Οι μετοχές του Reddit άνοιξαν 38% πάνω από την τιμή της αρχικής δημόσιας εγγραφής στο ντεμπούτο τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την Πέμπτη, αποτιμώντας την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στα 8,87 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια, τιμολόγησε την IPO της στο ανώτερο άκρο του εύρους τιμών από 31 έως 34 δολάρια. Η ΑΜΚ αποτίμησε τη Reddit στα 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρεία και οι πωλητές μέτοχοί της συγκέντρωσαν 748 εκατομμύρια δολάρια.

Reddit: Η IPO φέρεται να υπερκαλύφθηκε έως και πέντε φορές

Η πολυαναμενόμενη είσοδος της Reddit στις δημόσιες αγορές προετοιμαζόταν για περισσότερα από δύο χρόνια. Κατέθεσε εμπιστευτικά αίτηση για IPO τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά η πτώση των μετοχών που προκλήθηκε από τους περιορισμούς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ οδήγησε σε καθυστέρηση.

Η φρενίτιδα για τις μετοχές τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει τη Reddit να κάνει μια καλή αρχή, δήλωσε ο Τζος Γουάϊτ , επίκουρος καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt.
«Δεν έχουμε πολλές μεγάλες τεχνολογικές δημόσιες εγγραφές. Αυτές τείνουν να είναι πολύ δημοφιλείς, επειδή είναι δύσκολο να αγοράσεις τέτοιου είδους ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Τ. Γουάϊτ .

Η αύξηση των χρηστών του Reddit στη διάρκεια της τελευταίας 3ετίας. Από τους 54,8 εκατ.χρήστες στην αρχή του 2021 στους 73,1 εκατ.χρήστες στο τέλος του 2023.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση της μετοχής κατά τις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί υπό έλεγχο και θα μπορούσε να καθορίσει κατά πόσον η αγορά των ΑΜΚ μπορεί να διατηρήσει την πρόσφατη σταδιακή ανάκαμψη που οφείλεται στις αυξανόμενες προβλέψεις για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας.
«Εάν η Reddit διαπραγματεύεται άσχημα, αυτό θα ρίξει σκιά στην αγορά IPO. Πολλές εταιρείες θα πατήσουν παύση στις πρωτοβουλίες τους για δημόσιες εγγραφές», δήλωσε ο Julian Klymochko, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εναλλακτικών επενδυτικών λύσεων Accelerate Financial Technologies.

Οι μετοχές της διαπραγματεύονταν στα 54,18 δολάρια η κάθε μία, αφού άνοιξαν στα 47 δολάρια.

Μετά την έναρξή του το 2005, το Reddit έγινε ένας από τους …ακρογωνιαίους λίθους της κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λέει το Reuters. Το εμβληματικό λογότυπό του – με έναν εξωγήινο σε πορτοκαλί φόντο – είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα στο διαδίκτυο.

Οι δημοφιλείς συζητήσεις και τα ..κέρδη

Τα 100.000 διαδικτυακά φόρουμ του, που ονομάζονται «subreddits», επιτρέπουν συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από «το μεγαλειώδες έως το γελοίο, το τετριμμένο έως το υπαρξιακό, το κωμικό έως το σοβαρό», σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Στηβ Χάφμαν .

Ο ίδιος ο Σ Χάφμαν στράφηκε σε ένα από τα subreddits για βοήθεια ώστε να κόψει το ποτό, όπως έγραψε στην επιστολή του. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκανε επίσης ένα “AMA” («ask me anything» -ρωτήστε με οτιδήποτε), στη γλώσσα του διαδικτύου για μια συνέντευξη, με τους χρήστες του ιστότοπου το 2012.

Όμως, παρά το «λατρευτικό» της καθεστώς στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία απέτυχε να αναπαράγει την επιτυχία των μεγαλύτερων αντιπάλων της Meta Platforms  Facebook και X του Elon Musk.

Η εταιρεία δήλωσε ότι «βρίσκεται στα αρχικά στάδια της νομισματοποίησης (της) δραστηριότητάς της» και δεν έχει ακόμη καταφέρει να εμφανίσει ετήσια κέρδη. Οι αναλυτές δήλωσαν ότι οι επενδυτές θα εξετάσουν εξονυχιστικά τον οδικό χάρτη της προς την κερδοφορία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street