Ο όμιλος China Evergrande, που βρέθηκε στο επίκεντρο στο επίκεντρο της κρίσης ακινήτων στην Κίνα, διόγκωσε ψευδώς τα έσοδα κατά περισσότερα από 78 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο χρόνια πριν από την χρεοκοπίας, σύμφωνα με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή κινητών αξιών της χώρας.

Η κύρια μονάδα της Evergrande, Hengda Real Estate Group, αύξησε τα έσοδά της το 2019 κατά περίπου 214 δισεκατομμύρια γουάν (29,7 δισεκατομμύρια δολάρια) αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων τις πωλήσεις και άλλα 350 δισεκατομμύρια γουάν στα ετήσια αποτελέσματα του 2020, δήλωσε η εταιρεία σε κατάθεση τη Δευτέρα, απαντώντας σε αίτημα της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας (CSRC).

Νομική διαμάχη γιγάντων – Γιατί οι εκκαθαριστές της Evergrande μηνύουν την PwC

Το CSRC έριξε μεγάλο μέρος της ευθύνης στον Hui Ka Yan, τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρο που φέρεται να έδωσε οδηγίες σε άλλα μέλη του προσωπικού να «διογκώσουν ψευδώς» τα ετήσια αποτελέσματα της Hengda για αυτά τα δύο χρόνια. Ως αρμόδιος επόπτης, ο Hui χρησιμοποίησε ιδιαίτερα «απίστευτα» μέσα, είπε η ρυθμιστική αρχή. Η Hengda κατηγορήθηκε επίσης για δόλια έκδοση ομολόγων ύψους 20,8 δισεκατομμυρίων γουάν χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία στο μάρκετινγκ.

Το CSRC επέβαλε στον Hui πρόστιμο 47 εκατομμυρίων γουάν για τα παραποιημένα αποτελέσματα και άλλες παραβιάσεις κανονισμών και του απαγόρευσε ισόβια την ενασχόληση με δραστηριότητες στις κεφαλαιαγορές, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής. Στην Hengda επιβλήθηκε πρόστιμο 4,18 δισεκατομμυρίων γουάν. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της China Evergande Xia Haijun και ο Οικονομικός Διευθυντής Pan Darong ήταν μεταξύ των στελεχών που τιμωρήθηκαν επίσης από τη ρυθμιστική αρχή με πρόστιμα και απαγορεύσεις απασχόλησης με την αγορά.

Hui Ka Yan, chairman of Evergrande Real Estate Group Ltd, REUTERS/Bobby Yip/File Photo

Η άνοδος και η πτώση

Οι ισχυρισμοί σηματοδοτούν το τελευταίο χτύπημα για τον Hui, κάποτε μεταξύ των πλουσιότερων μεγιστάνων της Ασίας που επέβλεπε μια τεράστια αυτοκρατορία που κάλυπτε από ακίνητα μέχρι ηλεκτρικά οχήματα. Η Evergrande ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων της Κίνας, αναλαμβάνοντας τεράστιο χρέος για να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα καθώς οι πωλήσεις των διαμερισμάτων ανέβηκαν. Η αυτοκρατορία του Hui άρχισε να διαλύεται αφού οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στον δανεισμό, ενώ η οικονομική επιβράδυνση και η πανδημία περιόρισαν τις πωλήσεις.

Τα διογκωμένα στοιχεία αντιπροσώπευαν το ήμισυ των συνολικών εσόδων της Hengda το 2019 και το 79% το 2020, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή. Τα κέρδη της εταιρείας ήταν υπερβολικά κατά 63% και 87% αντίστοιχα σε αυτά τα δύο χρόνια, ισχυρίστηκε η ρυθμιστική αρχή. Ο Hui ήταν υπεύθυνος για καθυστερήσεις στη δημοσίευση των αναφορών κερδών της Hengda και για την απόκρυψη των αγωγών που αντιμετώπιζε, καθώς και για ανεκπλήρωτες πληρωμές χρέους, πρόσθεσε η CSRC.

Ο Hui τέθηκε υπό έναν τύπο αστυνομικού ελέγχου τον Σεπτέμβριο, με τα λεγόμενα «υποχρεωτικά μέτρα», λόγω «υποψίας παράνομων ενεργειών». Καμία ποινική κατηγορία εναντίον του Hui δεν έχει δημοσιοποιηθεί και το πού βρίσκεται δεν είναι γνωστό. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του CSRC είναι ουσιαστικά αστικές ποινές.

Κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, με αξία 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο αποκορύφωμά του το 2017, ο Hui είδε την περιουσία του να πέφτει κατακόρυφα σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μετά την χρεοκοπία της εταιρείας το 2021. Η μετοχή του έχει υποχωρήσει και τελικά ανεστάλη από τη διαπραγμάτευση. Ο όμιλος έλαβε εντολή εκκαθάρισης από δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κατάρρευση στην τριετή κρίση ακινήτων.

Ο Hui και οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν εφέσεις πριν τεθούν σε ισχύ οι ποινές, είπε η CSRC. Η Hengda έχει παραιτηθεί από τέτοια δικαιώματα, πρόσθεσε η εταιρεία στην κατάθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή