Με τον τραπεζικό κλάδο να ξαναβρίσκει τη… φόρμα του, αλλά και με αρκετούς τίτλους να αντιδρούν μετά την ισχυρή χθεσινή πίεση, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε σήμερα να κλείσει με σημαντικά κέρδη και να δημιουργήσει για ακόμη μία φορά μια απόσταση ασφαλείας από τις κοντινές στηρίξεις του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 1.417,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.402,44 μονάδων (-0,07%) και 1.419,34 μονάδων (+1,13%). Ο τζίρος ανήλθε στα 140 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6 εκατ. τεμάχια αξίας 20,8 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,12% στις 3.416,97 μονάδες, ενώ στο +0,32% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.406,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,06% στις 1.227,26 μονάδες.

Παραμένει για ακόμη μία ημέρα στα τρέχοντα…

Είναι η ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση που το ΧΑ παραμένει σε ένα εύρος μεταξύ 1.390 – 1.420 μονάδων, συνεχίζοντας τη συσσώρευση του και καταφέρνοντας με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να ξεπεράσει τις αναταράξεις που δέχεται σε αυτή τη φάση. Είναι πλέον εμφανές ότι όσα πισωγυρίσματα έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες, δείχνει να μην επιτρέπει, προς ώρας να απειληθεί η πρώτη βάση των 1.385 μονάδων, με ανοχή στις 1.376 μονάδες. Κάτω από αυτά τα επίπεδα θα έχει περάσει από τη συσσώρευση στη διόρθωση και θα προκαλέσει και τη μεγάλη αλλαγή των ισορροπιών σε χαρτοφυλάκια που ήδη καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις.

Ωστόσο, η διστακτικότητα είναι εμφανής, καθώς δεν δίνει την ξεκάθαρη «απάντηση» που αποζητούν πολλοί για το αν έχει ολοκληρώσει τη διόρθωση. Το “σήμα” που προσπάθησε άλλωστε να δώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν και ανέκαμψε ελαφρώς από το sell off της Δευτέρας (11/3) ήταν αδύναμο και αναιρέθηκε από την χθεσινή συνεδρίαση, όταν οι περισσότεροι τίτλοι του έκλεισαν με σημαντικές απώλειες.

Η διστακτικότητα πιθανόν θα αρθεί όταν λυθεί η συσσώρευση και κατοχυρώσει ο γενικός δείκτης το επίπεδο των 1.430 μονάδων. Ο όγκος συναλλαγών παραμένει υψηλότατος, είτε συγκρινόμενος με τις τελευταίες εβδομάδες ή ακόμα και πολλών ετών, εξαιρουμένων ειδικών συνεδριάσεων με αναδιαρθρώσεις δεικτών ή εταιρικά γεγονότα. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ενεργοποιηθεί (ή επανενεργοποιηθεί) επενδυτές θεσμικού χαρακτήρα.

Όπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, τα επίπεδα των 1.400 – 1.450 μονάδων ήταν ο πρώτος μεγάλος στόχος της αγοράς και των long χαρτοφυλακίων, γι’ αυτό και είναι επόμενο η αγορά να χρειαστεί ένα διάστημα αφομοίωσης των επιπέδων με τις απαιτούμενες αναδιαρθρώσεις θέσεων. Και όσο αυτή η αφομοίωση έρχεται δίχως μιας μεγάλη διόρθωση, τόσο παραμένει σε ισχύ το ανοδικό σενάριο, με τον επόμενο μεγάλο στόχο να είναι στη ζώνη των 1.600 μονάδων, ο οποίος ενδεχομένως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο και καταλύτες για να επιτευχθεί.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς «ανάσανε» από τις πιέσεις των τελευταίων ημερών, κλείνοντας με άλμα 4,23%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Εθνική και Alpha Bank να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Aegean, Motor Oil και ΕΛΧΑ.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τιτάν, Μυτιληναίος, Autohellas, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Quest, ενώ ΔΕΗ και Eurobank έκλεισαν αμετάβλητες.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης διόρθωσε έντονα σήμερα, κλείνοντας στο -2,94%, με τις Ελλάκτωρ και Λάμδα να κλείνουν αμφότερες στο -1%. Μικρές απώλειες σημείωσαν οι Cenergy και Coca Cola.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών