Με σημαντικά κέρδη κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, αποτυπώνοντας την προοπτική η Federal Reserve να προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, όπως αυτό διαφάνηκε από τη χθεσινή απόφαση πολιτικής, ενώ αναμένουν και τις αποφάσεις της Bank of England, της Norges Bank και της Swiss National Bank σήμερα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,9%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,11% στις 7.823 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,87% στις 18.172 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,78% στις 8.225 μονάδες.

Τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στην Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%, αλλά οι οικονομολόγοι θα αναζητήσουν μηνύματα για το πότε μπορεί να έρθει η πρώτη μείωση επιτοκίων.

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ προετοιμάζει το έδαφος για σειρά μειώσεων μέσα στο 2024. Οι αμερικανοί τραπεζίτες μετά και την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης αφήνουν το κόστος δανεισμού σε υψηλό περίπου 23 ετών στο εύρος 5,25-5,5%.

Με δεδομένο ότι η απόφαση της Fed ήταν προεξοφλημένη από την αγορά, οι επενδυτές εστίασαν στο dot -plot. Σύμφωνα με αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μ.β. έκαστη μέχρι το τέλος του 2024.

Στα μάκρο της ημέρας, η γαλλική επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, καθώς η ζήτηση για γαλλικά αγαθά και υπηρεσίες επιδεινώθηκε και η απασχόληση μειώθηκε.

Ο δείκτης HCOB flash purchasing managers για τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών της Γαλλίας, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 47,8, από 48,4 τον Φεβρουάριο και κάτω από την πρόβλεψη 48,7 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο PMI μεταποίησης υποχώρησε στις 45,8 μονάδες – επίσης χειρότερος από την πρόβλεψη δημοσκόπησης του Reuters για 47,5 μονάδες και κάτω από τον τελικό PMI μεταποίησης του Φεβρουαρίου, ο οποίος ήταν στο 47,1.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στη ζώνη του ευρώ, πρόκειται να σημειώσει μηδενική ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η επίσημη υπηρεσία στατιστικών INSEE, προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα επεκταθεί κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης