Tην πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια πριν το τέλος του 2024 με την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα εξελιχθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ωστόσο τόνισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλότερα του στόχου αν και βρίσκεται σε καθοδική πορεία που δεν είναι γραμμική.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του σε αυτό τον  κύκλο και ότι αν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα είναι πιθανότατα σκόπιμο να αρχίσουμε να περιορίζουμε την πολιτική συγκράτησης κάποια στιγμή φέτος» είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Federal Reserve: Αμετάβλητα για 5η συνεδρίαση τα επιτόκια

Ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε την δέσμευση των μελών της Επιτροπής να οδηγήσουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, όταν στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας και στην ισχύ της αγοράς εργασίας. «Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τους στόχους της διπλής μας εντολής. Ο πληθωρισμός έχει
μειωθεί σημαντικά, ενώ η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, και αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αλλά ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός, η συνεχής πρόοδος στη μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιος.

Ο πληθωρισμός

Αναφέρθηκε στην πορεία του πληθωρισμού είπε ότι αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2024.

«Ο πληθωρισμός υποχώρησε αισθητά κατά το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο μας των 2%. Οι εκτιμήσεις με βάση τον δείκτη τιμών καταναλωτή και άλλα στοιχεία δείχνουν ότι ο συνολικός PCE  αυξήθηκε κατά 2,5% κατά τους 12 μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο και ότι, εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγορίες τροφίμων και ενέργειας, ο δομικός  PCE αυξήθηκε κατά 2,8%. Μακροπρόθεσμα οι προσδοκίες φαίνεται να παραμένουν καλά εδραιωμένες, όπως αποτυπώνεται σε ένα ευρύ φάσμα ερευνών του νοικοκυριών, επιχειρήσεων και προβλέψεων, καθώς και σε μετρήσεις από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η διάμεση πρόβλεψη στο SEP για τον συνολικό πληθωρισμό PCE πέφτει σε 2,4% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος,
και 2» το 2026.


Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τα στοιχεία για την πορεία των πληθωριστικών πιέσεων το πρώτο δίμηνο του έτους που κινήθηκαν υψηλότερα από το αναμενόμενο είπε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν αισθάνονται ότι αλλάζει η πορεία επιβράδυνσης του πληθωρισμού, απλά δεν είναι γραμμική η αποκλιμάκωση.

«Νομίζω ότι δεν έχουν αλλάξει πραγματικά τη συνολική ιστορία, η οποία είναι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταδιακά προς τα κάτω σε έναν μερικές φορές ανώμαλο δρόμο προς το 2%» είπε «Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτά τα δεδομένα των δύο μηνών, ούτε να τα αγνοήσουμε».


Εξήγησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2023 οι μετρήσεις του πληθωρισμού ήταν χαμηλά οπότε θα «ίσως είναι πιο δύσκολο να γίνει αυτό το 12μηνο παράθυρο προς τα εμπρός. Παρ’ όλα αυτά, αναζητούμε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις χαμηλές μετρήσεις που είχαμε πέρυσι», συνέχισε ο Πάουελ. «Και να μας δώσουν μεγαλύτερο βαθμό εμπιστοσύνης ότι αυτό που είδαμε ήταν πραγματικά πληθωρισμός που κινείται σταθερά προς το 2%»

Η αγορά εργασίας

Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η συνεχιζόμενη ρώμη της δεν θα αποτελούσε λόγο αναβολής της μείωσης των επιτοκίων, εξήγησε ο Πάουελ.

«Οι ισχυρές προσλήψεις από μόνες τους δεν θα αποτελούσαν λόγο για να αναβάλουμε τη μείωση των επιτοκίων» είπε προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας από μόνη της δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για τον πληθωρισμό. Ωστόσο  εξήγησε ότι αν σημειωθεί μια ανεπάντεχη εξασθένηση της απασχόλησης θα ζύγιζε στην απόφαση να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων.

Η μείωση του ισολογισμού

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει τον ισολογισμό της κατά 1,5 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής.

Επεσήμανε ότι συζητήθηκε χωρίς όμως να λάβουν απόφαση να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μείωσης για να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στις αγορές χρήματος. Η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε απόφαση σχετικά με το πώς θα αλλάξει τον ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της, αλλά σημείωσε ότι μια προσαρμογή δεν είναι μακριά.

«Η γενική αίσθηση της επιτροπής είναι ότι θα είναι σκόπιμο να επιβραδύνουμε τον ρυθμό εξάντλησης αρκετά σύντομα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε εκδώσει προηγουμένως» είπε ο Πάουελ.

Η μορφή του σχεδίου εκκαθάρισης του ισολογισμού μπορεί να επηρεάσει την προσφορά στην αγορά ομολόγων και παρακολουθείται στενά από τους διαπραγματευτές σταθερού εισοδήματος O ρυθμός εκροής του ισολογισμού  μπορεί να περιορίσει τη ρευστότητα για ορισμένες τράπεζες, ιδίως αν τα υπόλοιπα στη διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς μιας ημέρας της Fed μειώνονται και να δημιουργήσει αναταράξεις αγορές βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή