Νέους δρόμους με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ανοίξει οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να συλλέγουν δεδομένα για την αξιολόγηση των οικονομικών κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η Τράπεζα της Ισπανίας, η γερμανική Bundesbank και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσαν ότι το πειραματικό τους έργο Gaia AI χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση των εταιρικών γνωστοποιήσεων σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα, την έκδοση πράσινων ομολόγων και τις εθελοντικές δεσμεύσεις καθαρού μηδενισμού.

Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών, των ασφαλιστών και των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων χρειάζονται δεδομένα υψηλής ποιότητας για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, η απουσία ενός ενιαίου προτύπου αναφοράς τους φέρνει αντιμέτωπους με ένα συνονθύλευμα δημόσιων πληροφοριών κατανεμημένων σε κείμενο, πίνακες και υποσημειώσεις στις ετήσιες εκθέσεις.

Νέα στρατηγική προσαρμογής της ΕΕ στα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης

Συγκρίσεις

Η Gaia μπόρεσε να ξεπεράσει τις διαφορές στους ορισμούς και τα πλαίσια αποκάλυψης μεταξύ των δικαιοδοσιών για να προσφέρει την τόσο αναγκαία διαφάνεια και να διευκολύνει τη σύγκριση δεικτών σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, ανέφεραν οι κεντρικές τράπεζες σε κοινή δήλωση.

Παρά τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται τα ίδια δεδομένα από τις εταιρείες, η Gaia εστιάζει στον ορισμό κάθε δείκτη και όχι στον τρόπο επισήμανσης των δεδομένων.

Επιπλέον, με την παραδοσιακή προσέγγιση, κάθε πρόσθετος βασικός δείκτης απόδοσης ή KPI και κάθε νέο ίδρυμα απαιτεί από τον αναλυτή είτε να αναζητήσει τις πληροφορίες σε δημόσιες εταιρικές εκθέσεις είτε να επικοινωνήσει με το ίδρυμα για πληροφορίες.

«Με τη Gaia, η προσθήκη νέων KPI ή νέων ιδρυμάτων είναι γρήγορη και εύκολη. Αυτό καθιστά δυνατή την εξαγωγή και ανάλυση ενός πλήθους KPI από μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων, ανοίγοντας τη δυνατότητα ανάλυσης κλιματικού κινδύνου σε μια κλίμακα που προηγουμένως ήταν αδιανόητη».

Εκθέσεις

Οι εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν εκθέσεις σχετικά με το κλίμα σύμφωνα με τους νέους παγκόσμιους κανόνες, τους κανόνες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες, σε σύγκριση με τις εθελοντικές προσεγγίσεις μέχρι σήμερα.

Η Gaia εξέτασε 20 βασικούς δείκτες για 187 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε διάστημα πέντε ετών από έγγραφα στα αγγλικά και έναν μικρό αριθμό στα ισπανικά και γερμανικά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πόσο περισσότερες χρηματοοικονομικές εταιρείες δεσμεύονται να επιτύχουν μηδενικούς στόχους και να εκδίδουν πράσινα ομόλογα, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

«Η ευέλικτη σχεδίαση μπορεί να χρησιμεύσει ως μοντέλο για εφαρμογές με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης σε ένα ευρύτερο φάσμα περιπτώσεων χρήσης για τις κεντρικές τράπεζες και τον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Οι κεντρικές τράπεζες δήλωσαν ότι ένα πιθανό επόμενο βήμα θα ήταν η διάθεση της Gaia στο κοινό ως ανοικτής διαδικτυακής υπηρεσίας για αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green