Ο κυνισμός για την τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ, αλλά είναι άνισα κατανεμημένος. Υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας σε διάφορους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου και πολύ λίγη συνειδητοποίηση του πόσο μετασχηματιστική μπορεί να είναι, και μάλιστα ήδη είναι, για τα κράτη.

Ο Κρις Κοκς, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ψυχαγωγίας Hasbro, στον οποίο ανήκει μεταξύ άλλων το επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων Dungeons & Dragons, έκανε πρόσφατα κάποιες παρατηρήσεις που σηκώνουν τα φρύδια και είναι αντιφατικές σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον δικό του τομέα, αναφέρουν σε άρθρο τους οι Financial Times.

Νέος κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι αναφέρουν οι ειδικοί για τη σημασία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας

Πιστεύει ότι εταιρείες αιώνων όπως η δική του έχουν σήμερα πλεονέκτημα επειδή τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς να τους δώσεις, και οι «παλαιές» εταιρείες όπως η Hasbro έχουν άφθονες πληροφορίες. Ή, όπως το έθεσε ο Κοκς: «Το D&D έχει περιεχόμενο 50 ετών που μπορούμε να εξορύξουμε. Κυριολεκτικά χιλιάδες περιπέτειες που έχουμε δημιουργήσει, πιθανώς δεκάδες εκατομμύρια λέξεις που κατέχουμε και μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ωστόσο, υπάρχει μια ανακρίβεια εδώ, σημειώνουν οι Financial Times. Ο Κοκς υποστηρίζει αφενός ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα ανταμείψει τους μεγάλους οργανισμούς που έχουν τα δικά τους δεδομένα και τους δικούς τους πόρους με τους οποίους μπορούν να την τροφοδοτήσουν, και αφετέρου ότι το κόστος χρήσης της θα παραμείνει αρκετά χαμηλό ώστε να αξίζει τον κόπο. Αλλά για να έχουν διαρθρωτικό πλεονέκτημα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα πνευματικά δικαιώματα και η πνευματική ιδιοκτησία θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στο κόστος όσο και στην αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας. Σε στοιχεία που δόθηκαν στη Βουλή των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου, η OpenAI προειδοποίησε ότι είναι «αδύνατο» να εκπαιδευτεί η τεχνητή νοημοσύνη χωρίς τη χρήση υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.

Το πρόβλημα είναι ότι το ιστορικό των δικαστικών αποφάσεων που καταλήγουν σε έναν επεκτατικό ορισμό του τι είναι ήδη πνευματική ιδιοκτησία κάποιου άλλου είναι μακρύ. Παρόμοιες δικαστικές υποθέσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να αυξήσουν δραστικά το κόστος του σχεδιασμού και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα. Το επιχείρημα του Κοκς είναι ότι η χρήση της AI για την αφήγηση ιστοριών μπορεί να είναι φθηνότερη από τη χρήση ανθρώπων: αλλά το κατά πόσον οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις θα συμμορφωθούν με τον στενό ορισμό της πνευματικής ιδιοκτησίας που θα απαιτούσε αυτό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος – τόσο οικονομικό όσο και από άποψη εκπομπών – της λειτουργίας αρκετά ισχυρών επεξεργαστών και υπάρχει λόγος αμφιβολίας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μεταμορφώσει αποφασιστικά τους περισσότερους χώρους εργασίας και τα επιχειρηματικά εγχειρήματα. Αλλά θα πρέπει να είμαστε λιγότερο επιφυλακτικοί για την ικανότητα της τεχνολογίας να μετασχηματίσει οντότητες που δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα πνευματικά δικαιώματα ή για οποιονδήποτε άλλο περιορισμό που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξάπλωση της ΤΝ ή να την κάνει υπερβολικά δαπανηρή: δηλαδή, τα κράτη.

Ο ρόλος των κρατών

Τα κράτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα πνευματικά δικαιώματα ή την προστασία των δεδομένων για δύο λόγους. Πρώτον, εφόσον γράφουν εξ αρχής τους νόμους, μπορούν να τους δώσουν όση αυτονομία θέλουν. Δεύτερον, και πιο σημαντικό, οι περισσότερες από τις σχετικές πληροφορίες για τη δημόσια πολιτική βρίσκονται ήδη στα χέρια τους. Και παρόλο που θα ασκηθεί πολιτική πίεση στα κράτη για να διασφαλιστεί ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δεν μπορούν απλώς να εκμεταλλεύονται την πνευματική ιδιοκτησία άλλων ανθρώπων, υπάρχουν ψήφοι που μπορούν να κερδηθούν με την αυτοματοποίηση της γραφειοκρατίας, αφού έτσι απελευθερώνονται κρατικοί πόροι που μπορούν να δαπανηθούν αλλού.

Αν είστε η Hasbro, το να βάζετε μισό αιώνα Dungeons & Dragons σε ένα LLM μπορεί να σας οδηγήσει σε αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με το πού ακριβώς τελειώνετε εσείς και πού αρχίζει το έργο του Τόλκιν ή του Μπραμ Στόκερ. Αλλά αν είστε η βρετανική κυβέρνηση, τότε το μόνο πράγμα που σας εμποδίζει να κάνετε το ίδιο με τα δεδομένα των ασθενών του NHS (εθνικό σύστημα υγείας) είναι η δική σας αποτυχία να συλλέγετε και να διατηρείτε καλά σύνολα δεδομένων.

Η βρετανική κυβέρνηση κινείται ήδη για να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο συλλέγει και αποθηκεύει δεδομένα. Εφαρμόζει συστήματα που δοκιμάστηκαν στο νοσοκομείο του Chelsea and Westminster του Λονδίνου στο υπόλοιπο αγγλικό NHS – για πολλούς υπουργούς αυτά αποτελούν πρότυπο για το πώς να καινοτομήσει κανείς σωστά στη δημόσια υγεία. Οι δοκιμές αφορούν τις σημειώσεις των γενικών ιατρών, τις περιλήψεις εξιτηρίου και την κλινική κωδικοποίηση των αρχείων, τα οποία έχουν αυτοματοποιηθεί, γεγονός που έχει μειώσει περισσότερο από το μισό τον χρόνο που αφιερώνουν οι κλινικοί ιατροί στην έξοδο των ασθενών.

Στις ΗΠΑ, η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους υπαλλήλους του Υπουργείου Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης να επιταχύνουν τη διαδικασία σχεδιασμού.

Τα επιδεικτικά κομμάτια της τεχνητής νοημοσύνης – το υλικό των εταιρικών παρουσιάσεων – μπορεί να μην είναι ποτέ ιδιαίτερα αποδοτικά ή αποτελεσματικά. Όμως οι λειτουργίες εξοικονόμησης χρόνου που υπάρχουν ήδη, επιταχύνουν τις επιχειρήσεις. Και δεδομένου ότι σχεδόν όλα όσα κάνουν οι κυβερνήσεις συνδέονται με κάποιο τρόπο με λειτουργίες back-office, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας των κρατών.

Αν και μπορεί να μην είναι ποτέ αρκετά φθηνή ώστε να σας αντικαταστήσει στη δουλειά σας, αλλάζει ήδη τον τρόπο διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη