Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) μετέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023, αναφέρει το γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων, επικαλούμενο αλβανικές πηγές (Albanian Daily News) σημειώνοντας πως o TAP θα είναι σε θέση να προμηθεύει 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περισσότερο ετησίως από το 2026.

Επισημαίνεται ότι ο TAP ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο εν λόγω αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων συνδέεται με τον αγωγό Trans-Anatolian (TANAP) στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στους Κήπους, ακολούθως διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν τελικά βγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Ο TAP επίσης συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, παρέχοντας φυσικό αέριο από την Κασπία στη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μίας ακόμη ευρωπαϊκής χώρας. Οι έξοδοι του TAP στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία παρέχουν τη δυνατότητα για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικότερα στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Ενεργειακή ασφάλεια

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίσαν τον TAP ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI), σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ αριθ. 347/2013 για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα της Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) το 2013, το 2015, το 2017 και το 2019.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια