Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες λαμβάνουν χώρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, με στόχο να καταρτιστεί έγκαιρα ένα τεράστιο νομοσχέδιο δαπανών για τη χρηματοδότηση της άμυνας, της εσωτερικής ασφάλειας και άλλων τομέων. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να ψηφιστεί πριν από το Σαββατοκύριακο προκειμένου να αποτραπεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης.

ΗΠΑ: Το ραντεβού του Πάουελ στο Κογκρέσο – Τι θα πει για τα επιτόκια

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον και άλλοι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι ελπίζουν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο την Παρασκευή, αφήνοντας στη Γερουσία – την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί – μόλις λίγες ώρες για να προλάβει την προθεσμία η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της 22ας Μαρτίου. Το νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση αναμένεται να καλύψει περίπου τα τρία τέταρτα των διακριτικών κυβερνητικών δαπανών ύψους 1,66 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που άρχισε την 1η Οκτωβρίου.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ελπίζει ότι η νομοθεσία θα παρουσιαστεί το συντομότερο δυνατόν εντός της Τετάρτης, αλλά προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία για την έγκριση θα καθυστερήσει ώστε να δοθεί χρόνος στους νομοθέτες να εξετάσουν τα προωθούμενα μέτρα.

Στο όριο

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής και της Γερουσίας συζητούν επίσης ένα πιθανό βραχυπρόθεσμο συνεχιζόμενο ψήφισμα, ή «CR» – το πέμπτο από τον Σεπτέμβριο – για να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διακοπή των εργασιών του κογκρέσου, διάκρειας δύο εβδομάδων, που αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή.

Πριν από δύο εβδομάδες, το Κογκρέσο απέφυγε οριακά τη διακοπή της λειτουργίας του, κάτι που θα επηρέαζε τα γεωργικά, τα μεταφορικά και τα περιβαλλοντικά προγράμματα, χωρίς να καταφύγει σε CR.

Ο Τζόνσον και ο Δημοκρατικός ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ παρουσίασαν το πρωί της Τρίτης μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να την υπογράψει ως νόμο.

Περισσότερες από 24 ώρες αργότερα, οι ηγέτες του Κογκρέσου δεν μπορούσαν ακόμη να δώσουν στη δημοσιότητα τη νομοθεσία, καθώς οι βοηθοί εργάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες για να οριστικοποιήσουν το κείμενο του πακέτου, γεγονός που ώθησε τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους να διαμαρτυρηθούν ότι μπορεί να μην έχουν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τη νομοθεσία.

«Μας είπαν να περάσουμε το νομοσχέδιο το οποίο δεν θα έχουμε διαβάσει, δεν θα έχουμε κατανοήσει και συζητήσει, ή εναλλακτικά, να αντιμετωπίσουμε το χάος και την αναπόφευκτη δημόσια κατακραυγή που συνδέεται με ένα κλείσιμο της κυβέρνησης», δήλωσε ο γερουσιαστής Μάικ Λι, ένας σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικάνος από τη Γιούτα, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός νέου CR για τις 12 Απριλίου, ώστε να δοθεί χρόνος στους νομοθέτες να εξετάσουν το κείμενο.

«Φουσκώνει» το χρέος, κλιμακώνονται οι διαμάχες

Εκτός από τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Άμυνας, το νομοσχέδιο θα χρηματοδοτήσει υπηρεσίες όπως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων, η οποία προετοιμάζεται για την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στις 15 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, όσο το γιγαντιαία χρέος των ΗΠΑ, ύψους 34,5 τρισ. δολαρίων, συνεχίζει να αυξάνεται, οι πολιτικές μάχες στο Κογκρέσο θα γίνονται ολοένα και συχνότερες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή