Ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτος και αυτό αντικατοπτρίζεται στους αριθμούς ρεκόρ πλούσιων Αμερικανών που αναζητούν τρόπους για να αποκτήσουν δικαιώματα διαμονής στο εξωτερικό ή πρόσθετες υπηκοότητες, όπως διαπιστώνει γνωστή εταιρεία συμβούλων επενδύσεων και μετανάστευσης.

Ο Μέχντι Καντίρι, ο επικεφαλής της Henley & Partners για την Βόρεια Αμερική, δήλωσε στην Έκθεση Πλούτου της εταιρείας για το 2024 στις ΗΠΑ ότι το 2023 είδε περισσότερους Αμερικανούς να ρωτούν για διαμονή και υπηκοότητα βάσει επένδυσης από κάθε άλλη χρονιά, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2022.

Ακίνητα: Οι ανατροπές που έρχονται σε Golden Visa και βραχυχρόνιες μισθώσεις [πίνακας]

Η Henley & Partners ανέφερε επίσης ότι δέχθηκε περισσότερους αιτήσεις για διαμονή και υπηκοότητα από επενδυτικά προγράμματα για αμερικανούς πολίτες από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη εθνικότητα.

Ο Ντόμινικ Βόλεκ, επικεφαλής ιδιωτών πελατών της εταιρείας, δήλωσε στο Business Insider ότι τα εναλλακτικά δικαιώματα ιθαγένειας και διαμονής είναι το «απόλυτο ασφαλιστήριο συμβόλαιο» έναντι οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων.

Πιο δημοφιλής η Πορτογαλία

Η πιο δημοφιλής επιλογή για τους πελάτες της Henley & Partners στις ΗΠΑ είναι το Πορτογαλικό Πρόγραμμα Golden Residence Permit, ένα πρόγραμμα διαμονής έναντι επενδύσεων για υπηκόους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστό και ως golden visa. Επιτρέπει στους επενδυτές να ζουν και να εργάζονται στην Πορτογαλία και να ταξιδεύουν χωρίς βίζα εντός της ζώνης Σένγκεν σε όλη την ΕΕ, εάν μεταφέρουν τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε επενδυτικά κεφάλαια που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Τα προγράμματα που προσφέρονται από τη Μάλτα, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία βρίσκονται επίσης ψηλά στις λίστες Αμερικανών πολιτών, ανέφερε η Henley & Partners.

Τα προγράμματα επιτρέπουν σε πλούσιους Αμερικανούς να ζουν στις ΗΠΑ ως την κύρια κατοικία τους, αλλά να μετεγκατασταθούν «ανά πάσα στιγμή».

Μετριασμός πολιτικών κινδύνων

Η Henley & Partners είπε ότι οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί εξετάζουν τη μετανάστευση μέσω επενδύσεων περιλαμβάνουν τον μετριασμό του πολιτικού κινδύνου, την απόκτηση ενός διχτυού ασφαλείας εν μέσω διεθνών συγκρούσεων, τη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών στο εξωτερικό και τη μείωση των φόρων.

«Με τις πολιτικές διαιρέσεις και τις κοινωνικές εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αμερικανοί επενδυτές, επιχειρηματίες και πλούσιες οικογένειες  επιδιώκουν την εφεδρική υπηκοότητα ή διαμονή στο εξωτερικό, σηματοδοτώντας τη μείωση της πίστης στην εγχώρια προοπτική», σημείωσε ο Καντίρι στην έκθεση.

«Προβλέπουμε παρόμοια ισχυρή ζήτηση το 2024», πρόσθεσε ο Καντίρι, «καθώς περισσότερα άτομα υψηλής καθαρής αξίας σε όλο το πολιτικό φάσμα επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την αβεβαιότητα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή