτικών προϊόντων της, ενώ η Johnson & Johnson οριστικοποίησε τη διάσπασή της από την Kenvue τον Αύγουστο.

Η Haleon είναι αισιόδοξη για το επόμενο έτος, έχοντας ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι τα έσοδα θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 6% φέτος. Η εταιρεία μειώνει το κόστος και εξομαλύνει το χαρτοφυλάκιό της μετά τη διάσπαση από την GSK.

Το γεγονός ότι η Haleon πούλησε μετοχές με μόλις 4% έκπτωση σε σχέση με την τιμή της Παρασκευής καταδεικνύει τη σταθερή ζήτηση των επενδυτών για τη μετοχή, έγραψε σε σημείωμά της σήμερα Τρίτη η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Diana Gomes.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή