Μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και αρκετών εναλλαγών προσήμων, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με θετικά πρόσημα, αναμένοντας τις αποφάσεις της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,26%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 7.783 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 17.987 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,65% στις 8.201 μονάδες.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Atos βυθίστηκαν κατά 18% μετά τον τερματισμό των συνομιλιών της Airbus για πιθανή απόκτηση της μονάδας κυβερνοασφάλειας. Μετά τη βουτιά, υπήρξε αναστολή για λίγο της διαπραγμάτευσης της μετοχής, μέχρι η Atos να ανακοινώσει ότι θα επαναξιολογίσει την εκτίμηση των κερδών της για το 2023 προκειμένου να «μελετήσει τις στρατηγικές επιλογές της».

Από την άλλη, οι μετοχές του γίγαντα καταναλωτικών αγαθών Unilever σημείωσαν άνοδο 2,9%, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδια για διαχωρισμό της μονάδας παγωτού της, η οποία περιλαμβάνει τα Ben & Jerry’s και Magnum, ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης που θα επηρεάσει 7.500 θέσεις εργασίας.

Οι αγορές έδειξαν όμως να βρίσκονται σε μια μεγάλη προσαρμογή εξαιτίας των αλλαγών που ανακοίνωσε η Bank of Japan, η οποία τερμάτισε επίσημα την πολιτική αρνητικών επιτοκίων, αυξάνοντας τα για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια στο 0% – 0,1% από -0,1%. Μάλιστα, η Bank of Japan κατάργησε επίσης την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων, σηματοδοτώντας μια ιστορική αλλαγή πολιτικής.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι πρόσφατες αναφορές για τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να ωθήσουν την κεντρική τράπεζα να δώσει σήμα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed προβλέπουν επί του παρόντος 99% πιθανότητα ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση τον Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Οικονομικής Έρευνας (ZEW). Ο δείκτης προσδοκιών εκτινάχθηκε στο 31,7 από 19,9 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης αυξήθηκε από το -82 τον Φεβρουάριο στο -80,5 τον Μάρτιο. Το οικονομικό κλίμα για τη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε επίσης σημαντικά, από 25 τον Φεβρουάριο σε 33,5 τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο δείκτης τρέχουσας κατάστασης μειώθηκε από το -59,3 στο -54,8.

Προσγείωσε το ΧΑ η Moody’s, στα ύψη τζίρος και πακέτα

Με τον τζίρο να κινείται για ακόμη μία ημέρα σε υψηλά επίπεδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να απορροφήσει την ισχυρή προσφορά που υπήρξε στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, παλεύοντας να κρατήσει τη ζώνη των 1.410 μονάδων και ένα μαξιλάρι ασφαλείας από τις κοντινές του στηρίξεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,31% στις 1.403,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.403,47 μονάδων (-1,31%) και 1.417,28 μονάδων (-0,33%). Ο τζίρος ανήλθε στα 181,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5,2 εκατ. τεμάχια αξίας 47,8 εκατ. ευρώ, με το πακέτο της Aegean, αξίας 36,88 εκατ. ευρώ να ξεχωρίζει.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,46% στις 3.379,21 μονάδες, ενώ στο -0,57% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.398,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,45% στις 1.202,53 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης