Σημαντικό κίνητρο για την αγορά ακίνητων στην Ελλάδα από ξένους επενδυτές αποτελεί η εξασφάλιση της Golden Visa.

Τον Ιανουάριο οι αιτήσεις πολιτών τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την «Χρυσή Βίζα», προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια μακροχρόνιας/μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα  πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, τον Ιανουάριο του 2024 χορηγήθηκαν 12.463 διαμονής μόνιμου επενδυτή (Golden Visa).

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι άδειες παραμονής προς Τούρκους και Λιβανέζους επενδυτές, μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», παράλληλα βέβαια με τους «συνήθεις ύποπτους», δηλαδή τους αγοραστές από την Κίνα.

Με βάση τα στοιχεία τον Ιανουάριο  οι άδειες που είχαν χορηγηθεί προς επενδυτές από την Τουρκία σημείωσαν αύξηση κατά 6,4%, ενώ εκείνες προς Λιβανέζους ανήλθαν σε 637 άδειες.

Το τελευταίο διάστημα οι Βρετανοί στρέφονται στη λύση της Χρυσής Βίζας, για να «αγοράσουν» το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Ελλάδα το πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικής άδειας παραμονής «χρυσή βίζα» εξακολουθεί να κινείται σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς η Ελλάδα φαίνεται ότι καλύπτει ένα μέρος του κενού που άφησε η αλλαγή του καθεστώτος στην Πορτογαλία, προσελκύοντας περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Με κίνητρο την άδεια διαμονής και ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και περισσότεροι Βρετανοί επενδύουν σε ελληνικά ακίνητα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δις. ευρώ ενώ τις υποβληθείσες αιτήσεις α φθάνουν τις 14.875 και τις τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 7.387. Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής:  Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Οι αλλαγές στη Golden Visa

Ενώ αναμένεται νέο «κύμα» ξένων επενδυτών στην αγορά ακινήτων τους επόμενους μήνες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αλλαγές στο πρόγραμμα Golden Visa.

Γνώμονας των μεταβολών που θα γίνουν είναι η αντιμετώπιση των στρεβλώσεων που προέκυψαν στην κτηματαγορά από την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ στόχευση του οικονομικού επιτελείου θα είναι η αυστηροποιηση του πλαισίου που διέπει τη «Χρυσή Βίζα».

Υπό αυτό το πρίσμα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων απόκτησης της Golden Visa.

Η τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα καθιστά αυστηρότερους τους όρους για τη χορήγηση της Golden Visa και νέα αυξημένα ποσά και με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με την γεωγραφική θέση που βρίσκεται το ακίνητο.

Mε τις νέες παρεμβάσεις στις περιοχές που αποτελούν το «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, όπως ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος το όριο της Golden Visa θα αυξηθεί στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα.

Στις υπόλοιπες περιοχές με «μεσαίο» ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ. ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού.

Επίσης μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, για να καλύπτει το όριο των 250.000 ευρώ.

Τώρα η κυβέρνηση, καλείται να διαμορφώσει ένα νέο χάρτη με δύο ή τρία σκαλοπάτια τιμών (250.000-500.000-800.000) και ειδική μέριμνα για την περίπτωση όπου γίνεται επένδυση σε διατηρητέα ακίνητα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα