Ο Άλμπερτ Μπουρλά έχει φιλόδοξα σχέδια να ανατρέψει την κατάσταση στην Pfizer.

Ο ισχυρός άνδρας της αμερικάνικης φαρμακοβιομηχανίας υποστηρίζει ότι έχει ποντάρει τη σύνταξή του σε μετοχές της εταιρείας, ενισχύοντας έτσι το σχέδιο της Pfizer για κερδοφόρα σκευάσματα μετά από μια σειρά ακριβών συμφωνιών και υψηλών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη. Καθώς η εταιρεία αντιμετωπίζει πιέσεις εσόδων το διακύβευμα είναι υψηλό.

«Έβαλα όλη μου τη σύνταξη στο απόθεμα της Pfizer», είπε ο Μπουρλά στο Barron’s τη Δευτέρα, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. «[έχω βάλει] τα ρέστα μου», είπε.

Pfizer: Σε άλλες 15 προσλήψεις προχώρησε το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη

Οι ρυθμιστικές καταθέσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνουν ότι ο Μπουρλά πραγματοποίησε μεταφορά εντός συνταξιοδοτικού προγράμματος του Συμπληρωματικού Αποταμιευτικού Σχεδίου για σχεδόν 376.000 μονάδες Pfizer των αποκαλούμενων μετοχών φάντασμα στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι μετοχές φάντασμα θα διακανονιστούν σε μετρητά στην τιμή των 26,63 δολαρίων η καθεμία—10 εκατομμύρια δολάρια συνολικά—όταν ο Μπούρλα αποχωρήσει από την εταιρεία και μπορεί να τις μεταφέρει σε εναλλακτικό επενδυτικό λογαριασμό ανά πάσα στιγμή. Η εταιρεία επιβεβαίωσε την συναλλαγή.

Είναι ένα προσωπικό στοίχημα για την πραγματοποίηση μιας ανατροπής από την Pfizer – κάτι που ο Μπούρλα θέλει να επιβλέπει ο ίδιος, καθώς η Wall Street εγείρει ερωτήματα για το μέλλον της ηγεσίας του.

Έχει απογοητεύσει τους μετόχους ο Μπουρλά

Η μετοχή της Pfizer έχει μαραζώσει υπό τον Μπούρλα, ο οποίος ξεκίνησε δυνατά τη θητεία του πριν από πέντε χρόνια, ολοκληρώνοντας ένα σχέδιο δεκαετιών για να γίνει ο όμιλος αμιγώς βιοφαρμακευτικός. Και η ηρωική προσπάθεια της εταιρείας για τα εμβόλια Covid-19 είναι ιστορική.

Αλλά οι μετοχές υποχώρησαν 43% το 2023 και η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν 30% από τότε που ανέλαβε ο Μπουρλά τα ηνία. Η τελευταία απογοήτευση ήρθε τον περασμένο μήνα, με μια πρόβλεψη εσόδων για το 2024 που ήταν δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από τις προσδοκίες. Δεν ήταν η πρώτη φορά πέρυσι που η Pfizer απογοήτευσε τους επενδυτές.

«Το 2023 ήταν μια πολύ απογοητευτική χρονιά για εμάς… μας κατέβασε από τη θέση ισχύος που βρισκόμασταν», είπε ο Μπουρλά στο Barron’s. «Σκοπεύω να μείνω και σκοπεύω να ανατρέψω αυτή την κατάσταση».

Το μέλλον της Pfizer στηρίζεται σε έρευνα σαν αυτή που παρήγαγε τα πρώτα εμβόλια Covid-19 που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ. Η εταιρεία βασίζεται σε εσωτερικές ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης—καθώς και στην πνευματική ιδιοκτησία που αποκτήθηκε μέσω ενός κύματος συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πανάκριβες και επισφαλείς εξαγωρές

Αυτό περιλαμβάνει την ακριβή, 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγορά της εταιρείας βιοτεχνολογίας Segen, η οποία εστιάζει στον καρκίνο. Η εταιρεία προβλέπει ότι θα αποκομίσει ετήσια έσοδα 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 από την εξαγορά, αν και οι αναλυτές λένε ότι τα τέσσερα προϊόντα της Seagen που διατίθενται στην αγορά ενέχουν κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνισμού από άλλα νέα φάρμακα.

«Ένα συν ένα ίσον τρία» στην περίπτωση της Seagen και της Pfizer μαζί, είπε ο Μπουρλά. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πριν μόνοι».

Όπως και προηγούμενες εξαγορές, η Seagen θα είναι το κλειδί για την Pfizer καθώς η εταιρεία ετοιμάζεται να χάσει $17 δισ. σε ετήσια έσοδα μεταξύ 2025 και 2030 – με βάση εσόδων $52 δισ. το επόμενο έτος, εξαιρουμένων των προϊόντων Covid, καθώς λήγουν μια σειρά από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Οι συμφωνίες

Αλλά στην αγορά δεν άρεσαν αυτές οι συμφωνίες. Και οι προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα από την απώλεια των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας με εσωτερική έρευνα και ανάπτυξη, την οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι ξεπέρασε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, έχουν βρει εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής δύο σκευασμάτων απώλειας βάρους που θα μπορούσαν να ήταν τεράστια ευκαιρία.

Μιλώντας στο συνέδριο J.P. Morgan Healthcare Conference την περασμένη εβδομάδα, ο Μπουρλά μίλησε για επικέντρωση στην αποπληρωμή του χρέους και είπε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μεγάλες εξαγορές. Υπονοώντας ότι έρχονται επαναγορές μετοχών κάτι που μπορεί να είναι μια ακόμα προσπάθεια να ηρεμήσει τη Wall Street.

Η μετοχή της Pfizer έχει υποχωρήσει 0,3% από την αρχή του έτους, υστερώντας σε σχέση με τον δείκτη S&P 500 και πολύ πίσω από την αντίπαλη Eli Lilly & Co. Η μερισματική απόδοση της Pfizer είναι περίπου 6% και οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι, με τη μετοχή της Pfizer να συγκεντρώνει μέση βαθμολογία Buy μεταξύ των αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα από το FactSet, και μια συναινετική τιμή-στόχο που υποδηλώνει ανοδική τιμή 9% από τα τρέχοντα επίπεδ.

«Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή επένδυση», είπε ο Μπουρλά, και όπως φαίνεται ακολουθεί τη δική του συμβουλή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή