Με το βλέμμα στραμμένο στην καινοτομία και στον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται γύρω από τη νέα τεχνολογία στο φάρμακο, οι εταιρείες του κλάδου έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου στρατηγικών εξαγορών καινοτόμων βιοτεχνολογιών. Η διαφορά, δε, σε σχέση με προηγούμενες αντίστοιχες εξαγορές έγκειται στο γεγονός ότι τα μεγαθήρια του κλάδου αποφεύγουν τις μεγάλες συμφωνίες.

Ενδεικτική της νέας τάσης είναι η εξαγορά της MorphoSys AG από τη Novartis, με στόχο να περάσει στο χαρτοφυλάκιό της ένα πειραματικό φάρμακο για τον καρκίνο του αίματος, το οποίο ταιριάζει με το δικό της.

Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να επιταχύνει την ανακάλυψη φαρμάκων – Είναι όμως καλύτερη από τον άνθρωπο;

Η συμφωνία είναι μία από τις έξι αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που έχουν ανακοινωθεί μόνο φέτος.

Άλλες αντίστοιχες συμφωνίες είναι η προγραμματισμένη αγορά της Sanofi της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Inhibrx και η συμφωνία της Johnson & Johnson με την Ambrx Biopharma.

Οι εξαγορές συχνά έχουν στόχο ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα που είτε επιτρέπει στην εταιρεία να εισέλθει σε νέες παθήσεις στις οποίες δεν είχε παρουσία προηγουμένως, είτε ενισχύει σημαντικά μια υπάρχουσα εστίαση, όπως στην περίπτωση της προσφοράς της GSK για την Aiolos Bio που παράγει φάρμακα για το άσθμα.

Σε ποια φάρμακα στοχεύουν

Οι στόχοι είναι συχνά φάρμακα σε προηγμένες κλινικές δοκιμές. Η MorphoSys, για παράδειγμα, φέρνει ένα πειραματικό φάρμακο, που ονομάζεται pelabresib, για μια σπάνια μορφή καρκίνου του αίματος και για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η πιο αυστηρή φάση των δοκιμών.

Η Eli Lilly και η Novartis ήταν οι πιο δραστήριες τους τελευταίους 12 μήνες στις εξαγορές, με επτά και έξι συμφωνίες αντίστοιχα.

Γιατί σε μικρότερες εταιρείες

Ταυτόχρονα, παρατηρείται το φαινόμενο οι φαρμακευτικές εταιρείες να αποφεύγουν τις μεγάλες συμφωνίες, διατηρώντας επιφυλάξεις ότι «αν κάνουν αυτές τις μεγαλύτερες εξαγορές είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν ρυθμιστικές πιέσεις», όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Wouter Joustra, από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Forbion, ένας από τους ιδρυτικούς επενδυτές στην Aiolos.

Ενδεικτική είναι η εξαγορά της Horizon Therapeutics από την Amgen έναντι 28,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την οποία φρέναραν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον Μάιο του 2023, προειδοποιώντας για «ανεξέλεγκτη ενοποίηση» στον κλάδο.

Η μεγαλύτερη συμφωνία των τελευταίων μηνών ήταν η εξαγορά της Seagen από την Pfizer για 43 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία ήταν ακραία από άποψη κλίμακας.

Bolt-on συμφωνίες

Οι φαρμακοβιομήχανοι δεν έχουν κρύψει τη στόχευσή του σε bolt-on συμφωνίες, δηλαδή σε εξαγορές μικρότερων εταιρειών του κλάδου που θα τους προσδώσουν στρατηγική αξία, διαθέτοντας εφεδρικά μετρητά.

Ο CEO της Novartis, Vas Narasimhan, δήλωσε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η ελβετική εταιρεία είχε στόχο να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.

Η CEO της GSK Emma Walmsley γνωστοποίησε τον Ιανουάριο ότι η εταιρεία αναζητά εξαγορές για να ενισχύσει την κύρια δραστηριότητά της.

Ορισμένες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες διπλασιάζουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, εκτοπίζοντας  επιχειρήσεις που θεωρούν περιφερειακές.

Υπό τον Narasimhan, η Novartis έχει δημιουργήσει δύο μονάδες — την εταιρεία φροντίδας ματιών Alcon και την εταιρεία παραγωγής φαρμάκων γενόσημων Sandoz Group AG.

Η GSK κινήθηκε με την ίδια στρατηγική ιδρύοντας την επιχείρηση καταναλωτικών προϊόντων υγείας Haleon Plc, και κάτι ανάλογο έχει στα σκαριά η γαλλική Sanofi.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή