Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου Andreessen Horowitz και πιθανώς άλλους για τη δημιουργία ενός ταμείου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times η κίνηση, που φέρεται να συζητείται εδώ και μήνες, θα δημιουργήσει μια συνεργασία μεταξύ του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας που διαχερίζεται κεφάλαια 925 δισεκατομμυρίων δολαρίων και της Andreessen Horowitz, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley.

Τα σαουδαραβικά σχέδια για τη δημιουργία ενός αερομεταφορέα κολοσσού

Οι πηγές του δημοσιεύματος τόνισαν ότι οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ σημείωσαν ότι δεν γνώριζαν άλλα πιθανά μέρη στις συνομιλίες εκτός από τον Andreessen Horowitz και το σαουδαραβικό Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων.

Το σαουδαραβικό Ταμείο Επενδύσεων βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης νέων εξαγορών και τομέων για επενδύσεις καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει τα έσοδα του μεσανατολικού βασιλείου μακριά από το πετρέλαιο, βασικό πυλώνα της πρωτοβουλίας Vision 2030 του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η ΑΒΥ πρίγκιπας διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Ήδη έχουν διοχετευθεί δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων σε αγορές μεριδίων και κοινά κεφάλαια σε μεγάλες εταιρείες όπως η Uber, η Bank of America, η Citi, η SoftBank και η Blackstone.

Η Andreessen Horowitz, με περιουσιακά στοιχεία 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό διαχείριση, έχει υποστηρίξει επιτυχημένες εταιρείες όπως η Airbnb, η Coinbase, το Facebook και η Slack, και έχει σχεδόν 100 startups που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη στο χαρτοφυλάκιό της.

Ο συνιδρυτής της επενδυτικής Marc Andreessen έγραψε σε εταιρική ανάρτηση ιστολογίου τον Ιούνιο του 2023 ότι «η απειλή να μην επιδιώξουμε επιθετικά την παγκόσμια κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έφτασε ήδη σε ένα σημείο ορόσημο – το 50% του πραγματικού ΑΕΠ της το 2023 προήλθε από δραστηριότητες εκτός πετρελαϊκού τομέα. Αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια νίκη καθώς το Βασίλειο συνεχίζει να διευρύνει την οικονομική βάση και να μειώνει την εξάρτησή του από τα έσοδα από το πετρέλαιο για την ανάπτυξη, σύμφωνα με το Gulf News.

Η οικονομία εκτός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έφτασε τα 1,7 τρισεκατομμύρια ριάλια (453.337.436 δολάρια) «καθοδηγούμενη από τη συνεχή ανάπτυξη των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών». Και αυτό αντιπροσωπεύει το 50% του πραγματικού ΑΕΠ, καθιστώντας το «το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ», σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του Υπουργείου Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας που εξέδωσε η Γενική Στατιστική Αρχή.

Αυτό το ποσοστό του ΑΕΠ πέραν του πετρελαίου επιτεύχθηκε λόγω της «πρωτοφανούς επίδοσης σε πραγματικές μη κυβερνητικές επενδύσεις» τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό αντιστοιχεί σε ρυθμό ανάπτυξης 57%, ανεβάζοντας την αξία των μη κυβερνητικών επενδύσεων στο υψηλότερο σύνολο όλων των εποχών σε 959 δισεκατομμύρια ριάλια (255.740.000 δολάρια) το 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης