Εντός λίγων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του πρώτου μόνιμου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Γερμανίας, αφού ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση για το έργο.

Η συνολική επένδυση στο εργοστάσιο της Hanseatic Energy Hub GmbH στο Stade – κοντά στο Αμβούργο – ανέρχεται πλέον σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), με 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το κόστος κατασκευής, σύμφωνα με τον Arturo Gonzalo, διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas SA, η οποία θα λειτουργεί το project. Η ισπανική εταιρεία δικτύου φυσικού αερίου αύξησε επίσης το μερίδιό της στο εγχείρημα στο 15% από 10% προηγουμένως, είπε στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας.

Το HEH πέρυσι υπολόγισε τον προγραμματισμένο όγκο επενδύσεων σε περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δέσμευση

Το έργο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Γερμανίας στο LNG μετά την ενεργειακή κρίση που ανάγκασε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες του ρωσικού αγωγού. Η εγκατάσταση πρόκειται να παραλάβει το πρώτο της φορτίο το 2027 και το έργο είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του HEH Jan Themlitz σε συνέντευξή του.

Δύο χερσαίες εγκαταστάσεις είναι επίσης έτοιμες να ανοίξουν στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας της χώρας περίπου την ίδια εποχή. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Tree Energy Solutions στοχεύει σε μια τελική επενδυτική απόφαση στον επίγειο τερματικό της σταθμό στο Wilhelmshaven μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, με τις εργασίες να ξεκινούν περίπου 48 μήνες αργότερα, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο. Το τερματικό της RWE AG στο Brunsbüttel θα ξεκινήσει περίπου την ίδια στιγμή με αυτό στο Stade, είπε η εταιρεία.

Η Γερμανία λαμβάνει ήδη LNG στους πλωτούς τερματικούς σταθμούς της. Ο τελευταίος, ο Energos Force, έφτασε στο Stade στις 15 Μαρτίου και η εγκατάσταση αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της εντός εβδομάδων.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του HEH είναι εξασφαλισμένο τουλάχιστον μέχρι το 2043, μετά το οποίο οι τερματικοί σταθμοί LNG δεν επιτρέπεται πλέον να χειρίζονται ορυκτά καύσιμα στη χώρα. Πέρα από εκείνο το έτος, πρέπει να στραφούν σε καθαρές τεχνολογίες για να βοηθήσουν τη Γερμανία να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της.

Το 90% της δυναμικότητας του εργοστασίου έχει δεσμευτεί από πελάτες, συμπεριλαμβανομένης της EnBW AG και του κρατικού ενεργειακού ομίλου SEFE. Το υπόλοιπο θα προσφερθεί στην αγορά spot, είπε ο Themlitz.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια