Τις απότομες μειώσεις τιμών φαίνεται ότι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν μερικά από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά Ταμεία του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να αποκτήσουν ακίνητα και άλλα ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία.

Ταμεία, όπως το Pension Protection Fund και το Border to Coast Pensions Partnership, είναι μεταξύ εκείνων που αναζητούν ευκαιρίες στη δευτερογενή αγορά καθώς προσπαθούν να επωφεληθούν από ένα κύμα πωλήσεων για να πάρουν προβάδισμα στον κλάδο. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το PPF αγόρασε μέρος ενός ταμείου ακινήτων με discount 35% από ένα άλλο συνταξιοδοτικό ταμείο αυτό το έτος.

«Μας προσφέρθηκε αυτή η έκπτωση, δεν προσπαθήσαμε να μειώσουμε την τιμή», δήλωσε στους Financial Times ο επικεφαλής επενδύσεων Barry Kenneth, προσθέτοντας ότι ο πωλητής είχε προσφέρει αυτήν την έκπτωση σε όλους τους μετόχους του αμοιβαίου κεφαλαίου.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το PPF έχει δεσμεύσει έως και 350 εκατομμύρια στερλίνες για επενδύσεις σε ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων κεφαλαίων που προσφέρονται προς πώληση στη δευτερογενή αγορά. «Στόχος μας είναι εκμεταλλευτούμε τις μετατοπίσεις της αγοράς ή/και τις συμπιεσμένες τιμές», δήλωσε ο Kenneth.

Κίνα: Καμία ανάκαμψη για την αγορά ακινήτων παρά τα μέτρα

Η «μάχη» με τα private assets

Τα χαρτοφυλάκια ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων (private assets) απορρίπτονται από τα λεγόμενα συνταξιοδοτικά συστήματα καθορισμένων παροχών -ταμεία που προσφέρουν στα μέλη ένα καθορισμένο ποσό στη σύνταξη- καθώς προσπαθούν να προετοιμαστούν για αλλαγές στην εν λόγω αγορά. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει την πώληση μη ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων που ο ενδιαφερόμενος αγοραστές δεν θα αποδεχθεί ως μέρος της συμφωνίας.

Ο αριθμός των προγραμμάτων που προσπαθούν να προετοιμαστούν για τέτοιες συμφωνίες – πέρυσι συμφωνήθηκαν συμφωνίες ρεκόρ ύψους 50 δισ. λιρών προσόδων – έχει οδηγήσει σε απότομα discount ορισμένα περιουσιακά στοιχεία, εκτίμησαν αρκετοί επενδυτικοί σύμβουλοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κεφάλαια ακίνητης περιουσίας, αλλά φαίνεται επίσης στα χαρτοφυλάκια ιδιωτικού χρέους και ιδιωτικών μετοχών.

«Ήμασταν πιο δραστήριοι σε δευτερογενείς εταιρείες ιδιωτικών μετοχών, δεδομένης της ευρύτερης σειράς ευκαιριών, αλλά συνεχίζουμε να εξετάζουμε ευκαιρίες σε ιδιωτικούς χώρους πίστωσης και υποδομής», δήλωσε στους FT, ο Christian Dobson, διαχειριστής εναλλακτικών χαρτοφυλακίων στο Border to Coast. Η αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων περιουσιακών στοιχείων, αντί να επενδύσει άμεσα, βοήθησε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της, πρόσθεσε ο Dobson.

Ενώ οι πωλητές περιουσιακών στοιχείων είναι συνήθως εταιρικά σχήματα που προετοιμάζονται για εξαγορά, πολλοί από εκείνους που αναλαμβάνουν περιουσιακά στοιχεία είναι μεγαλύτεροι φορείς του δημόσιου τομέα που συχνά επενδύουν μετρητά – εισφορές.

«Τα μεγαλύτερα κεφάλαια είναι πιο ευκίνητα και μπορούν να δράσουν γρήγορα», δήλωσε ο Chris Roberts, διευθύνων σύμβουλος της Dalriada Trustees, μιας εταιρείας επαγγελματιών διαχειριστών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα
Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων
Ακίνητα |

Η Πορεία της Ελληνικής Κτηματαγοράς και οι Επενδυτικές Προκλήσεις στις Συναλλαγές Ακινήτων

Παρά τις σύγχρονες επενδυτικές προκλήσεις (ενδεικτικά αύξηση κατασκευαστικού κόστους, αύξηση επιτοκίων, πράσινη μετάβαση), η  διατήρηση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αναγκαία τη σταθερότητα του νομοθετικού και εν γένει επενδυτικού πλαισίου