Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πολλές ημέρες καθυστέρηση, οι ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου παρουσίασαν νωρίς την Πέμπτη ένα διακομματικό πλαίσιο δαπανών ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την άμυνα, την εσωτερική ασφάλεια και άλλα προγράμματα, δίνοντας στους βουλευτές λιγότερες από δύο ημέρες για να αποτρέψουν ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.

ΗΠΑ: Ξανά στην κόψη του ξυραφιού το Κογκρέσο – Φλερτάρει με μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης

Η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει το εκτεταμένο πακέτο την Παρασκευή, αφήνοντας στη Γερουσία, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, μόνο λίγες ώρες για να περάσει το πακέτο των έξι νομοσχεδίων που καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα των διακριτικών κυβερνητικών δαπανών ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που άρχισε την 1η Οκτωβρίου.

«Αυτά τα έξι τελικά νομοσχέδια αντιπροσωπεύουν έναν διακομματικό συμβιβασμό», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι δύο κορυφαίοι διαπραγματευτές της Γερουσίας – η Πάτι Μάρεϊ, από τους Δημοκρατικούς και η Σούζαν Κόλινς από τους Ρεπουμπλικάνους. «Θα επενδύσουν στον αμερικανικό λαό, θα οικοδομήσουν μια ισχυρότερη οικονομία, θα βοηθήσουν στην ασφάλεια των κοινοτήτων μας και θα ενισχύσουν την εθνική μας ασφάλεια και την παγκόσμια ηγεσία μας».

Ακόμα πιο ψηλά το αστρονομικό χρέος

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε ότι τα ελλείμματα και το χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα 30 χρόνια, προβλέποντας ότι το εθνικό χρέος της χώρας, ύψους 34,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 99% του ΑΕΠ, θα μπορούσε να αυξηθεί και να ανέλθει στο 166% του ΑΕΠ μέχρι το 2054.

Ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι το κλείσιμο του Κογκρέσου μπορεί να αποτραπεί, εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεργαστούν.

Το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα αύξησε τον κίνδυνο ενός τουλάχιστον σύντομου μερικού shutdown μετά την καταληκτική ημερομηνία της Παρασκευής, εκτός εάν ο Σούμερ μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας για την επίσπευση του νομοσχεδίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον επαίνεσε αυτό που αποκάλεσε σειρά νικών για τους Ρεπουμπλικάνους, από την αύξηση των δαπανών για την άμυνα των ΗΠΑ και την ασφάλεια των συνόρων μέχρι τη διακοπή της χρηματοδότησης των ΗΠΑ για την κύρια υπηρεσία αρωγής των Ηνωμένων Εθνών που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Οι Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι μπλόκαραν ορισμένες περικοπές και μέτρα πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων και πρόβαλαν κονδύλια που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παιδικής μέριμνας, στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και στην καταπολέμηση της ροής του οπιοειδούς Φαιντανύλη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή