Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης παρέμεινε ισχυρή τον Μάρτιο.

Νότια Αφρική: Η χώρα με τους περισσότερους ανέργους στον κόσμο

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε την Τετάρτη τα επιτόκια αμετάβλητα. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν βλέπει «ρωγμές» στην αγορά εργασίας, την οποία περιέγραψε ως ευρισκόμενη σε καλή κατάσταση, σημειώνοντας ότι «οι ακραίες ανισορροπίες που είδαμε στις αρχές της πανδημικής ανάκαμψης έχουν ως επί το πλείστον επιλυθεί».

«Οι αξιωματούχοι της Fed περιμένουν την επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο προτού μειώσουν τα επιτόκια, αλλά ένα πράγμα για το οποίο μπορούν να είναι σίγουροι είναι ότι οι εταιρείες δεν απολύουν εργαζομένους και η αγορά εργασίας παραμένει σχετικά ισχυρή», δήλωσε ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS.

Η εικόνα ανά πολιτεία

Οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 2.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 210.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαρτίου, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 215.000 αιτήσεις την τελευταία εβδομάδα.

Οι μη προσαρμοσμένες αιτήσεις μειώθηκαν κατά 12.730 σε 189.992 την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις στην Καλιφόρνια μειώθηκαν κατά 5.369, ενώ οι αιτήσεις στο Όρεγκον μειώθηκαν κατά 2.580. Αυτές υπεραντιστάθμισαν τις αξιοσημείωτες αυξήσεις στο Μίσιγκαν και το Μιζούρι.

Οι αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν την Τετάρτη ότι εξακολουθούν να βλέπουν μείωση του επιτοκίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 525 μονάδες βάσης στο σημερινό εύρος 5,25%-5,50% από τον Μάρτιο του 2022.

Σε θετική τροχιά

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας συμβάλλει στη στήριξη της οικονομίας, η οποία συνεχίζει να ξεπερνά τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της. Παρά τον καταιγισμό απολύσεων υψηλού προφίλ στις αρχές του έτους, οι εργοδότες έχουν σε μεγάλο βαθμό συγκρατήσει εργατικό δυναμικό αφού αγωνίστηκαν να βρουν εργαζόμενους κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία της COVID-19.

Τα στοιχεία κάλυψαν την περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση πραγματοποίησε έρευνα στις επιχειρήσεις για το τμήμα των μη γεωργικών μισθολογίων της έκθεσης για την απασχόληση του Μαρτίου. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν οριακά μεταξύ των εβδομάδων έρευνας του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Η οικονομία πρόσθεσε 275.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο.

Το βλέμμα στα νέα στοιχεία

Τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που λαμβάνουν επιδόματα μετά από μια πρώτη εβδομάδα βοήθειας, ένα υποκατάστατο για τις προσλήψεις, θα προσφέρουν περισσότερες ενδείξεις για την υγεία της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο. Οι λεγόμενες συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 4.000 σε 1,807 εκατομμύρια κατά την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαρτίου, όπως έδειξε η έκθεση για τις αιτήσεις την Πέμπτη.

«Η αγορά εργασίας εξισορροπεί σταδιακά, αλλά η προσαρμογή φαίνεται να προέρχεται από λιγότερες προσλήψεις παρά από ένα κύμα απολύσεων» δήλωσε η Rubeela Farooqi, επικεφαλής οικονομολόγος στις ΗΠΑ στην High Frequency Economics. «Αναμένουμε ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί κάπως, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει χαμηλό φέτος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή