
Σε αναζήτηση… μνηστήρων για το τμήμα παγωτού της βρίσκεται η Unilever, η οποία συνεργάζεται ήδη με συμβούλους προκειμένου να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, τραπεζίτες της Morgan Stanley και της JPMorgan προσέγγισαν επενδυτές για να προσελκύσουν ενδιαφέρον για την επιχείρηση παγωτού, η οποία περιλαμβάνει μάρκες όπως η Wall’s, η Magnum και η Ben & Jerry’s. Οι συζητήσεις παραμένουν σε προκαταρκτικό στάδιο.
Unilever: Τι σημαίνει η απόσχιση του κλάδου παγωτού για την ελληνική αγορά
Η επιχείρηση είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία της και θα μπορούσε να αποτιμηθεί μεταξύ 10 και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οποιαδήποτε συμφωνία, είπαν οι πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η Barclays αποτιμά την μονάδα παγωτού σε έως και 17 δισ. ευρώ.
Unilever: Αφήνει τα παγωτά – Περικοπές 7.500 θέσεων εργασίας
Την περασμένη Τρίτη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τμήμα παγωτού, θα τα πήγαινε καλύτερα ως αυτόνομη επιχείρηση. Πέρυσι παρήγαγε έσοδα 7,9 δισ. ευρώ. Η τελική απόφαση για το πώς θα χωριστεί η επιχείρηση δεν είχε ληφθεί, είπε η Unilever , αλλά πρόσθεσε ότι «η διάσπαση είναι η πιο πιθανή οδός διαχωρισμού» και ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χάιν Σουμάχερ παρουσίασε σχέδια για διάσπαση της επιχείρησης παγωτού και την περικοπή 7.500 θέσεων εργασίας ως μέρος ενός σχεδίου ανάκαμψης.
Είπε μάλιστα, ότι η επιχείρηση παγωτού θα εισαχθεί πιθανότατα στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του 2025.
Επαφές
Κατόπιν αυτού, οι FT τονίζουν ότι οι σύμβουλοι της Unilever ξεκίνησαν αμέσως τις επαφές με εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων.
Το τμήμα παγωτού με έδρα την Ολλανδία αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου. Ο Σουμάχερ ανέλαβε τον περασμένο Ιούλιο και έχει εντολή από το διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου ακτιβιστή επενδυτή Νέλσον Πελτς, να ταρακουνήσει την εταιρεία μετά από χρόνια ανεπαρκούς ανάπτυξης.
Το «αγκάθι» της Ban & Jerry’s
Στέλεχος ενός fund αναφέρει στους FT ότι η πώληση της μονάδας θα μπορούσε να είναι περίπλοκη εξαιτίας της Ben & Jerry’s, και πως το συγκεκριμένο brand θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό τίμημα, παρά τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών.
Η Ben & Jerry’s έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στη μητρική της εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια λόγω της παρέμβασή της σε πολιτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η προσπάθειά της να σταματήσει την πώληση παγωτού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οδήγησε σε μια παρατεταμένη δικαστική διαμάχη μεταξύ της Unilever και του ανεξάρτητου συμβουλίου της μάρκας.
Η Ben & Jerry’s ανέφερε σε δήλωση την Τετάρτη: «Ανεξάρτητα από οποιαδήποτε νέα ιδιοκτησιακή δομή, η Ben & Jerry’s παραμένει προσηλωμένη στην προώθηση της τριμερούς αποστολής μας και είναι σε καλή θέση να συνεχίσει να αναπτύσσει την παγκόσμια εταιρεία μας».
Η CVC
Η CVC, η οποία αγόρασε την επιχείρηση τσαγιού της Unilever για 4,5 δισ. ευρώ το 2021, θα μπορούσε τώρα να διερευνήσει μια προσφορά για το τμήμα παγωτού, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Η διάθεση του τμήματος του παγωτού θα αφήσει τη Unilever με τέσσερις επιχειρήσεις που καλύπτουν ομορφιά και ευεξία, προσωπική φροντίδα, φροντίδα στο σπίτι και διατροφή.
Ο συνδυασμός των εκτεταμένων δραστηριοτήτων της Unilever —ο όμιλος παράγει επίσης σαπούνια Marmite, Hellmann’s και Dove, καθώς και προϊόντα καθαρισμού Domestos και Cif— και η υποτονική ανάπτυξη προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του Peltz. Ο ακτιβιστής επενδυτής έχτισε σταδιακά μερίδιο στην εταιρεία προτού του απονεμηθεί μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο το 2022.
Οι FT υπογραμμίζονταν ότι οι Unilever, Morgan Stanley, JPMorgan και CVC αρνήθηκαν να σχολιάσουν.


Latest News

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια