Για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται ανοδικά, καθώς οι έμποροι προετοιμάζονταν για την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης της Federal Reserve.

Το γεν βρέθηκε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μια ημέρα αφότου η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ)  προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων. Σήμερα οι επενδυτές εστιάζουν στο αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δώσει σήμα για δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος έναντι τριών που αναμένουν οι αγορές.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Έσβησε», σχεδόν, τη χθεσινή βουτιά

Το δίλημμά της είναι αν η πρόοδος στον πληθωρισμό έχει σταματήσει και, αν ναι, αν τα αμερικανικά επιτόκια – τα οποία καθορίζουν το παγκόσμιο κόστος δανεισμού – πρέπει να παραμείνουν στο σημερινό εύρος 5,00%-5,25% περισσότερο απ’ ό,τι πολλοί – συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των καταναλωτών, των πολιτικών και των ίδιων των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ – ανέμεναν.

«Προβλέπουμε  ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα και ότι η ανακοίνωση θα επαναλάβει ότι απαιτείται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται πίσω στο επίπεδο-στόχο, προτού κριθεί σκόπιμο να μειωθεί το εύρος του στόχου”, δήλωσε ο Henk Potts, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Barclays Private Bank.«Κατά την άποψή μας, βλέπουμε περιθώρια για τη Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ωστόσο, η πορεία της πολιτικής εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από τα δεδομένα.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,13% υψηλότερα την ημέρα, ενώ η λίρα έχασε έδαφος μετά από ορισμένα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων αναφοράς μειώθηκαν κατά 1,3 μονάδες βάσης στο 4,283%.

«Η αγορά είναι εντελώς αναποφάσιστη για τον αριθμό των μειώσεων των επιτοκίων της Fed» εξηγεί στο Reuters ο Mathieu Savary, επικεφαλής ευρωπαίος στρατηγικός αναλυτής της BCA Research, περιγράφοντάς το ως «μια πλήρη ρίψη νομισμάτων» μεταξύ δύο και τριών αυτή τη στιγμή.

Το γεν

Η πτώση του γεν έδειξε επίσης πώς οι αγορές σχεδόν πάντα αγοράζουν τη φήμη και πουλάνε το γεγονός. «Πραγματικά τώρα που η BOJ απομακρύνεται από τα αρνητικά επιτόκια θα έπρεπε να ενισχύεται το γεν, αλλά αντίθετα έχει υποχωρήσει πάνω από 1,5% (τις τελευταίες δύο ημέρες) επειδή οι επενδυτές περίμεναν το βήμα», είπε ο Savary.

Το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% στα 151,61 γεν, ένα νέο υψηλό τεσσάρων μηνών και κοντά στο επίπεδο του 152 που ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να παρέμβουν στις αγορές συναλλάγματος στα τέλη του 2022. Ενώ η ιστορική απομάκρυνση της Ιαπωνίας από τα αρνητικά επιτόκια και τα τεράστια κίνητρα οδήγησε σε μια νέα εποχή οικονομικής πολιτικής την Τρίτη, οι αναλυτές αναμένουν ότι η νομισματική ομαλοποίηση της BOJ θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραταθεί η διάρκεια ζωής για τις δημοφιλείς συναλλαγές “carry” όπου οι επενδυτές δανείζονται γεν για να αγοράσουν νομίσματα υψηλότερης απόδοσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες